Studiestart

Universiteter: Stort set ingen problemer på årets rusture

16-09-2018
2 min.
Der var tænkt på hovedbeskyttelsen, da de nye statskundsskabsstuderende i København blev udsat for kørsel i indkøbsvogn. Og helt generelt er billedet på universiteterne, at introforløbene og rusturene er forløbet fredeligt, viser Djøfbladets rundringning. Foto: Louise Herrche Serup/Ritzau Scanpix

På CBS, RUC, SDU og Aarhus BSS har der til sammen været én enkelt ”episode” under årets introarrangementer, hvor universitetet måtte skride ind. På de fire uddannelsessteder oplever man, at kulturen omkring druk og grænseoverskridende adfærd er ved at ændre sig.

Blowjob-lege og strip, grænseoverskridende ritualer og grisekød i underbukserne. Ikke alle introarrangementer og rusture på landets højere læreanstalter har høstet heldig omtale. Mange steder er der også blevet strammet op på reglerne de seneste år.

Men hvordan står det til nu, hvor tusindvis af nye studerende lige har været igennem hytteture, faglige aktiviteter og almen intro rundt om i landet? Vi har talt med fire universiteter om, hvordan det er gået.

Ingen klager på CBS

Rie Snekkerup er studiechef på CBS. Hendes klare fornemmelse er, at kulturen omkring alkohol og grænseoverskridende adfærd under introforløbene har ændret sig til det bedre.

”De regler og skærpelser, som vi indførte for et par år siden, bliver stort set fulgt. Vi behøver fx ikke længere diskutere med introvejledere, hvorfor de ikke må drikke før efter klokken 17. Det er blevet en accepteret regel.”

Hun fortæller, at CBS ikke har modtaget nogen klager fra de studerende på de nyligt overståede introture. Hun understreger dog, at evalueringerne fra turene først er klar i oktober. Derfor kan hun ikke udelukke, at det er sket ting, som hun endnu ikke har hørt om.

Indsatsen for at ændre ungdomskulturen er dog ikke slut på CBS. I år har de under studiestarten haft en kampagne, der sætter særligt fokus på grænser.

”Kampagnen handler om, hvornår man overskrider sine egne og andres grænser. Man kan flytte på en kultur på andre måder end ved at lave regler – selv om regler også kan være nødvendige,” siger Rie Snekkerup.

En enkelt episode på RUC

Peter Lauritzen er universitetsdirektør på RUC. Han fornemmer, at rusforløbet er gået fredeligt for sig i år.

”Vi har haft en enkelt episode i forbindelse med en fest, som vi måtte håndtere. Det er nok svært at undgå, når der er så mange mennesker, der er sammen. Ud over den er det mit indtryk, at der er ved at ske en ændring i kulturen.”

Peter Lauritzen vil ikke uddybe, hvad episoden nærmere handlede om. Han fortæller, at RUC har et hovedprincip om, at alkohol og nøgenhed ikke må være en del af det officielle rusarrangementet i løbet af dagen.

”Vi har sagt, at det er ok om aftenen i almindelige sociale sammenhænge, at man drikker alkohol. Bare at man gør det med måde, og at man sikrer, at folk, der ikke drikker alkohol, også kan være til stede i det.”

Stille dage i Odense og Aarhus

Hverken på SDU eller Aarhus BSS har man fået klager eller hørt om episoder, hvor universitetet har måttet træde til. Det fortæller Annette Lund, der er studiechef på SDU, og Per Andersen, der er prodekan på Aarhus BSS.”Der var et par institutioner andre steder i landet, der havde nogle ret uheldige situationer, og dem ville vi ikke bringe os selv i. Så vi har meldt klart ud over for de studerende, hvad vi accepterer, og hvad vi ikke vil have,” siger Annette Lund.

Per Andersen oplyser, at Aarhus Universitet sidste år udbredte en regel til alle studier om, at der ikke må drikkes alkohol mellem 8 og 16. Det gælder dog ikke på selve rusturene. Han oplever, at den nye generation af studerende generelt er ret fornuftige.

“Jeg synes, at vi lige nu har en fin balance mellem på den ene side det faglige og fag-sociale i studiestarten og det mere socialt rettede på fx rusture. Vi er ikke urimeligt formynderiske,” siger han. 

Kommentér
4
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.