Tema: Det grænseløse arbejde

Signe finder sin telefon frem 123 gange om dagen

10-10-2018
4 min.
"Telefonen er nok det første, jeg kigger på, ud over min kæreste," siger Signe Frese. Foto: Claus Bech

Telefonen er en trofast ledsager i næsten al vores vågne tid. Men hvor meget fylder den i vores arbejdsliv og privatliv? I et døgn fulgte vi, hvordan CSR-direktør i Coop Signe Frese bruger sin smartphone. Resultatet er "lidt skræmmende", siger hun.

Tema: Det grænseløse arbejde

Det har aldrig været nemmere at gå på arbejde – når som helst og uden nødvendigvis at skulle være på kontoret. Men hvad gør det ved os, at arbejdet aldrig er længere væk end vores smartphone? Og hvordan håndterer vi grænseløsheden på en måde, så vi stadig kan høste de gevinster, fleksibiliteten giver os?

Det er nogle af de spørgsmål, Djøfbladet undersøger i dette tema. Ud over artiklen herunder kan du møde to andre djøfere:

Fire eksperter giver gode råd til, hvordan du som medarbejder eller leder kan styre det grænseløse arbejde.

Og endelig har vi bedt nogle af landets fremmeste forskere på området gøre os klogere på, hvad grænseløsheden har gjort ved vores opfattelse af arbejdet.

Sådan har vi gjort:

  • Djøfbladet har lavet smartphone-eksperimentet ved hjælp af funktionen Skærmtid, der er en del af Apples seneste mobiltelefon-styresystem, iOS12.
  • Via funktionen har vi målt Signe Freeses samlede mobilaktivitet og de forskellige apps, som hun har brugt i løbet af en dag.
  • Der findes lignende apps som Moment til Apple-telefoner og Quality Time til Android-telefoner.

Kalender _

Tid i alt: 5 minutter. Peak fra 10-13.

“Min kalender er rigtig vigtig. Den er et slags kompas. Den siger, hvor jeg skal være på hvilket tidspunkt. Det er en stor bygning i Coop, så jeg går meget rundt, og telefonen fungerer ligesom et kompas, der dirigerer mig rundt i bygningen. Hvis jeg ikke havde min telefon, ville jeg sejle rundt.”

_Safari 

Tid i alt: 42 minutter. Peak klokken 7.

“Jeg bruger særligt nettet til at holde mig opdateret med nyhedsstrømmen. Har konkurrenterne eksempelvis gang i noget, jeg skal følge med i?”

_Messenger 

Tid i alt: 4 minutter. Peak fra klokken 18-19. 4 meddelelser.

“Jeg bruger Messenger meget mere end Facebook, for der kan man lave sine egne grupper, og jeg kan selv bestemme, hvem jeg vil sende hvad til. Jeg bruger kun Messenger i private sammenhænge.”

_Coop App 

Tid i alt: 47 sekunder. Klokken 12.

“Vi lægger nyheder ind på Coops app. Lige nu har vi et stort emballageprojekt. Derfor har vi en masse historier inde på vores app. Det er derfor, jeg lige har været inde og kigge, selvom det ikke er meget.”

_Facebook 

Tid i alt: 1 minut. Fra klokken 17-18.

“Facebook er et arbejdsredskab, hvor jeg kan kommunikere med vores brugere, mine medarbejdere og følge med i, hvad der foregår. Jeg tjekker Facebook løbende i arbejdssammenhæng, men privat tjekker jeg kun Facebook, når jeg keder mig. Det gjorde jeg ikke i går, kan jeg se.”

_Mail 

Tid i alt: 42 minutter. Peak fra klokken 18-20.

“Jeg tjekker mine mails, lige fra jeg står op til om aftenen. Om morgenen ser jeg, hvad der er kommet ind i løbet af aftenen. Om aftenen følger jeg med i, hvad der er kommet ind. Jeg kan godt finde på at arbejde nogle timer i løbet af aftenen. For at få ekspederet nogle ting, som jeg måske ikke har nået i løbet af dagen.

Min arbejdsdag er meget præget af, at jeg har mange møder. Derfor sidder jeg ikke nok foran computeren. Så det gør jeg i ny og næ om aftenen. Når jeg er til møde, holder jeg også øje med mails. Men jeg skriver typisk de længere beskeder på computeren. Det går hurtigere.”

_Telefon 

Tid i alt: 5 minutter.

_Beskeder 

Tid i alt: 10 minutter. Peak klokken 19, lille aktivitet i løbet af dagen. 9 meddelelser.

“Jeg bruger kun sms i private sammenhænge. Nogle kollegaer skriver, men det er få.”

_Podcast 

Tid i alt: 2 timer og 36 minutter. 

“Det er typisk, at når jeg skal deltage i det her eksperiment, så falder jeg i søvn med podcast kørende hele natten. Men det er altså en anomali. Normalt kan jeg godt lide at høre podcast, når jeg laver mad. Det er dog ikke så tit, at jeg laver mad. Det plejer min kæreste at stå for. Men jeg er glad for at høre podcast, når jeg slapper af på sofaen om aftenen eller skal til at falde i søvn.”_DRTV 

Tid i alt: 52 sekunder. Klokken 19.

“Jeg kan se, at jeg fortrød i aftes. Men ellers bruger vi DRTV meget. Vi Chromecaster som regel, hvilket vil sige, at vi ser fjernsyn med telefonen og de apps, der ligger på telefonen. Vi bruger ikke rigtig flow-tv herhjemme. Så det er ikke, fordi vi sidder og zapper på fjernsynet om aftenen. Normalt streamer vi et eller andet og ser det sammen som familie.”

Tid i alt:

  • Skærmtid i alt: 2 timer og 38 minutter. Herudover 2 timer og 36 minutter med podcast, hvor en stor del af tiden blev brugt under dynen, sovende, til podcasten ’Kongerækken’.
  • Signes skøn på skærmtid inden eksperiment: 4-5 timer.
  • Vækninger (hver gang telefonen lyser op): 123 i alt. 15 mellem 10-11. Kalenderen står for 12 af dem. Beskeder 9 og forældreintra, messenger og telefon 4.
  • Signe om vækninger: "Det er ret meget, hvad? Der er ikke noget at sige til, at det kan være svært at koncentrere sig om sit arbejde."

En typisk dag for Signe

”Min dag starter typisk halv syv. Telefonen er nok det første, jeg kigger på ud over min kæreste. Jeg kigger på mails og kalender. Der er ofte nogle irriterende typer, der har siddet og arbejdet om aftenen.

Jeg har fri på mange forskellige tidspunkter. I går gik jeg tidligt hjem. Det var klokken 16. Det er nok ofte klokken 17-17.30. Det er et fedt arbejde, fordi der sker mange ting. Så når jeg kommer hjem, er jeg ikke helt afslappet. Der er stadig noget adrenalin. Så der går i hvert fald en halv til en hel time, hvor jeg langsomt trapper ned. Hvor jeg ikke nødvendigvis taler i telefon, men hvor jeg stadig arbejder lidt. Så spiser vi aftensmad, og så arbejder jeg, hvis jeg har travlt, inden klokken 21. Jeg bryder mig ikke om at arbejde efter klokken 21, fordi det påvirker, hvordan jeg sover. Så vil jeg hellere stå tidligere op. Jeg kan godt finde på at stå op klokken fire, hvis jeg har meget travlt.”

Signes grænseløshed og balance

“Min balance er okay, men jeg er ved at nå min maks-grænse i forhold til, hvor meget arbejdet skal fylde. Min familie og mine venner betyder også meget for mig. Dem skal der også være tid til. Jeg vil heller ikke arbejde for meget i weekenden, for der er vi alle hjemme. Så jeg prioriterer også at se mine børn spille fodboldkamp eller noget i den stil.”

Signe om resultaterne af eksperimentet

"Jeg har ikke været decideret forskrækket over mit tidsforbrug på telefonen. Jeg bruger den jo meget, og det vidste jeg godt. Funktionen ’Skærmtid’ er ret god til at registrere, hvornår man slukker telefonen, og hvor mange gange man tænder den i løbet af dagen, og det der med vækninger er meget interessant. Det er lidt skræmmende at se, hvor mange gange man tænder telefonen. Det er helt sikkert noget, jeg vil være lidt mere bevidst om. Ofte gør man det jo bare, fordi man keder sig lidt."

"Det, jeg fremadrettet har på ønskelisten, er, at telefonen ikke længere er det første, jeg kigger på. Hvor er det egentlig en mærkelig start på dagen. Derfor har vi talt om at købe et vækkeur for simpelthen at få telefonen ud af soveværelset."

Kommentér
1
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.