Kåring

Hvem er 'bedst over 60'? Nu kan du indstille dine erfarne kolleger til en ny pris

07-09-2022
2 min.
Du kan nominere til 'Bedst over 60'-kåringen frem til 21. oktober. De nominerede behøver ikke være medlemmer af Djøf. Den endelige liste bliver offentliggjort i starten af december. Foto: Djøf

Djøf lancerer kampagnen ’Bedst over 60’, som skal hylde de erfarne kræfter på arbejdsmarkedet. Læs mere om kåringen – og om hvordan du kan nominere kolleger eller andre, der fortjener hæderen.

Du kender måske en kåring som Berlingskes Talent 100, der hylder talenter under 36 år fra både den private og den offentlige sektor. Nu vender Djøf det koncept på hovedet – i hvert fald aldersmæssigt – med en ny kampagne: ’Bedst over 60’. På www.bedstover60.dk beder Djøf danskerne om at nominere ”erfarne kolleger eller folk du kender over 60”, som fortjener ”ekstra anerkendelse” for deres indsats på arbejdsmarkedet.

”Vi er nødt til at ændre vores syn på alder. Erfaring er guld i en organisation. Det er på tide, at vi erstatter fordomme med fakta og erstatter stigmatisering med solstrålehistorier,” siger formand for Djøf Sara Vergo i en pressemeddelelse.

Danmark halter efter

Baggrunden for kåringen er de delvist dystre jobudsigter for de ældre dele af arbejdsstyrken.

En undersøgelse fra Djøf fra 2022 har vist, at de erfarne er overrepræsenterede i fyringsrunder i den offentlige sektor. Her udgør andelen af fyrede i alderen +50 hele 40% – mens de kun udgør 23% af medlemmerne i Djøf.

Ser man samlet på både den offentlige og private sektor, halter Danmark efter de andre nordiske lande, når det gælder beskæftigelsesgraden for de ældste medarbejdere: I Danmark er 62% af de 60–64-årige i beskæftigelse modsat i Norge og Sverige, hvor det er 68%. For de 65-69-årige er 21% i beskæftigelse i Danmark mod Norges 30% (kilde: Eurostat).Djøfbladet har tidligere bragt historier om seniorer, der har haft svært ved at finde nyt job efter en fyring. Tal fra AE viser, at blandt de arbejdsløse 60-64-årige udgør de langtidsledige 30%, hvilket er dobbelt så højt som blandt de 15–29-årige.

”Vi er simpelthen nødt til at gøre op med en kultur, hvor de erfarne medarbejdere ikke værdsættes nok. Især når man både politisk og i erhvervslivet taler så meget om arbejdskraftmangel og at øge pensionsalderen. Vi skal sætte fokus på alt det fantastiske, erfaring bidrager med på en arbejdsplads,” siger Sara Vergo.

Sådan nominerer du til ’Bedst over 60’

Nomineringen til kåringen foregår på www.bedstover60.dk.  Alle kan nominere, og de nominerede behøver ikke være medlemmer af Djøf.

Sidste frist for at indstille til kåringen er 21. oktober. Herefter vil en intern jury bestående af Djøf-formand Sara Vergo, adm. direktør Tomas Therkildsen og arbejdslivspolitisk chef Edith Jacobsen gennemgå indstillingerne og udarbejde en ’Bedst over 60’-liste, som offentliggøres i starten af december – bl.a. i Djøfbladet.

Kommentarer

Anne Petersen

13.09.2022 kl. 06.42

Hvad med at DJØF i stedet hyldede/fremhævede de virksomheder/institutioner, som ansætter +55 år? I faste jobs vel at mærke - ikke endnu engang tidsbegrænset ansættelse.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Marietta Jeppe

09.09.2022 kl. 12.27

Det er en popsmart reklame at nominerer 'bedst over 60', da DJØF ikke forholder sig til den reelle aldersdiskrimination, der foregår hos arbejdsgiverne.

DJØF har igennem mange år selv været med til at puste til aldersdiskriminationen ved at holde oplæg om særlige talentprogrammer og karriererudviklingsprogrammer for unge under 30 år, blandt andet i FN og EU.

DJØF har ikke selv bidraget med at formidle talentprogrammer og karriereudviklingsprogrammer for alle mennesker uagtet alder.

DJØF skal derfor feje for egen dør og reelt begynde af formidle talentprogrammer og karriereudviklingsprogrammer for alle aldersgrupper. For man kan spørge sig selv, hvorfor DJØF mener, du kun har "talent", når du er under 30 år.

DJØF kan selvfølgelig betvivle, at det aldrig har været deres intention at aldersdiskriminerer. Men jeg kan ikke høre, hvad DJØF tænker, jeg kan kun se, hvad DJØF gør. Og DJØF formidler kun talentprogrammer for dem under 30 år.

1 kommentar
0

Nicki Mathis Møller Just

16.09.2022 kl. 12.53

Du har helt klart en pointe. Men lige når det kommer til EU (og nok også FN), så handler udfordringen om, at Danmark i mange år har været godt repræsenteret i EU - vi udgør 0,8 % af EU's befolkning, og har udgjort 1,1 % af de ansatte i EU-systemet. Men pga. at de store årgange nu går på pension, vil vi, inden for meget kort tid, komme til kun at udgøre 0,5 % af de ansatte i EU-systemet.

Derfor er der et massivt fokus fra Djøf mfl. på, at få de unge til at se mulighederne i at arbejde i og for EU-systemet, og knap så meget for dem der er 60+. For de går alligevel på pension snart, og vil derfor ikke udgøre en længerevarende løsning, og derfor er det måske ikke der man skal bruge ressourcer, penge og tid.

Men dermed ikke sagt, at man ikke skal åbne øjnene for, at dem "i det grå guld" er ekstremt brugbare, og da klart bør overvejes på lige fod i stillinger som de unge. Men jeg synes nu det er fair nok, at når man laver "investeringer", så gør man det på de områder, og mod de målgrupper, som giver mening. Og det gør det altså ikke lige i tilfældet med EU og andre internationale organisationer. Der kan man godt forvente, at en erfaren herre eller dame selv søger mod EU, hvis det tiltrækker dem. For de skal nok blive valgt, hvis de har kompetencerne.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.