Liste

Se de 20 djøf-uddannelser, der giver højest løn

8.11.2023

af

Hundredvis af studerende samlet til studiestart på Aarhus Universitet

PR-foto: Lise Balsby/AU Kommunikation

Nye tal viser, hvilke studier der giver den største indkomst, og når det gælder djøf-uddannelserne, ligger en gammel kending i top. Men selvom løn har en betydning for valg af studie og job, er det langtfra det hele billede.

Nu er den her. Den årlige liste, som gennemgår de danske uddannelser med en tættekam for at se på alt fra løn og arbejdsløshed efter uddannelse til socialt miljø og trivsel.

På Djøfbladet har vi gennemgået listen – der stammer fra Uddannelses- og Forskningsministeriets database Uddannelseszoom – og sat luppen over djøf-studierne. 

Hvor meget fylder løn?

Indkomst er et nemt tal at kigge på, når man tjekker uddannelser ud. Men selvom løn unægtelig kan være en faktor i det endelige valg, er der også mange andre parametre, der har betydning i sidste ende.

Tidligere i år spurgte Studievalg Danmark 27.148 afgangselever fra en række forskellige ungdomsuddannelser, hvad der er vigtigt for dem, når de på et tidspunkt skal vælge en videregående uddannelse. 

Her ser man, at 72 % prioriterer deres faglige interesse for uddannelsen, mens 68 % vægter muligheden for at få et spændende job. På en tredjeplads kommer muligheden for en høj indkomst, hvilket 43 % af afgangseleverne svarer. 

Samtidig beskrev Djøfbladet sidste år, hvad der er vigtigt for nyuddannede djøfere, når de skal vælge deres første job. Her var løn helt nede på en syvendeplads, hvorimod gode kollegaer, at lave noget meningsfuldt for samfundet, indflydelse og alene det at komme ind på arbejdsmarkedet alle rangerede højere blandt de 2.379 adspurgte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Og listen lyder...

Vi har samlet en top-20-liste af djøf-studier rangeret efter medianlønnen for kandidater 10 år efter endt uddannelse. Lønningerne på listen er opgjort før skat og med indregnet pension.

Der er sket en del ændringer siden sidste år: Fx er hverken statskundskab, samfundsfag eller CBS-uddannelsen International Business and Politics længere er at finde blandt de 20 øverste.

Du kan finde hele listen over djøf-studierne i bunden af artiklen.

#1 Forsikringsmatematik, KU: 78.050 kr.

De bærer titlen candidatus actuarii, som på mindre Harry Potter’sk forkortes cand.act., og igen i år er de at finde på toppen af listen.

Kvote 1-adgangskravet lød i år på 10,4 for at komme ind på bachelor-delen af forsikringsmatematik – uddannelsen, hvor man lærer at analysere og beregne risiko i forbindelse med forsikringer. Og som nyudklækket kandidat kan man forvente en startløn på 52.900 kr., og derfra ender den altså på omtrent 78.050 kr. efter 10 år i arbejde.

#2 Business Administration and Information Systems, CBS: 71.100 kr.

Kært barn har lange navne. Og det er denne tungevrider af en CBS-uddannelse, som – med en stigning på godt 4.000 kr. – er rykket op fra sidste års tredjeplads.

Efter endt uddannelse er det stillinger som it-udvikler, projektleder eller konsulent i private virksomheder, der bliver fremhævet af UddannelsesGuiden. Og det er netop i det private, hvor 88 % af de færdiguddannede finder deres job. 

Startlønnen lyder på 42.050 kr., og derfra tigerspringer den til 71.100 kr. efter 10 års erfaring.

#3 Revisorkandidat, cand.merc.aud., SDU (Odense): 68.900 kr.

Hvis der er noget, der går igen på årets liste, er det – måske ikke helt overraskende – uddannelser med tal i fokus. Det ses ligeledes på tredjepladsen, hvor uddannelsen til revisorkandidat, cand.merc.aud., har lavet en kæmpe bevægelse fra sidste års 24. plads til nu at være blandt de tre djøf-uddannelser, der giver den højeste indkomst.

Startlønnen lyder på 34.700 kr. og dermed bliver lønnen stort set fordoblet efter 10 år på arbejdsmarkedet, hvor den lander på 68.900 kr.

#4 Erhvervsøkonomi og matematik, CBS: 67.650 kr.

Uddannelsen, der sidste år lå som nr. to på listen, er faldet, og det er lønnen efter 10 år også. Sidste år kunne man forvente 67.800 kr. efter 10 års arbejde som cand.merc.(mat.), hvorimod det beløb nu er 350 kr. lavere. Startlønnen lyder på 44.850 kr.

Dimittenderne finder især arbejde inden for finans- og forsikringsbranchen, og samlet set har fem ud af seks kandidater job i et privat firma.

#5 Revisorkandidat, cand.merc.aud., CBS: 67.200 kr.

Når de uddannede revisorkandidater fra CBS bliver sat på græs, kan de forvente en startløn på 42.600 kr. En startløn, som er steget betydeligt siden sidste års 37.100 kr.

Ledigheden blandt de nyuddannede ligger helt nede på 1%, og 10 år efter dimissionen er der praktisk talt ingen arbejdsløse blandt CBS-revisorerne.

#6 Økonomi, KU: 65.550 kr.

Sidste år delte økonomistudiet sin placering med den tilsvarende uddannelse fra Aarhus, hvor begge uddannelser kunne byde på 61.200 kr. efter 10 år i arbejde. Men i år har hovedstadens talknusere taget et stort spring opad.

Startlønnen ligger på 42.800 kr.

Økonomerne fra Københavns Universitet fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem sektorerne: 59 % finder arbejde i det private, mens 41 % møder op på en offentlig arbejdsplads.

#7: Jura, AAU: 65.400 kr.

Juristerne fra Aalborg er nye på listen. Den nordjyske uddannelse har nemlig kun halvandet årti på bagen, og det er således første i år, det har kunnet lade sig gøre at få data på lønnen 10 år efter dimissionen.

Studiet skiller sig ud fra langt de fleste andre på årets top-20, fordi kandidaterne især finder ansættelse i den offentlige sektor. Det gælder for 63 % af de nordjyske jurister.

Blandt de nyuddannede ligger startlønnen på 35.800 kr., mens dimittendledigheden ligger omkring 3 %.

#8 Økonomi, AU: 61.600 kr.

Igen i år er økonomerne fra Aarhus Universitet at finde på en syvendeplads. De starter deres arbejdsliv med en startløn på 41.200 kr.

Siden sidste år er startlønnen for Aarhus-økonomerne steget med 0,65 %, hvorimod den samme stigning for fagfællerne fra KU lyder på 7,11 %.

To ud af tre aarhusianske økonomer ender i den private sektor, især i finans- og forsikringsbranchen.

#9 Matematik-økonomi, SDU: 61.350 kr.

Sidste år var der to gange matematik-økonomi at finde på 5.- og 6.-pladsen. De rejser i flok, og matematikøkonomerne er nu at finde som nr. ni og ti. 

For begge uddannelsers vedkommende er de ikke blot klatret ned ad listen – også lønnen er lavere end i 2022. Sidste års liste viste således en løn efter 10 år på 64.400 kr. til SDU-kandidaterne.

Startlønnen ligger på 43.500 kr.

#10 Matematik-økonomi, KU: 61.200 kr.

Som søskende-uddannelser de deles. Og matematik-økonomerne fra København må i år forvente mindre i månedsløn efter 10 år på arbejdsmarkedet, end tilfældet var sidste år. Dengang lød beløbet på 63.900 kr.

Og startlønnen? 43.500 kr.

ANNONCE

#11 Erhvervsøkonomi og erhvervsjura., CBS: 61.150 kr.

Der bliver klatret for erhvervsøkonomi og erhvervsjuras vedkommende. I 2022 var studiet nede på en 14.-plads med en månedsløn på 57.050 kr. efter 10 års arbejdserfaring.

Når dimittenderne træder ind på arbejdsmarkedet, kan de forvente en lønseddel, der lander på 40.900 kr. om måneden.

#12 Erhvervsøkonomi, cand.merc., CBS: 61.000 kr.

I år er erhvervsøkonomerne fra Copenhagen Business School steget med 350 kr. siden sidste år, hvad angår månedslønnen efter 10 års arbejde. Men trods en stigning i lønnen har det ikke været nok til at beholde den niendeplads, som studiet lå på sidste år.

Når det gælder startlønnen, kan man som nyuddannet CBS-erhvervsøkonom se frem til 42.600 kr.

87 % af kandidaterne finder arbejde i den private sektor.

#13: Organisational Innovation and Entrepreneurship, CBS: 60.700 kr.

Uddannelsen gør de studerende i stand til at udvikle og vedligeholde kreativitet, iværksætteri og innovation i organisationer. Det munder ifølge UddannelsesGuiden ud i stillinger som fx produktchef, projektleder eller forretningsudvikler.

Startlønnen hedder 38.550 kr., og 90 % af kandidaterne lander i private firmaer.

#14: Service Management, CBS: 59.600 kr.

CBS-uddannelsen i Service Management er ny på årets liste – og samtidig er det kun et spørgsmål om tid, før den forsvinder igen. Universitetet optager nemlig ikke længere studerende på kandidatuddannelsen.

Hele 94 % af kandidaterne er i private firmaer, hvor de fx beskæftiger sig med turisme, events og handel.

#15 Erhvervsøkonomi, cand.merc., Aarhus: 59.200 kr.

Erhvervsøkonomerne fra Aarhus er blevet liggende på 15.-pladsen trods et pænt lønhop: Fra 56.900 kr. til 59.200 kr. efter 10 års erfaring på arbejdsmarkedet.

Helt dugfriske dimittender kan forvente at få 38.600 kr. om måneden.

Den aarhusianske cand.merc.-uddannelser er en af de få på top 20-listen, hvor industrivirksomheder er det mest almindelige sted at lande for de færdiguddannede kandidater.

#16 Revisorkandidat, cand.merc.aud., SDU (Kolding): 59.000 kr.

Der er flere revisorkandidater at finde på årets top-20-liste. I dette tilfælde er der tale om dem fra Syddansk Universitet. Efter 10 år som færdiguddannede kan de forvente at finde tallet 59.000 kr., når de skimmer ned over deres lønseddel. 

Når det kommer til dimittendlønnen, ligger uddannelsen i den høje ende med listens tredjehøjeste startløn: 45.450 kr.

#17: Erhvervsøkonomi, cand.soc., Aarhus: 58.300 kr.

Cand.soc.-uddannelsen i erhvervsøkonomi har fokus på virksomhedsøkonomi og ledelse. Tre ud af fire kandidater ender i private firmaer, oftest i industrivirksomheder.

Der er dog stor spændvidde i jobmulighederne efter studiet. En del kandidater ender som undervisere på ungdomsuddannelser, men blandt de mulige stillingskategorier nævner UddannelsesGuiden også investeringsrådgiver og marketingmedarbejder.

Startlønnen ligger på 37.000 kr., og dimittendledigheden er på omkring 6 %. 10 år efter dimissionen er arbejdsløsheden dog nede på 1%.

#18 Økonomi, SDU (Odense): 58.000 kr.

Økonomerne fra Syddansk Universitet halter en anelse efter økonomiuddannelserne i København og Aarhus. Efter 10 år på arbejdsmarkedet kan de se frem til en månedsløn på 58.000 kr. En stigning på 600 kr. siden sidste år.

For de nyuddannede økonomer fra SDU ligger lønnen på 38.700 kr.

56 % af kandidaterne arbejder i den offentlige sektor.

#19 Erhvervsøkonomi og psykologi, CBS: 56.950 kr.

Vi skal endnu en gang besøge Copenhagen Business School, som huser listens 19.- plads. Her er der også tale om en af de uddannelser, der er kravlet ned ad stigen – sidste år førte uddannelsen til en månedsløn, der var 1.700 kr. højere. 

Startlønnen lyder på 38.500 kr.

Kandidaterne finder som oftest arbejde i den private sektor, fx inden for kompetenceudvikling, organisations- og ledelsesudvikling eller i en HR-afdeling.

#20 Erhvervsøkonomi og erhvervsjura, SDU: 56.900 kr.

Der er to gange ’erhverv’ i titlen, og studiet er rykket to pladser ned. Studerende på erhvervsøkonomi og erhvervsjura på Syddansk Universitet kan i år forvente 56.900 kr., når de har 10-års-jubilæum på arbejdsmarkedet. Sidste år var lønbeløbet marginalt højere og lå på 57.050 kr.

Startlønnen ligger på 40.900 kr.

Kommentarer

lise
5 mdr. siden
Gad vide hvordan 'djøf studier' faktisk matcher ift. de medlemmer Djøf reelt har....