Corona-krise

Nødråb om pusterum til embedsmænd

6.1.2021

af

PR-foto: Skatteministeriet

PR-foto: Skatteministeriet

Ugevis med overarbejde uden mulighed for restitution. Sådan står det til på en række statslige arbejdspladser, og "det kan ikke blive ved," siger Djøf-formand, der har bedt Morten Bødskov om hjælp. Ministeren lover at indkalde til møde om 'gangbare løsninger i denne ekstraordinære situation'.

Det er ikke kun sygeplejersker, der er ved at segne af overanstrengelse under corana-krisen. I dele af den offentlige administration har krisehåndteringen givet så meget overarbejde, at der nu er alvorligt brug for restitution, hvis det ikke skal gå ud over embedsværkets helbred – og dets evne til at levere kvalitet til deres ministre.

Det har formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo, skrevet til den ansvarlige minister for statens arbejdsgiverfunktion i Medarbejder- og Personalestyrelsen, skatteminister Morten Bødskov (S).

Djøfere er vant til spidsbelastninger, men det her går langt ud over det sædvanlige.

"Vi hører fra medlemmer, der går grædende hjem på grund af overbelastning. Djøfere har ikke vagter, der slutter. De kan i princippet overarbejde i ugevis uden mulighed for restitution. Det kan ikke blive ved," siger Sara Vergo.

I brevet appellerer hun til, at statens arbejdsgivere skaber rum for løbende afspadsering, og at man på områder underlagt et særligt højt Covid-19-arbejdspres laver egentlige vagtordninger, så man ikke skal stå til rådighed alle ugens dage. Endelig opfordrer hun til, at de statslige arbejdsgivere overvejer grundigt, om de ikke kan konvertere de mange merarbejdstimer til flere årsværk.

Bødskov takker for nødråbet

Lige før juleaften fik hun svar fra Morten Bødskov, som takker for nødråbet – og for den ekstraordinære indsats, som embedsværket yder under corona-krisen.

Ministeren lover i sit brev, at regeringen, Folketinget og Akademikerne/AC, Djøf Offentlig og HK Stat kommer til at mødes i starten af 2021 for at drøfte, hvordan de i fællesskab kan tage toppen af arbejdspresset i centraladministrationen og finde "nogle gangbare løsninger i denne ekstraordinære situation".

Det er Sara Vergo svært tilfreds med. Særligt da corona-presset ikke tyder på at forsvinde foreløbigt.

"Jeg vil ikke være med til, at vi slider embedsmændene helt i stykker undervejs," siger hun.

"Jeg ved godt, at fx sygeplejersker, sosu'er og pædagoger yder et kæmpe stykke corona-arbejde. Og de får med rette stor anerkendelse for deres indsats. Men i kulissen står altså en hel masse embedsfolk, som også har et kæmpe ansvar og en enorm arbejdsbyrde. Særlovene, hjælpepakkerne, al minister- og udvalgsbetjeningen og de sygehus-logististiske opgaver laver ikke sig selv." 

Læs mere om arbejdspres i ministerierne

Tidligere på året viste en spørgeskemaundersøgelse blandt Djøf Offentligs medlemmer, at djøferne i ministerier og styrelser i forvejen lægger et stort antal timer på deres job ud over deres aftalte arbejdstid. Læs mere i artiklen Djøfere lægger masser af gratis arbejdstimer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet