Medlemsjagt
7.11.2018
af
Stefan Nygaard
PR-foto: Bjarke MacCarthy/CBS
Det er kutyme, at a-kasser og fagforeninger sponsorerer studiers introforløb til gengæld for adgang til de studerende. Men a-kasser på CBS har lavet sponsoraftaler, der forhindrer konkurrenter den samme adgang. Det vil studiechef på CBS have stoppet. Samtidig sætter hun spørgsmålstegn ved, om a-kasser og fagforeninger overhovedet bør være med i studerendes introforløb.
De fleste, der er startet på universitetet i nyere tid, ved, at a-kasser og fagforeninger er meget synlige. Og det er ikke uden grund. Nye studerende er nemlig en væsentlig kilde til nye medlemmer.
Måske netop derfor har det på flere studieretninger været almindeligt at indgå sponsoraftaler med fagforeninger og a-kasser, der indeholder en betingelse om, at konkurrenter ikke må deltage i introforløbet. Såkaldte eksklusivaftaler.
Men den slags aftaler skal det nu være slut med, lød meldingen fra først Københavns Universitet, dernæst CBS og siden Aarhus Universitet.
Djøfbladet har søgt aktindsigt hos CBS. I alt blev der i år indgået 42 aftaler mellem fagforeninger og a-kasser og studieretninger på CBS, og den samlede værdi var en kvart million kr. Det får studiechefen på CBS til at sætte spørgsmålstegn ved, om a-kasser og fagforeninger bør deltage ved introforløb. Men mere om det senere.
17 af de 42 sponsoraftaler på CBS er eksklusivaftaler. Alle 17 er indgået af Akademikernes A-kasse (AKA) eller Civiløkonomernes A-kasse (CA). Ifølge Britt Dyg Haun, der er fungerende adm. direktør i AAK, er eksklusivitet blevet et vilkår.
”Efter vores vurdering er det blevet et markedsvilkår. Der er både aftaler med og uden eksklusivitet, men flere steder er eksklusivitet blevet et konkurrenceparameter,” siger Britt Dyg Haun.
14 ud af CA’s 17 sponsoraftaler med en studieretning på CBS indeholder et krav om eksklusivitet. Mens alle AKA’s tre sponsoraftaler indeholder samme krav.
Finansforbundet, Kommunikation og Sprog (KS) og Djøf har også indgået sponsoraftaler med CBS, men ingen af disse fagforeninger er blevet lovet eksklusiv adgang til de studerende.
Hvorfor det er så væsentligt at få adgang til de studerendes introforløb?
”Vi og alle andre hverver langt størstedelen af nye medlemmer på universiteterne. Jo større kontakt vi har, jo flere medlemmer får vi. Det er vores fødekæde, og den starter ved studiestart,” siger Britt Dyg Haun.
Hos CA er man på linje med AKA. Man vil egentlig helst være eksklusivaftaler foruden, er budskabet fra kommunikationschefen i CA, Jimmy Buchmann.
”Som udgangspunkt synes vi, at markedet skal være åbent. Og vi hylder, at der er flere aktører. Når vi har de her eksklusivaftaler, handler det oftest om, at de studerende efterspørger det. De siger, at de kun har tid til én a-kasse i deres program,” siger Jimmy Buchmann.
Men hvis det er positivt, at de studerende bliver præsenteret for flere a-kasser, hvorfor laver man så de her aftaler?
”De studerende laver de her aftaler, fordi de skal have finansieret noget intro. Det betyder, at de er interesserede i at maksimere deres indtægter. Det gør, at der opstår nogle konkurrencesituationer,” siger han og tilføjer:
”Vi er heller ikke bedre end alle andre. Hvis nogen spørger om eksklusivitet, så afviser vi det heller ikke.”
Jimmy Buchmann fortæller desuden, at CA's oplevelse er, at eksklusiviteten ikke er så eksklusiv endda.
"Det er jo i høj grad også fagforeninger, der bruger eksklusivitet, og vi har oplevet tilfælde på flere universiteter, hvor et samarbejde mellem en forening og Djøf har betydet, at CA er blevet udelukket for grupper af studerende. Vi har også på CBS oplevet, at studielinjer har valgt at lave eksklusive aftaler med CA som a-kasse og Djøf som fagforening, men hvor Djøf alligevel har brugt deres intropræsentation til at præsentere AKA som ”deres” a-kasse. Så mere eksklusivt er det altså ikke for CA," siger Jimmy Buchmann.
Djøfbladet har forelagt CA's pointer for Djøfs adm. direktør, Tomas Therkildsen, som fortæller, at Djøf har et samarbejde med AKA, men at han anser diskussionen for at være et "kontrakt-spørgsmål mellem CA og studier på CBS".
Ifølge Jimmy Buchmann er CBS et kerneområde. Britt Dyg Haug medgiver også, at de to a-kasser kæmper om nogle af de samme medlemmer på CBS.
”Man kan sige, at CA traditionelt har været på CBS. Vi har trukket os lidt fra CBS i forhold til vores tilstedeværelse for et par år siden. Jeg tror, at vi sammen med CA er de eneste a-kasser ude på CBS. Eksklusivitet er blevet den praksis, der gælder for at få adgang til de studerende. Men jeg vil gerne understrege, at vi ikke er fortalere for det," siger Britt Dyg Haug.
Hvorfor tror du, at der er blevet dannet præcedens for disse aftaler?
"Min opfattelse er, at vi ikke har været toneangivende på CBS. Det er ikke os, der er startet med det.”
Oplever I, at studieretninger ikke vil indgå aftaler med jer, fordi de i forvejen har en aftale med CA?
”Det kan da godt være. Det skal jeg ikke kunne udelukke. Men vi har en stribe junior-marketing-konsulenter, og de har dialogen, så de ved bedre. Men CA har som nævnt traditionelt været meget til stede på CBS. De er CA’s primære medlemssegment, vil jeg vurdere. Vores medlemssegment er også på andre universiteter, da vi repræsenterer 21 faglige organisationer,” siger Britt Dyg Haun.
Jimmy Buchmann ved heller ikke, hvem der har startet eksklusivaftalerne. Der har ifølge ham været ”sådanne aftaler, så længe jeg kan huske.” Han fortæller også, at CA er blevet holdt ude fra arrangementer på grund af andres eksklusivaftaler. Både på CBS og andre universiteter.
CA: 135.000 kr.
Djøf: 80.400 kr.
AKA: 25.000 kr.
KS: 17.000 kr.
Finansforbundet: 16.000 kr.
I alt: 273.900 kr.Rie Snekkerup er studiechef på CBS og vil have eksklusivaftalerne stoppet. Hun er overrasket over, at der er blevet indgået 17 aftaler, og hun tror ikke på, at det er de studerende, der efterspørger eksklusivitet.
”De studerende ved ikke bedre. De er kun interesseret i at skrabe nogle penge sammen til introforløbet,” siger Rie Snekkerup.
A-kasserne har altså et ansvar, som de løber fra, mener hun.
”A-kasserne burde vide bedre. Det er lidt forargeligt, at a-kasserne lægger op til eksklusivaftaler. Men det må være, fordi de er i meget hård konkurrence. Og så tyr de til ufine kneb,” siger Rie Snekkerup.
Hvorfor er det overhovedet et problem?
”Det handler om etik og den frie konkurrence. Nye studerende, der lige er startet på deres uddannelse, er meget sårbare, og de lytter meget til deres introvejleder. Derfor må der ikke være tvivl om, hvorvidt de er 'i lommen' på bestemte a-kasser mod betaling. Og også a-kasserne har et etisk ansvar for ikke at få lokket introadministratorer ind i eksklusivaftaler,” siger Rie Snekkerup.
Rie Snekkerup fortæller, at man har lavet en standardkontrakt og ændret retningslinjerne, som introadministratorerne fremover skal benytte sig af.
Hun stiller desuden spørgsmål ved, om fagforeninger og a-kasser overhovedet bør være med på nye studerendes introforløb, eller om de skal komme ind senere på et tidspunkt. Introforløbet handler ifølge hende nemlig om, at de studerende skal lære deres nye medstuderende at kende og blive introduceret til det nye studie.
Ifølge Jimmy Buchmann vil CA stoppe med at lave eksklusivaftaler, hvis der kommer nogle regler, som alle overholder.
”Hvis der bliver lavet nogle rammer, som bliver håndhævet og gælder for alle, så følger vi dem også. Det starter jo egentlig ved de studerende. Hvis de introansvarlige, der skal ud og hente sponsorer, får at vide, at de ikke må udelukke andre, så er det et nyt marked. Det betyder, at der er flere til at betale nogle af de her omkostninger. Og det vil vi da generelt hylde. Det er i sidste ende vores medlemmer, der betaler,” siger Jimmy Buchmann.
Britt Dyg Haun fra AKA vil også gerne væk fra eksklusivaftaler.
”I gamle dage stod alle fagforeninger og a-kasser side om side med hver deres stand. Det vil vi rigtig gerne tilbage til. Det må vi kunne snakke om i branchen, og det er vi meget indstillede på,” siger Britt Dyg Haun.
Djøfbladet har bedt om aktindsigt i alle de såkaldte sponsoraftaler, som rusvejledere, studieledere eller andet CBS-personale på tværs af alle uddannelser og fakulteter har indgået med fagforeninger og a-kasser i forbindelse med dette års introforløb for nye studerende.
Djøfbladet har været i kontakt med studerende, der har stået for at indgå sponsoraftaler med a-kasserne. Ingen af dem har dog ønsket at deltage i artiklen.
Ledige stillinger