Strammere regler for druk på rusture

15-09-2017
3 min.
I kølvandet på en stormombrust rustur har CBS anlagt en uvant hård linje, når det gælder alkohol i intro-perioden. Pressefoto CBS

Ædru vejledere i refleks-veste, nul alkohol under de faglige indslag og et enkelt totalforbud mod stærk sprut. Universiteterne har skærpet reglerne for druk i intro-perioden. Få overblik over, hvem der må drikke hvad, og hvornår de må det.

I løbet af august har de fleste nystartede studerende været på introtur. De har lært hinanden og deres fag bedre at kende, og de fleste har også fået noget at drikke. Men formentlig ikke helt så meget som tidligere årgange af studerende. Det er nemlig blevet sværere at feste igennem som ny på universitetet.

Det viser en rundspørge, som Djøfbladet har lavet blandt universiteterne. Her svarer alle, at de har en eller anden form for alkoholkodeks for introarrangementer både på og uden for campus.

Reglerne er for de fleste universiteters vedkommende vedtaget inden for de sidste fire år. Nogle steder har de afløst et tidligere kodeks, og andre steder har der ikke før været retningslinjer for alkoholindtag i intro-perioden. Fx på CBS, der først indførte regler i begyndelsen af 2016 efter afsløringer i Djøfbladet af en introtur, som bl.a. omfattede simuleret oralsex og introvejledere, der strippede.

CBS kører hård linje

Nu har CBS de strammeste regler af alle universiteterne. Ud over at forbyde indtag af alkohol inden klokken 17 har universitetet også bandlyst drikke med en alkoholprocent på over 16,5.

Annemette Kjærgaard er pro-dekan på CBS og overordnet leder for intro-forløbene. Hun forklarer, at de nye alkoholregler blev indført, fordi evalueringer viste, at alkohol havde en væsentlig negativ indflydelse i forhold til grænseoverskridende adfærd under introforløbene. Forbuddet mod kraftig spiritus skyldes, at stærk alkohol ikke ”understøtter formålet med introfor-løbet”, forklarer hun.

”Man kan godt hygge sig med et par øl eller et glas vin, men formålet med intro er ikke, at drikkeriet skal stikke helt af i en vild fest, hvor nogle måske efter 10 tequila-shots kommer til at gøre noget, som de senere fortryder.”

De studerende bakker op

Mia H. Iversen er introadministrator på CBS. Hun er studerende og ansvarlig for koordineringen af introforløbene på HA(jur.)-studiet. Hun ser ikke reglerne som et problem indtil videre og har kun oplevet, at de nye studerende tager godt imod dem, men pointerer, at de jo heller ikke ved så meget om, hvordan det var inden. Selv var hun på introtur, før de nye regler blev indført.

”Den primære forskel i forhold til dengang er, at de nye studerende har lidt lettere ved at møde op og være klar næste dag, fordi de ikke begynder at drikke klokken 12. Især på selve rusturen var de mere friske hele dagen og havde lettere ved at følge med i de faglige ting, vi lavede.”

Mia H. Iversen kan sagtens se nødvendigheden af de nye regler, i forhold til at introduktionen til studiet bliver mere inkluderende og for alle – også dem, der ikke har lyst til at drikke. Et synspunkt, som bakkes op af formændene for Studenterrådene på både Aarhus og Københavns Universitet, som Djøfbladet har talt med.

Tutorfordele i flydende form

Alkoholreglerne er dog ikke et udtryk for, at drukkulturen er på fuldstændig retræte.Under researchen henviste Aalborg Universitets kommunikationsafdeling Djøfbladet til foreningen Studentersamfundet, der kunne oplyse om alkoholreglerne for intro-arrangementer.

Det ville Studentersamfundet imidlertid ikke udtale sig om. På det tidspunkt reklamerede foreningens hjemmeside for arrangementet De Ølympiske Lege 2017, mens et andet opslag lovede ”fri fadøl for Studentersamfundets medlemmer”.

Det lykkedes Djøfbladet at finde frem til et sæt retningslinjer på en hjemmeside, der også fortæller om ’tutorfordele’. Ud over rabat på studiebøger inkluderer fordelene bl.a. 10 ølbilletter og 20 drinks-billetter til hver tutor og rabat på hele flasker spiritus på udvalgte barer.

 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.