Kåring

Hvem er 'bedst over 60'? Nu kan du indstille dine erfarne kolleger til en ny pris

7.9.2022

af

Foto: Djøf

Foto: Djøf

Djøf lancerer kampagnen ’Bedst over 60’, som skal hylde de erfarne kræfter på arbejdsmarkedet. Læs mere om kåringen – og om, hvordan du kan nominere kolleger eller andre, der fortjener hæderen.

Du kender måske en kåring som Berlingskes Talent 100, der hylder talenter under 36 år fra både den private og den offentlige sektor. Nu vender Djøf det koncept på hovedet – i hvert fald aldersmæssigt – med en ny kampagne: ’Bedst over 60’. På www.bedstover60.dk beder Djøf danskerne om at nominere 'erfarne kolleger eller folk du kender over 60', som fortjener 'ekstra anerkendelse' for deres indsats på arbejdsmarkedet.

”Vi er nødt til at ændre vores syn på alder. Erfaring er guld i en organisation. Det er på tide, at vi erstatter fordomme med fakta og erstatter stigmatisering med solstrålehistorier,” siger formand for Djøf Sara Vergo i en pressemeddelelse.

Danmark halter efter

Baggrunden for kåringen er de delvist dystre jobudsigter for de ældre dele af arbejdsstyrken.

En undersøgelse fra Djøf fra 2022 har vist, at de erfarne er overrepræsenterede i fyringsrunder i den offentlige sektor. Her udgør andelen af fyrede i alderen +50 hele 40% – mens de kun udgør 23% af medlemmerne i Djøf.

Ser man samlet på både den offentlige og private sektor, halter Danmark efter de andre nordiske lande, når det gælder beskæftigelsesgraden for de ældste medarbejdere: I Danmark er 62% af de 60-64-årige i beskæftigelse modsat i Norge og Sverige, hvor det er 68%. For de 65-69-årige er 21% i beskæftigelse i Danmark mod Norges 30% (kilde: Eurostat).

Djøfbladet har tidligere bragt historier om seniorer, der har haft svært ved at finde nyt job efter en fyring. Tal fra AE viser, at blandt de arbejdsløse 60-64-årige udgør de langtidsledige 30%, hvilket er dobbelt så højt som blandt de 15-29-årige.

”Vi er simpelthen nødt til at gøre op med en kultur, hvor de erfarne medarbejdere ikke værdsættes nok. Især når man både politisk og i erhvervslivet taler så meget om mangel på arbejdskraft og om at øge pensionsalderen. Vi skal sætte fokus på alt det fantastiske, erfaring bidrager med på en arbejdsplads,” siger Sara Vergo.

Sådan nominerer du til ’Bedst over 60’

Nomineringen til kåringen foregår på www.bedstover60.dk.  Alle kan nominere, og de nominerede behøver ikke være medlemmer af Djøf.

Sidste frist for at indstille til kåringen er 21. oktober. Herefter vil en intern jury bestående af Djøf-formand Sara Vergo, adm. direktør Tomas Therkildsen og arbejdslivspolitisk chef Edith Jakobsen gennemgå indstillingerne og udarbejde en ’Bedst over 60’-liste, som offentliggøres i starten af december – bl.a. i Djøfbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Anne Petersen
sidste år
Hvad med at DJØF i stedet hyldede/fremhævede de virksomheder/institutioner, som ansætter +55 år? I faste jobs vel at mærke - ikke endnu engang tidsbegrænset ansættelse.
Marietta Jeppe
sidste år
Det er en popsmart reklame at nominerer 'bedst over 60', da DJØF ikke forholder sig til den reelle aldersdiskrimination, der foregår hos arbejdsgiverne. DJØF har igennem mange år selv været med til at puste til aldersdiskriminationen ved at holde oplæg om særlige talentprogrammer og karriererudviklingsprogrammer for unge under 30 år, blandt andet i FN og EU. DJØF har ikke selv bidraget med at formidle talentprogrammer og karriereudviklingsprogrammer for alle mennesker uagtet alder. DJØF skal derfor feje for egen dør og reelt begynde af formidle talentprogrammer og karriereudviklingsprogrammer for alle aldersgrupper. For man kan spørge sig selv, hvorfor DJØF mener, du kun har "talent", når du er under 30 år. DJØF kan selvfølgelig betvivle, at det aldrig har været deres intention at aldersdiskriminerer. Men jeg kan ikke høre, hvad DJØF tænker, jeg kan kun se, hvad DJØF gør. Og DJØF formidler kun talentprogrammer for dem under 30 år.