Enorm vækst

Novo henter masser af Djøf-medlemmer, og lønnen stiger

23.4.2024

af

Foto inde fra Novo Nordisks hovedsæde

Foto: Sergei Gapon/AFP/Ritzau Scanpix

Siden årsskiftet har Djøf fået fire gange så mange Novo Nordisk-kontrakter ind til gennemsyn som sidste år. Novo er nødt til at give uvant høj løn for at kunne få folk nok, fortæller headhunter. (Rettet 26.4.)

I disse måneder er LinkedIn fyldt med jobnyheder, der har én ting til fælles: Den nye arbejdsplads er Novo Nordisk.

Og det er langtfra kun farmaceuter eller biokemikere, der bliver ansat. Masser af akademikere med djøf-profiler rykker også ind hos medicingiganten.

Firmaets vækst har udløst en intens konkurrence om nøgletalenter i hele medicinalindustrien, siger Henrik Brabrand, som er adm. direktør i Albright Partners, der har speciale i at rekruttere medarbejdere til branchen.

Firmaets fangarme strækker sig langt ud over det naturvidenskabelige område, siger han.

”Det er også kandidater med samfundsvidenskabelige uddannelser som jurister, økonomer og CBS'ere. Det skyldes bl.a., at Novo Nordisk lige nu har en stor efterspørgsel efter fx projektledere og dataanalytikere.”

Får fire gange så mange kontrakter ind

Hos Djøf kan lønforhandlingschef Helene Rafn bekræfte, at Novo Nordisk har bud efter kandidater fra samfundsvidenskab.

I løbet af de sidste fire uger har Djøf fået 22 kontrakter ind til gennemsyn fra medlemmer, som sidder med en jobkontrakt med Novo Nordisk, som afventer deres underskrift.

”Det er helt vildt. Siden årsskiftet har vi fået fire gange så mange Novo Nordisk-kontrakter ind sammenlignet med samme periode sidste år,” siger hun.

Djøferne bliver typisk som projektledere, marketingsansvarlige, HR-business partnere og i andre stabsfunktioner, forklarer Helene Rafn.

Et typisk jobskifte til Novo Nordisk er fra en stabsfunktion i en anden privat virksomhed, men virksomheden henter også folk fra den offentlige sektor, som de kan tilbyde en væsentlig højere løn. Novo henter også unge kandidater direkte fra universitetet, ikke mindst fra CBS, og der bliver også hentet advokater fra advokatfirmaer, konstaterer lønforhandlingschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Har startet lønspiral

Novo Nordisk har normalt ikke været lønførende inden for bioscience, siger Rasmus Meyhoff fra rekrutteringsvirksomheden Compass Human Ressource Group.

”Det har ikke været deres strategi. Men på baggrund af deres stigende indtjening og store succes de seneste år ser vi nu, at de betaler det, der skal til for at få de folk, de har brug for. Så ja, Novo Nordisk har startet en lønspiral.”

Det er begyndt med dem ude i produktionen – ingeniører, teknikere af alle slags og laboranter. Helt generelt er Novo Nordisk blevet villig til at betale mere for folk med mindre erfaring end før, vurderer han.

”Kan man ikke få én med 10 års erfaring, må man tage én med to-tre eller fem års erfaring og betale det samme, og det skaber et lønpres nedefra. Der er mindre inflation i lønningerne til jeres medlemmer end hos dem i produktion og laboratorier, men jo flere Novo Nordisk rekrutterer i de roller, jo flere stabsfolk har de også brug for.”

Djøf: Synligt i næste lønstatistik

Novo Nordisk rækker bredere ud i det samfundsvidenskabelige felt end før, siger Rasmus Meyhoff.

”Måske har man ikke den erfaring, som Novo Nordisk normalt ville gå efter eller matcher 100% på kompetencerne. Men har man en kandidatuddannelse, har man lært nogle analysemetoder og kan håndtere noget data, og så må man gå efter det på et presset kandidatmarked. Og jeg kan da også se, at de lidt yngre cand.merc.'ere har ekstremt store lønforventninger til en virksomhed som Novo Nordisk.”

ANNONCE

Ifølge Djøfs lønstatistik for privatansatte tilbyder medico- og bioscience-firmaer i forvejen de højeste lønninger blandt produktionsvirksomheder.

”Det er klart, at hvis Novo Nordisk byder op, vil det påvirke lønudviklingen for stabsfunktioner i hele medicobranchen og måske også virksomheder uden for branchen,” siger Helene Rafn.

Den aktuelle lønudvikling reflekteres endnu ikke i Djøfs lønstatistik for privatansatte, understreger hun.

”Men jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se det i den nye lønstatistik, som vi laver til efteråret.”

Rykker til Boston for at finde de rigtige folk

Til gengæld er Novo Nordisk blevet så stort, at Danmark er blevet for lille.

Novo Nordisks fremtidige vækst vil flytte uden for Danmark. Til USA, nærmere betegnet Boston. Det fastslog Novos topchef, den cand.merc.-uddannede Lars Fruergaard Jørgensen, ifølge Berlingske, da medicingiganten for nylig afholdt sin årlige såkaldte kapitalmarkedsdag.

For Boston, som i dag er verdens centrum for medico og biotek, har de folk, som Novo skal bruge for at vokse.

Men Novo Nordisk bliver aldrig lille i Danmark, og der vil altid være masser af job, har Fruergaard Jørgensen understreget.

Novo Nordisk har ikke selv ønsket at medvirke i artiklen.

Artiklen er blevet rettet 26. april. I den oprindelige udgave stod der forkerte uddannelsesoplysninger om Novos adm. direktør, Lars Fruergaard Jørgensen.

Kommentarer

Svend Jørgen Ottesen
9 dage siden
Lars Fruergaard Jørgensen er cand.merc. fra Handelshøjskolen i Århus 1991 - og ikke cand.scient.pol. uddannet.