Arbejdsmiljø

Sådan er de nye regler for hjemmearbejde

22-02-2022
4 min.
Hovedparten af Djøf-medlemmerne vil gerne kunne arbejde hjemme en til to dage om ugen, viste en undersøgelse sidste forår. Det kan blive lettere nu, fordi reglerne på området er på vej til at blive ændret. Illustration: GoodStudio/Shutterstock

Reglerne for, hvornår arbejdsgiver skal levere udstyr til hjemmearbejdspladsen, lempes. Det glæder Djøf, fordi det kan give arbejdsgiverne mod på at give de ansatte mere fleksibilitet.

I dag skal din arbejdsgiver i princippet hoste op med mus, tastatur, indstillelig stol og lampe, hvis du arbejder hjemme én dag eller mere inden for en normal arbejdsuge. Og hvis du altså ikke selv har udstyret.

Men det ændrer sig inden længe. Fremover bliver det først ved hjemmearbejde i mere end to dage om ugen – set som et gennemsnit over cirka en måned – at arbejdsgiver skal betale for udstyr til en skærmarbejdsplads derhjemme.

Det vedtog regeringen for nylig sammen med V, K, DF og RV. Baggrunden var, at arbejdsgiverne, lønmodtagerne og regeringen i en trepartsaftale blev enige om, at det er dér, snittet bør lægges i de såkaldte skærmregler.

De gamle skærmregler er bl.a. blevet kritiseret af finanssektorens arbejdsgivere for at være for firkantede og ikke passe til det moderne fleksible arbejdsliv. Det samme mente ingeniørernes fagforening, IDA, og Finansforbundet, som huser de ansatte i finanssektoren.

Djøf-formand: Et vink til arbejdsgivere

Der bliver dog ikke klappet hele vejen rundt. HK mener, at arbejdsgiverne har trukket det længste strå, fordi de nu lettere kan skubbe udgiften til hjemmearbejdspladsen over på de ansatte.

Djøf er derimod på fleksibilitetsholdet.

"Det er et vigtigt signal fra Folketinget om, at hjemmearbejde er en del af fremtidens arbejdsplads," siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.

"Rigtig mange Djøf-medlemmer vil gerne have mulighed for at vælge at kunne arbejde hjemme en til to dage om ugen, og også friheden til at fordele det på en forskellig måde hen over ugerne. Men vi hører også fra en del medlemmer, at deres arbejdsgivere er tøvende over for mere hjemmearbejde. Derfor er jeg glad for, at vores politikere sender det her vink med en vognstang."

Sara Vergo har noteret sig kritikken fra HK.

"Jeg er ikke så bekymret som HK. For mig at se er det vigtigste lige nu at få gang i dialogen om, hvordan vi nu og fremover indretter arbejdspladserne, så medarbejdernes ønske om fleksibilitet og arbejdsgivernes behov for fastholdelse og rekruttering kan gå hånd i hånd."

Hun tror på, at arbejdsgivere og ansatte i langt de fleste tilfælde vil kunne snakke sig frem til en lokal løsning, hvis de lempede regler skulle vise sig at give problemer med arbejdsmiljøet for den enkelte.

"I min optik burde det ikke være nogen stor udgift at sikre folk det fornødne grej til at arbejde hjemmefra – og mange arbejder jo i forvejen hjemmefra på aftener og i weekender. Så mit håb er, at det i løbet af få år er helt naturligt, at alle, som ønsker det, får stillet stol og skærm med videre til rådighed, så de kan arbejde fra distancen."

Det her betyder de nye regler for dig

De nye regler forventes at træde i kraft i slutningen af april. Ændringen kommer ikke til at betyde noget for selve retten til at have hjemmearbejdsdage. Det er stadig noget, som skal aftales kollektivt på arbejdspladsen eller individuelt med chefen, pointerer Mette Knudsen, chef for Djøfs Rådgivningscenter.

"Men aftalen gør det lettere for arbejdsgivere at imødekomme de mange, som ønsker at arbejde hjemme i en til to dage om ugen," siger hun.

Kan de nye regler omvendt betyde, at nogle arbejdsgivere nu vil tvinge medarbejdere til at arbejde hjemme for at spare kontorpladser?

"Hvis arbejdsstedet i din kontrakt er angivet til at være arbejdsgiverens adresse, er du ikke forpligtet til at arbejde hjemmefra. Hvis du har udfordringer med at arbejde hjemmefra, men det er et ønske fra arbejdspladsen, at man gør det i et eller andet omfang, kan situationen normalt løses. Det kan være ved at fortælle, at man fx ikke har plads til en hjemmearbejdsplads, ikke har ro til at arbejde hjemme, eller at det er vigtigt for éns trivsel at komme ind på arbejdet."

Mette Knudsen understreger dog, at Djøf generelt ikke ser medlemmer, der bliver tvunget til hjemmearbejde mod deres vilje – selvfølgelig bortset fra, da myndighederne dikterede corona-hjemsendelser.

Hvad gør man, hvis man gerne vil have mere hjemmearbejde, end man har nu?

"Så vil det være en god idé at lægge vægt på, hvordan det påvirker éns arbejdsindsats positivt at kunne have den ro eller fleksibilitet, som hjemmearbejdspladsen giver – samtidig med at man også er imødekommende over for de behov, som arbejdspladsen kan have til, hvornår fysisk fremmøde er en fordel eller en nødvendighed."

Pas på dig selv

Og så et råd fra Mette Knudsen: Uanset reglerne er det en god idé at sikre sig, at man også på hjemmearbejdspladsen har ordentligt lys, en stol, man sidder godt på, og en passende højde på arbejdsbordet."Under coronaen fik alt for mange smerter i nakke, ryg og skuldre på grund af dårlige fysiske arbejdsforhold," siger hun.

Det gjaldt fx næsten 60% af djøferne i departementerne, viste en undersøgelse, som Djøf gennemførte i februar-marts 2021. Og som Djøfbladet for nylig kunne fortælle, advarer fysioterapeuter nu mod, at vi tager de dårlige vaner og arbejdsstillinger med tilbage til kontoret. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.