Pension

Anders Eldrup formand for JØP-DIP fusion

19-11-2019
4 min.
Anders Eldrup, JØP-formand de sidste fem år, er ny formand for JØP-DIP fusionen. Men kun frem til generalforsamlingen i 2021, så går han af. Der er i øvrigt seks kvinder og seks mænd i den nye overgangsbestyrelse. Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix

JØP og DIP er nu fusioneret til P+, Pensionskassen for Akademikere. Større volumen kan sikre et godt afkast, og der bliver måske også muskler til at give medlemmerne flere individuelle valgmuligheder, lyder det fra den nye bestyrelsesformand, Anders Eldrup.

Fra nu af er der ikke længere noget, der hedder JØP, Juristernes og Økonomernes Pensionskasse. JØP er i denne uge fusioneret med ingeniørernes pensionskasse, DIP, til P+, Pensionskassen for Akademikere (pplus.dk).

Med JØPs 64.000 og DIPs 29.000 medlemmer får P+ tæt ved 100.000 djøfere og ingeniører som medlemmer og en samlet formue på 125 mia. kr. En volumen, som bringer P+ op blandt Danmarks ti største pensionskasser.

Større muskler kan også bruges til nye medlemstilbud

JØPs formand, Anders Eldrup, er blevet bestyrelsesformand P+. Anders Eldrup, der er tidligere departementschef i Finansminisiteriet og Dong-direktør, har været JØP-formand de sidste fem år. Hvem de øvrige P+-bestyrelsesmedlemmer kan du se i boksen under artiklen.

Hvordan kommer de 64.000 tidligere JØP-mdlemmer helt konkret til at mærke fusionen?

"Fordi vi nu bliver en pensionskasse med flere medlemmer og større kapital, får vi adgang til mere attraktive investeringer. Det er med til at sikre gode afkast til vores medlemmer i en fremtid med lave renter," siger Anders Eldrup.

De større muskler vil også gøre det muligt at skrue tilbud sammen til medlemmer med lidt større fleksibilitet end i dag, vurderer han.

Det gælder ikke mindst i forhold til individuelle investeringsprofiler, så fx dem, der ønsker at løbe en lidt større risiko med tilsvarende chance for et lidt større afkast, kan tilvælge det. Eller man vil måske kunne tilvælge en investeringsprofil med ekstra mange grønne investeringer.

"Det er noget, der er blevet drøftet på vores generalforsamlinger i JØP hen over årene, og jo større en kasse, man er, jo større mening giver det at give mulighed for individuelle valg," siger Anders Eldrup.

Fælles fodslag om investeringer

Selve investeringsstrategien bliver der ikke ændret på.

JØP og DIP har siden 2015 ikke alene haft fælles administration, men også fælles investeringsafdeling – og dermed en helt parallel investeringspolitik.

Det gælder også på området bæredygtige investeringer og såkaldt 'sorte aktier', hvor JØPs hidtidige politik på området – som du kan læse mere om i denne artikel – videreføres sammen med DIP i den nye pensionskasse.

"Så nej, vi kommer ikke til at investere meget anderledes end før. På den bæredygtige front sker der hele tiden ny udvikling. Det vil vi følge, men det er jo uanset fusion eller ej. Men det er klart, at det forhåbentlig virker lidt stærkere, når vi som én stor organisation går ud og bruger vores aktieporteføljer til at gå aktivt i dialog med selskaber om at trække i en grønnere retning," siger Anders Eldrup.

Trækker sig om halvandet år

De hidtidige bestyrelser for JØP og DIP er blevet slået sammen til én stor overgangsbestyrelse, som skal sidde det næste halvandet år frem til den ordinære generalforsamling i foråret 2021 med Anders Eldrup som formand. Så skal der vælges en ny, mindre bestyrelse og ny formand.

Men hvad med medlemsdemokratiet?

I JØPs bestyrelse var der – ud over formanden – otte medlemmer, hvoraf de fire er valgt af og blandt pensionskassens medlemmer. Den nye bestyrelse fra 2021 bliver på syv medlemmer i alt, men også her skal de fire vælges af pensionskassens medlemmer (se mere i boksen under artiklen)

"Så medlemsdemokratiet vil være det samme som nu, bortset fra at vi er flere om at stemme, så der selvfølgelig kan blive lidt hårdere kamp om pladerne," siger Anders Eldrup.

Hvad er din vision som formand for det nye P+?

"Ét er, at Finanstilsynet nu har godkendt fusionen. Det næste er, at den nu skal gennemføres i alle detaljer og følges godt til dørs i det praktiske liv. Det, er vi i overgangsbestyrelsen enige om, er vores helt store opgave. Det er derfor, jeg fortsætter som formand med DIPs Peter Falkenham som næstformand, så vi sikrer mest mulig kontinuitet. Så det er også min opgave og vision, og det glæder jeg mig til at bruge tid på det kommende halvandet år."Så det bliver samtidig din sidste periode som formand?

"Ja, og det var også det, jeg sagde på JØPs generalforsamling i foråret."

Djøf hilser fusion velkommen

Djøfs formand, Henning Thiesen, bakker på hele Djøfs vegne op om fusionen.

"Vi er meget tilfredse med det her samarbejde. Jeg er ikke i tvivl om, at vores medlemmers pension er bedre sikret gennem denne fusion, der samler jurister, økonomer og andre med en samfundsvidenskabelig uddannelse med IDAs ingeniører, naturvidenskabere og IT-professionelle. Jo større vi er, jo bedre, mere fleksible og tidssvarende produkter kan vi tilbyde vores medlemmer," lyder det fra Henning Thiesen i en pressemeddelelse fra Djøf.

 

 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.