Mere end en hobby

Emil driver et forlag ved siden af sit fuldtidsjob

19.3.2024

af

Portrætfoto af Emil Hee

Emil Hee Stenstrup har gået på fire forskellige studier. Nu er han landet i et job som pressekonsulent og udgiver bøger i fritiden. Den kombination har aflyst hans frygt for, at en uddannelse ville klemme ham ned i en snæver boks.

”Det er måske mere strategisk at lægge alle sine æg i en kurv, det kan jeg bare ikke. Jeg vil gerne slippe for den der titel med stort T”, fortæller 30-årige Emil Hee Stenstrup.

Og hvilken titel skal man putte på ham?

Han arbejder på fuld tid som pressekonsulent hos Danmarks Lærerforening. I sin fritid beskæftiger han sig også med skriftlig formidling, men i en lidt anden boldgade. Han har sammen med to kammerater et forlag, hvor han redigerer og udgiver skønlitteratur.

Emil Hee Stenstrup identificerer sig ikke mere med det ene end med det andet. For ham er det en myte, at en enkelt jobtitel kan definere, hvem man er. En erkendelse, som dog har været længere tid undervejs.

Et transportabelt fritidsjob

Livgivende, frisættende, morsomt og alvorligt.

Det er alle ting, som Forlaget Amulet skal være. Et litterært aktivistisk forlag, hvor der er plads til holdninger og vrede.

”Idéen til forlaget opstod vist bare over en øl eller et spil FIFA,” fortæller Emil Hee Stenstrup.

Han har altid delt en stor interesse for litteratur med gymnasievennen Jakob Slebsager Nielsen, og nu havde de fået lyst til at skabe noget sammen, hvor det ikke var studiet, der dikterede rammerne for deres kreativitet. De havde brug for et frirum, hvor de selv kunne sætte dagsordenen.

Med en tredje mand, Paw Poulsen, som grafisk designer fik de stablet et forlag på benene, som i dag er en fritidsbeskæftigelse for alle tre. Men på trods af at de alle har fuldtidsarbejde ved siden af, volder logistikken omkring projektet dem sjældent større udfordringer.

”Vi forsøger at holde omkostningerne forholdsvist lave, og vi har fx ingen forpligtelser ift. ansatte. Samtidig er vi gode til at dække ind for hinanden, hvis vi i perioder har travlt i vores øvrige liv.”

Arbejdsformen er også meget fleksibel, fordi arbejdet i høj grad foregår på computeren. Og så er der noget uforpligtende i at være et lille forlag, hvor publikum ikke har en forventning om, at Forlaget Amulet spytter nye bøger ud hver måned. Til maj udgiver forlaget sin 10. bog på fem år.

Mere end en hobby

I denne serie taler vi med en række unge om, hvordan deres lidenskab for fx musik, sport, skuespil og teknologi former dem og deres karriere. Det kan være givende og udfordrende – og for nogle umuligt – at integrere sine interesser i arbejdslivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Det handler om at være glad undervejs

For Emil Hee Stenstrup, som i løbet af sin studietid var indskrevet på fire forskellige uddannelser, var det i første omgang svært at acceptere, at han ikke passer ind på én bestemt hylde.

”Forestillingen om, at man senere i livet kun kan identificere sig med én jobtitel, kan gøre det angstprovokerende at skifte mellem flere forskellige uddannelser,” fortæller han.

Han er dog nu landet et sted med pressearbejdet og kommunikation, hvor han er glad.

I arbejdet med at skrive pressemeddelelser og kronikker eller debatindlæg for Danmarks Lærerforening tager han altid meget hensyn til offentlighedens krav om takt og tone.  

Netop derfor er arbejdet på forlaget og litteraturen, hvor der er plads til alle slags følelser, et vigtigt og frisættende rum for ham. Det er et sted, hvor han finder inspiration, og hvor han føler, at han kan gøre en konkret forskel.

”For os handler det om at skabe et rum, hvor litteraturen kan være et sted, der ikke er så pænt og ryddeligt, men hvor der også kan være plads til vrede og affekt,” fortæller han.

Økonomien bærer i øjeblikket sig selv, men giver intet prangende overskud – det var aldrig motoren bag at starte forlaget.

Emil Hee Stenstrup bebrejdede i løbet af sin studietid ofte sig selv for, at han til tider skød med spredehagl, og at det ville være mere smart at gå all in og fokusere på noget bestemt.

Men det handler jo også om at være glad undervejs, understreger han.

”Om man så har en urtehave, spiller jazz, laver et forlag eller spiller fodbold, eller hvad man nu synes – så tror jeg egentlig, at man kan få mange af de samme ting ud af det.”

Han synes, at det måske er en smule underkendt i vores samfund, det med at have flere karriereveje og interesser på én gang. Det kan også hjælpe på, at man ikke overfokuserer på noget bestemt.

ANNONCE

Hobby kan bruges på jobbet

En anden fordel ved at drive forlaget er ifølge Emil Hee Stenstrup, at man lærer enormt meget af at være selvstændig. Både på det personlige plan og også helt lavpraktisk.

”Det er sjovt at se noget vokse. Det giver en selvtillid, som man kan tage med ind i resten af sit liv.”

Han bruger også fritidsinteressen i sit fuldtidsjob på pressekontoret.

Først og fremmest udvikler han helt elementære kompetencer som at læse og redigere andres og egne tekster, som han bruger meget i jobbet som pressekonsulent. Men der er også meget inspiration at hente i litteraturen.

”Man bliver inspireret til at udfordre nogle af de gængse vendinger fra sin egen branche og i stedet gå en mere kreativ vej,” fortæller han.

Der er selvfølgelig klare forskelle på, hvordan han skal agere i de to arenaer, men fælles for dem er alligevel, at der ofte er en grundfølelse på spil, som man kan identificere og derefter formidle ud fra. Og hvad end det så er uretfærdighed, vrede eller noget helt tredje, er det noget, han har lært at gennemskue og bruge, både på forlaget og i pressearbejdet.

En knap så firkantet virkelighed

På længere sigt er Emil Hee Stenstrups vision at kunne skrue lidt op for fritidsforlaget. I sit arbejdsliv vil han gerne fortsætte med at kommunikere og skrive for sager, som han tror på, og hvor han kan bidrage med noget sprogligt – gerne med litteraturen som inspiration og motor.

Men hvad fremtiden bringer, må tiden vise. Han om nogen har nemlig fundet ud af, at livet på den anden side af uddannelse ikke er så firkantet, som han engang troede.

”Så længe man holder sig i gang og er inspireret og motiveret af det, man laver, skal det nok ende et godt sted.”

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet