Lønstatistik

Her er lønnen steget mest

4.6.2024

af

Illustration, hvor tre personer står på hver sin stabel af mønter

Illustration: GoodStudio/Shutterstock

Novo-effekten er tydelig, når man ser på, hvordan Djøf-medlemmernes løn udvikler sig i forskellige brancher. Men også flere andre områder ligger højt.

Der er ikke decideret lønfest, men udviklingen går fremad.

Sådan lyder vurderingen fra Helene Rafn, lønforhandlingschef i Djøf.

”Ledigheden ligger virkelig lavt i øjeblikket, og der er stor efterspørgsel på djøfernes arbejdskraft,” siger hun.

Den gennemsnitlige lønfremgang for Djøf-medlemmer i den private sektor ligger på 5,2%, viser Djøf Privats lønstatistik fra 2023. En stigning fra 3,2% året før. Det afspejler den gunstige udvikling i dansk økonomi og den generelle tendens på arbejdsmarkedet med høj efterspørgsel på arbejdskraft.

Selv om inflationen er faldet, ligger vi dog stadig højt på udgifter, og der er altså fortsat noget at indhente ift. reallønnen, påpeger Helene Rafn.

Men der er gode ting i vente. Særligt én branche er nemlig trukket i den gule førertrøje, når det gælder lønstigninger, og det får de andre til at følge med, vurderer Helene Rafn. Hun forventer derfor endnu højere lønstigninger over hele linjen i den nærmeste fremtid.

Novo-effekten  

Med en stigning på 7% er biofarma-, biotek- og medicinalvirksomhederne frontløbere i årets lønundersøgelse. 

Spørger man Helene Rafn, er hun ikke et sekund i tvivl om hvorfor. Det er Novo-boomet.  

”Novo Nordisk efterspørger en del djøfere til støttefunktioner inden for medicinalfeltet. Fx projektledere, HR-konsulenter og folk, som kan sidde med salg og marketing.” 

Og det er netop, når der bliver ansat mange nye i en branche eller organisation, at lønnen hopper. Det er nemlig der, at man som ansat står i en unik forhandlingsposition.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Lønstigningen i én branche får resten til at følge med. Mange djøfere kan nemlig arbejde på flere forskellige områder, og på den måde er brancherne indirekte i konkurrence om den samme arbejdskraft.

Meget tyder dog også på, at vi endnu kun har set toppen af isbjerget.

”I de første måneder af 2024 har vi set fire gange så mange Novo-kontrakter som i 2023,” siger Helene Rafn.

Hun forudser, at lønstigningerne endnu ikke har nået deres højeste endnu. Der er nemlig stadig gang i en større rekrutteringsrunde hos medicinalgiganten, og hun forventer derfor at se en opadgående lønkurve frem mod efteråret.

ANNONCE

Finans og handel i hælene

De næsthøjeste stigninger finder vi på finansområdet - hos banker, forsikrings- og pensionsselskaberne – og på tredjepladsen ligger handels- og transportbranchen.

De klassiske finansielle virksomheder giver lønforhøjelser lige nu, fordi de er i en position, hvor de kan – og så er der inden for denne branche også konkurrence om de dygtige og kompetente medarbejdere.

Samtidig er djøferne inden for disse brancher virksomhedernes kerneressourcer, og det skal djøferne udnytte, lyder Helene Rafns anbefaling.

Kommentarer

Kurt
sidste md.
Hvilke fordele er der i det offentlige? Den anekdote er vist en gammel sang. Tjenestemandsforsikringen er udfaset. Flere private virksomheder betaler ligeså høj i pension som i det offentlige. Fleksibilitet, hybride arbejdspladser, 6. Ferieuge er også fordele i det private. Det offentlige har efterhånden fjernet flere helligdage fra os, heriblandt jule- og nytårsaften og nu store bededag, hvor flere desuden har mistet 1. Maj og grundlovsdag. Så Rasmus jeg spørger dig igen af ren nysgerrighed, hvilke fordele er det, du tænker du på?
Rolf
sidste md.
Ja man skal kigge langt efter en lønstigning som menig medarbejder hvis man er ansat i staten.