Min ferie

Funky embedsmand: "Jeg behøver ikke to uger for at komme ned i gear"

24.7.2019

af

Privatfoto

Privatfoto

Kontorchef Morten Bergulf er en sand rejseentusiast. I år har rejserne været kombineret med en anden passion: Musikken. Men den store rejselyst er dog lidt udfordret af klimakrisen.

Morten Bergulf har let til smil. Men måske er hans smil alligevel ekstra stort i dag. Han er nemlig lige kommet hjem fra London, hvor han sammen med sin hustru og et vennepar har besøgt den hippe festival OnBlackHeath, der finder sted i Greenwich lidt uden for London.

Morten Bergulf er en rigtig musiktosse, helst funk, jazz eller soul, og festivalen sidder tydeligvis stadig i kroppen på ham. Han fisker telefonen op af lommen og fortæller vidende om de kunstnere, der optrådte på OnBlackHeath.

Som kontorchef i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) arbejder Morten Bergulf meget. Som vi tidligere har beskrevet i Djøfbladet, flyttede han for tre år siden sit arbejdsliv til Brønderslev, da STAR blev udflyttet. Hvilket har været en hård, men spændende udfordring, siger han. Styrelsen har fx på tre år været nødt til at hyre 45 nye medarbejdere, som Morten Bergulf alle har haft personaleansvar for.   

Trods det ambitiøse arbejdsliv har han altid givet sig selv tid til at rejse og opleve verden, om det så er på storbyrejser, skiferier, strandferier eller musikfestivaler. Glæden ved at rejse og særligt glæden ved musik er dybt indlejret i Morten Bergulf.

Soul Food og Tina Turner

En god del af Morten Bergulfs sommerferie er netop blevet brugt på at vade fra scene til scene på diverse festivaler. Først Roskilde Festival og siden i London. Der har også sneget sig lidt Copenhagen Jazzfestival ind i programmet.

Musikken har fulgt Morten Bergulf hele hans liv. Da han var barn, lå han i sengen og hørte radioprogrammet Soul Food, der blev sendt klokken 22 og spillede alt det nyeste fra USA. Senere fik han en vennekreds, som hørte mange forskellige typer musik.

I 9. klasse kom han i en uges praktik som journalist på et forlag, som udgav ungdomsmagasinet Ung Nu. Da ugen var overstået, fortsatte han med at arbejde for bladet, hvor han skrev om musik. Det blev hans studiejob, og i et sabbatår arbejdede han fuld tid som journalist, hvor han skrev om nye plader og koncerter. Han nåede bl.a. at interviewe Tina Turner og flere af tidens største danske musikere som Anne Linnet og Steffen Brandt. 

Men han blev ikke musikjournalist, og kærligheden til musikken blev kanaliseret ud i fritiden og ferier, da han blev uddannet i statskundskab og siden gjorde karriere i Beskæftigelsesministeriet (dengang Arbejdsministeriet). Han havde kun været i ministeriet i fem år, da han fik sin første lederstilling. I 2020 kan han runde de 30 år i ministeriet, og ledelse har været omdrejningspunktet for næsten hele hans arbejdsliv.  

Han elsker at få mennesker til at arbejde sammen. Det hænger formentlig sammen med de mange år, hvor han var spejder og patruljefører i Nørresundby, fortæller han. Men selvom han kan lide at være med til at bestemme, har han intet problem med at afgive kontrollen. Han har altid kunne holde ferie og slappe af uden at tænke for meget på arbejdet, siger han.

På ferien tjekker han mails i ny og næ, men det er ”helt af egen fri vilje.” Når han har ansvaret for mennesker, vil han også gerne være til at få fat i, siger han. Og det er heller ikke noget, der forstyrrer ferien.

”Jeg behøver ikke to uger for at komme ned i gear.”

Den bedste feriejuvel

Hvis man kører fra San Francisco ned mod Santa Barbara på Highway 1, kommer man til Nationalparken Big Sur. Dér ligger hotellet Deetjens Big Sur Inn, som blev bygget af et hollandsk og norsk par, der i 1930’erne emigrerede til Amerika og valgte at bygge en række små træhytter, som overnattende gæster kunne sove i. Det er totalfredet og et fantastisk sted. Vi har været der to gange.  

Den bedste ferieoplevelse

I 1987 var jeg i praktik i Kenya. Jeg ringede hjem til Marianne, min hustru, der dengang var min kæreste, og sagde, at det var helt vildt og meget eventyragtigt, og at hun skulle komme herned. Så rejste vi rundt i Kenya, og det var bare et eventyr.

Den værste ferieoplevelse

Sammen med en gruppe venner skulle vi til Trysil i Norge, og vi havde ikke helt styr på vinterdæk og snekæder. Det gik meget godt, indtil vi nåede til skisportsstedet, hvor det var spejlglat. Vi var nok den første i kortegen af danske biler op ad bjerget, og vi sad fast og stoppede alle bilerne. En af vores venner måtte hoppe ud og lægge sig på kølerhjelmen for at få vægt på forhjulene. Det var nok dumt at tro, at det hele bare kunne lade sig gøre.  

Største beslutning truffet på en ferie

En stor beslutning blev truffet for mig, da jeg var på ferie i 2001. Da Nyrup udskrev valg, var vi netop blevet inviteret til Fuerteventura af svigerfamilien, og vi ville være væk ved valgdagen. Min daværende departementchef, Bo Smith, mente ikke, det var noget problem, for han var sikker på, at de ikke ville nå at danne regering. Der kom så et regeringsskifte, og de var selvfølgelig lynhurtige til at danne regering. Det blev besluttet, at en tredjedel af mit kontor blev lagt over i Undervisningsministeriet, mens jeg var af sted. Det var før, der fandtes sms’er, så det foregik via fax. Det var ærgerligt ikke at være der og sige farvel. Dér følte jeg et svigt som chef. Mine medarbejdere sagde, at jeg bare skulle nyde ferien, men jeg ville gerne have været der.

Behov for andre oplevelser

Senere på sommerferien går turen til familiens favoritland, Italien. Telefonen kommer op af lommen igen, og ferieplanerne bliver foldet ud med en smittende rejseglæde.

At have en stor rejselyst er næsten et tabu i dag, hvor klimakrisen fylder en større og større del af vores kollektive bevidsthed. Og rejsernes klimaaftryk er da også noget, Morten Bergulf tænker over. I løbet af vores snak siger han flere gange, ”det er jo ikke så klimavenligt, men…”. Han vil dog ikke tillade sig selv at have dårlig samvittighed.

”Hvis jeg skal blive lidt politisk, så skal vi selvfølgelig hver især tage et ansvar, men jeg håber også, at der er nogle politikere, der vil tage et ansvar. Det er fx helt vanvittigt, så billigt vi kunne rejse til London. Man kunne sagtens lægge en afgift på.”

”Vi har som mennesker enormt godt af at opleve andre kulturer. Du kan godt opleve noget spændende i Thyborøn eller Sverige, men der er nogle oplevelser, som det er synd, hvis vi fornægter os selv.”

Flere artikler i serien:

Dommerfuldmægtig Nina Palesa Bonde: "Hvis jeg har en uges ferie, skal der fart på"

Rusland-ekspert Flemming Splidsboel: Flemming Splidsboel får (næsten) ro i sommerhuset

Advokat Lars Svenning Andersen: "Min kone har været meget tålmodig, men dér var tålmodigheden ved at være opbrugt"

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet