Kontorbavl

20 irriterende udtryk fra kontoret – stem på det værste

5.5.2022

af

Illustration: Anna Kutukova/Shutterstock

Illustration: Anna Kutukova/Shutterstock

Djøfbladets læsere har indsendt hundredvis af bud på, hvad der er de mest belastende ord, vi hører på jobbet. Nu kan du være med til at vælge, hvilken varmluftsvending der skal kåres som den allermest utålelige.

Hvilke ord og vendinger irriterer dig, når chefen giver et indledende pitch på strategiseminaret for at onboarde jer på den rejse, jeres afdeling kigger ind i fremadrettet?

Det spurgte vi jer læsere om i april, og så gik I ellers amok. I løbet af et par uger kom der langt over 500 forslag fra 288 frustrerede læsere.

Djøfbladet har læst sig igennem stakken af forslag, grupperet dem og talt dem sammen – og nu kan du hjælpe os med at få kåret det allermest irriterende kontorbavl. Lidt længere ned finder du 20 udtryk, du kan vælge imellem.

Men hvorfor generer de her ord og vendinger os så meget? Hvad er det, de gør ved os? Det har vi spurgt ledelsesekspert Christian Ørsted om.

"De fleste af de her udtryk taler ned til folk. De er formet på en måde, hvor man prøver at skjule, at man taler ned til folk," siger Christian Ørsted, der bl.a. har skrevet bøgerne ’Livsfarlig ledelse’ og ’Fatale forandringer’.

Han foreslår, at du laver 'ikke-testen' på et udtryk som 'vi skal spille hinanden gode'. Så afslører overfladiskheden sig.

"Eller tag et udtryk som: 'Vi står på en brændende platform'. Det, man siger, er i virkeligheden: Vi tror kun, I vil gøre jer umage, hvis I er bange for, hvor galt det kan gå. Men hvis der er noget, der kan få mennesker til at opføre sig dumt, er det at sætte dem under et voldsomt pres. Den brændende platform aktiverer beskyttelsesinstinktet og får os til at løbe væk fra branden i stedet for at gøre noget ved den."

Til konsultation hos chefen

Mange af ordene og udtrykkene i Djøfbladets afstemning har det til fælles, at de fungerer som en blankocheck for dårlige ledere, siger Christian Ørsted.

"Man kan stange dem ud i hvilken som helst sammenhæng og blande dem sammen efter forgodtbefindende. Det lyder, som om man taler om ledelse. Men det gør man jo ikke. For du kan lægge hvad som helst i de her ord. De fortæller ikke, hvor du står som leder, og de er ikke i nærheden af jeres konkrete virkelighed."

De irriterer vel også, fordi de skubber til os om at forandre os – uden at sige det direkte?

"Ja. Tag et udtryk som 'jeg hører, hvad du siger'. Det er et udtryk hentet fra terapeutens konsultationsrum, hvor det udtrykker, at der lyttes uden at vurdere eller blande sig. Det er det helt rigtige for en terapeut, men ikke på en arbejdsplads. For her betyder det: Jeg er ikke en del af samtalen, for jeg ønsker ikke at fortælle, hvor jeg selv står – men jeg holder øje med dig! Det er jo opskriften på subtil magtudøvelse. Det skaber utryghed, fordi vi ikke aner, hvor vi har hinanden."

Vælg det værste

Nu er det tid til at få kåret det allerskrækkeligste bavl.

I boksen herunder er der 20 ord og vendinger, du kan vælge imellem, indtil afstemningen slutter midt i maj.

Derefter ser vi ind i en agenda, hvor Djøfbladet i en agil proces genbesøger resultaterne og ser det som en must win battle at kunne præsentere vinderen i juni-udgaven af vores magasin.

OBS: Er du på mobilen, skal du ned i bunden af boksen og trykke på 'send min stemme', for at dit svar bliver talt med. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Marie
2 år siden
Buzzwords / billedsprog der bliver anvendt i flæng mister deres legitimitet og relevans og er et tydeligt tegn på pseudostyring. Det er en subtil magtudøvelse, hvor ingen aner, hvad de skal, andet end bare at have ja-hatten på. Og som skaber risiko for eksklusion for de medarbejdere, som ikke forstår gamet.
Bent Knud Jensen
2 år siden
Der mangler begrebet "Flere kvinder i ledelsen er lig med økonomisk vækst". Det floskel af et begreb har desværre udokumenteret vundet indpas mange steder i stupide Djøf-Danmark.