Overreaktion

Drukfest: Universitet får kritik for bortvisning

3.3.2022

af

PR-foto: Bjarke MacCarthy/CBS

PR-foto: Bjarke MacCarthy/CBS

En gruppe studerende blev bortvist i ni måneder fra Copenhagen Business School, efter at de inviterede til en ”Slutty Fall-Break”-fest, som ifølge universitetet var sexistisk og opfordrede til "hæmningsløs druk". Men straffen var urimelig, konkluderer Ombudsmanden. (Rettet 4.3.)

En festinvitation med seksuelle undertoner og opfordring til vild druk blev dyr for seks studerende fra Copenhagen Business School (CBS). De blev bortvist fra deres studie i ni måneder. Men det var for voldsom en reaktion, fastslår Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, efter at have undersøgt sagen.

”Jeg har forståelse for, at ledelsen på CBS fandt det nødvendigt at reagere på baggrund af invitationen. Men offentlige myndigheder skal handle proportionalt. En bortvisning over to eksamensperioder er meget indgribende for de studerende, og det var efter min opfattelse ikke berettiget i denne sag,” udtaler Niels Fenger i en pressemeddelelse.

I 2019 var de seks studerende introvejledere på bacheloruddannelsen i Europæisk Business (EB) på CBS. Efter afslutningen af introforløbet inviterede de bl.a. det nye hold studerende til en ”Slutty Fall-Break”-fest på en natklub i København. Invitationen var adresseret til ”EB’ere” og var underskrevet ”Vejlederteamet”.

I Facebook-invitationen blev pigerne opfordret til at finde ”den mest nedringede trøje, korteste nederdel eller mest tætsiddende kjole frem”, så de kunne ”lege med alle drengene på klubben”.

Til drengene skrev de, at der var fri bar, så de kunne godt gemme ”kortet væk og … i stedet [få] hældt en masse (gratis) alkohol på de piger, som I håber på at hive med hjem (eller toilettet, hvis det er det, man er til…)”.

Midlertidigt bortvist

Nogle år tidligere havde CBS skærpet sine regler for introvejlederne. De må bl.a. ikke opfordre til at indtage alkohol, og introforløbene må hverken indeholde eksplicitte seksuelle aktiviteter eller rumme elementer med implicitte seksuelle undertoner. Regelændringen kom i kølvandet på, at Djøfbladet kunne beskrive et introforløb med krænkende adfærd såsom blowjob-lege.

De seks studerendes festinvitation endte i en artikel i Berlingske under overskriften Fortsætter puttefesterne på CBS?. Universitetet reagerede prompte ved at sende de seks studerende høringsbreve angående ”formodet overtrædelse af ordensregler og etisk adfærd”. Ifølge CBS rummede invitationen henvisninger "til seksuelle aktiviteter, herunder af en sexistisk karakter, og opfordringer til hæmningsløs druk”.

De studerende svarede, at ”det ikke havde været intentionen at handle i strid med CBS’ etiske retningslinjer, og at teksten i invitationen skulle ses som en spøg”, men kort efter blev de studerende midlertidigt bortvist.

De studerende klagede over bortvisningen til Styrelsen for Forskning og Uddannelse, der gav CBS medhold, hvorefter de studerende indklagede sagen til Ombudsmanden.

Sanktionerer for hårdt

Ifølge universitetsloven er det universitetets egen opgave at fastsætte regler om, hvornår der skal gives advarsler, midlertidige og varige bortvisninger. Dog skal sanktionerne følge det såkaldte forvaltningsretlige proportionalitetsprincip. Det betyder, at sanktionerne ikke må være hårdere end nødvendigt, og man kan derfor ikke bruge dem til at statuere et eksempel til skræk og advarsel.

I sin udtalelse om sagen medgiver Ombudsmanden, at invitationen til ”Slutty Fall-Break” kunne give et indtryk af, at festen havde tilknytning til CBS, og han finder ikke grund til at kritisere, at CBS vurderede, at ordensreglerne blev overtrådt.

”CBS’ reaktion burde imidlertid have taget større hensyn til bl.a., at invitationen var til en privat arrangeret fest, at der ikke var grund til at tro, at de studerende tilsigtede at give indtryk af, at arrangementet var et CBS-arrangement, og at de studerende selv efterfølgende præciserede dette,” skriver han.

Det er ikke første gang, at CBS er blevet kritiseret for at sanktionere sine studerende for hårdt. I 2019 blev en anden gruppe studerende bortvist for at have arrangeret en ølstafet på en rustur. Her endte CBS med at måtte trække straffen tilbage, da det viste sig, at bortvisningen ikke var lovlig.

Djøfbladet har bedt om en kommentar fra CBS til Ombudsmandens udtalelse. Universitetsdirektør Kirsten Winther Jørgensen understreger i en mail, at festinvitationen både ”var og er langt over grænsen for, hvad der er acceptabel adfærd”.

”Vi hæfter os ved, at Ombudsmanden har forståelse for, at CBS har fundet det nødvendigt at reagere overfor de studerende i forbindelse med festinvitationen,” skriver hun og fortsætter:

”Når det er sagt, så tager vi selvfølgelig Ombudsmandens udtalelse til efterretning, hvad angår proportionalitet i sanktioner, og håber samtidig ikke, at studerende eller CBS kommer i samme situation igen.” 

Artiklen er rettet 4. marts, hvor det er blevet præciseret, at "Slutty Fall-Break"-arrangementet foregik efter introforløbets afslutning. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet