Sponsoreret studiestart

Endnu et universitet må stoppe eksklusivaftaler

18-10-2018
4 min.
På statskundskab på Københavns Universitet indgik tutorgruppen i 2017 en aftale med Djøf om støtte på 20.000 kr. En betingelse lød: ”Tutorerne må ikke indgå aftaler med konkurrerende virksomheder (fagforeninger) i forbindelse med introforløbet.” Foto: Louise Herrche Serup/Ritzau Scanpix

CBS siger nu fra over for aftaler, hvor fagforeninger og a-kasser sponsorerer introforløb på betingelse af, at deres konkurrenter bliver holdt ude. Det sker efter, at universitetet har opdaget, at et CBS-studie har indgået sådan en aftale. Også KU har for nylig forbudt aftalerne.

I starten af oktober kom det frem, at Københavns Universitet (KU) har nedlagt forbud mod såkaldte eksklusivaftaler. På baggrund af en aktindsigt søgt af fagforeningen Prosa beskrev Magisterbladet, at der på KU er blevet indgået sponsoraftaler mellem rusvejledere og flere forskellige fagforeninger – herunder Djøf – i forbindelse med studiestart under den betingelse, at rusvejlederne ikke måtte lave lignende aftaler med konkurrerende organisationer.

Nu har Copenhagen Business School (CBS) fundet et lignende eksempel. Studiechef på CBS, Rie Snekkerup, fortæller, at en kontrakt tilfældigt er kommet administrationen for øje.

Aftalen er blevet indgået mellem et studie på CBS og en a-kasse. I aftalen står der bl.a., at introadministratorerne ”forpligter sig til IKKE at samarbejde med andre a-kasser”, og at ”eventuelle andre samarbejdspartnere med tilknytning til en a-kasse ikke må reklamere for denne a-kasse”.

”Når sådan en aftale dukker op, må vi konstatere, at vi har et problem. Vi kender imidlertid ikke omfanget. Muligvis er det et enkeltstående tilfælde, men det ved vi ikke,” siger Rie Snekkerup og understreger, at CBS ikke vil tillade den type aftaler.

"Der er vi helt på linje med KU. Det må ikke finde sted,” siger hun.

"De studerende ved nok ikke bedre"

Rie Snekkerup forklarer, at årsagen til, at man ikke ved, om der er blevet indgået flere eksklusivaftaler er, at det er introadministratorerne (rusvejlederne på CBS, red.) selv, der indgår aftalerne med virksomheden. På KU skal fakultetet godkende disse aftaler, men det er ikke tilfældet på CBS.

”Det er de studerende, der underskriver kontrakterne. Og de ved nok ikke bedre. De tænker nok ikke over, at det er eksklusivaftale,” siger Rie Snekkerup.

Hun understreger, at man i fremtiden vil sørge for, at disse aftaler ikke bliver indgået på CBS.

”Vi vil informere bedre, vi vil lave klarere retningslinjer og lave en standardkontrakt, som introadministratorer fremover skal benytte, når de indgår aftaler” siger Rie Snekkerup.

Eksklusivitet på KU

I 2017 lavede Djøf en sponsoraftale med tutorgruppen på Statskundskab på KU til en værdi af 20.000 kr. under betingelsen ”tutorerne må ikke indgå aftaler med konkurrerende virksomheder (fagforeninger) i forbindelse med introforløbet,” som der står i kontrakten.

Det var bl.a. denne aftale, der fik rektor på KU, Henrik C. Wegener, til at bede universitetets fakulteter om at stoppe med at indgå disse typer aftaler med virksomheder. 

”Jeg ønsker i den forbindelse at understrege, at sådanne aftaler ikke må indgås, og fakulteterne bedes sikre sig, at aftaler som disse fremadrettet ikke længere indgås i den nuværende form,” skrev Henrik C. Wegener i en intern mail.

At optræde loyalt

Djøfbladet har fået adgang til fem sponsoraftaler, som Djøf har indgået med forskellige uddannelser på KU. I disse sponsoraftaler betaler Djøf et beløb til rusvejlederne til gengæld for at få adgang til studiestarten. Pengene går oftest til ting som mad eller oppyntning.

Djøf får som regel adgang ved, at de holder oplæg for de nye studerende, leverer materiale og oplysninger og får adgang til Facebook-grupper. Desuden kan en tutor blive udpeget som Djøf-tutor, der har ”et særligt kendskab til Djøfs ydelser”, som der står i Djøfs kontrakt med tutorerne på Statskundskab fra 2017.

Beløbet, som Djøf betaler, varierer meget. Man har eksempelvis betalt 28.000 kr. til tutorgruppen på Økonomi i år, mens man har betalt 4.000 kroner på Sociologi.I alle kontrakter står der, at rusvejlederne ”forventes at optræde loyalt over for Djøf”. Men det er kun aftalen med Statskundskab, der indeholder et krav om eksklusivitet.

Djøf afviser ikke eksklusive aftaler

Adm. direktør i Djøf Tomas Therkildsen fortæller, at man har indgået eksklusivaftaler på nogle studier, men at det har været de studerendes ønske.

Men I vil ikke afvise, at Djøf vil lave eksklusive aftaler andre steder på KU, hvis det er ønsket?

"Nej. Vi kan leve med begge modeller."

Hvorfor er det så vigtigt at være med i de her introforløb?

"Langt de fleste indmeldelser kommer fra studerende, når de starter på universitetet. Her får mange øjnene op for det faglige fællesskab og de fordele, som vi tilbyder. Derfor er der mange, der melder sig ind ved studiestart. Det er Djøfs største inflow af nye medlemmer, og derfor er det vigtigt, at vi får mulighed for at fortælle vores budskab til de studerende."

Så det er rimeligt at antage, at I ikke vil nedskalere jeres indsats blandt nye studerende i fremtiden?

"Det vil vi absolut ikke. Det er noget, vi har satset meget på tidligere og formentlig også vil satse endnu mere på i fremtiden."

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.