Tema: Fremtidens krav

"De helt unge er sindssygt ambitiøse og vant til at skifte scene hele tiden"

12.9.2018

af

Foto: Claus Bech

Foto: Claus Bech

Helle Ankersen oplever, at de unge medarbejdere efterspørger en anden slags ledelse, end de har gjort tidligere. Og samtidig får hun flere medarbejdere over 70 – dem passer hun rigtig godt på.

Tema: Fremtidens krav

Hvilke kerneopgaver står djøferne tilbage med, når robotterne har klaret alt rutinearbejdet? Bliver det generalist- eller specialistdjøferen, som arbejdsgiverne vil gå efter – eller bliver det måske en kombination?

Det undersøger Djøf i projektet A Working Future. Her har analysefirmaet Højbjerre Brauer Schultz bl.a. kortlagt for Djøf, hvad arbejdsgiverne lægger vægt på i jobopslag. Analysen bygger på 270.000 jobannoncer fra 2007-2017 og på konklusionerne fra syv workshops.

Resultaterne kan du læse om i denne artikel, og så har vi talt med tre djøfere om deres syn på fremtidens krav:

Jo, tingene har ændret sig i de omkring 10 år, Helle Ankersen har været personaleleder i staten. Udlændingeområdet har ligget under 4-5 forskellige ministerier i de omkring 20 år, hun har arbejdet der.

Forandringsparathed, digitalisering og ledelse af meget forskellige medarbejdere er blandt hendes afgørende fokusområder. Helle Ankersen er kvalitets- og driftschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet og direkte leder for 17 medarbejdere og for en leder med 15 medarbejdere under sig.

Hvordan har kravene ændret sig i de år, du har været leder?

”Når man ser på ledelse, synes jeg helt overordnet, at der har været en del år, hvor faglig ledelse ikke har været så efterspurgt. Der har til gengæld været en stor efterspørgsel på strategisk ledelse og styring af processer. Men lige nu oplever jeg, at fagligheden er på vej tilbage i lederrollen. Men faglighed er ikke kun éns eget fagområde – det er fx også digitalisering. Som leder skal du være GDPR-parat og i det hele taget integrere it mere i det daglige arbejde, og det bliver du nødt til at tage på dig som leder.”

Kan du mærke, at du i endnu højere grad har brug for dine personlige kompetencer?

”Ja, det kan jeg. Jeg skal forholde mig til, at det er nogle forskellige typer medarbejdere, jeg skal lede. Jeg leder både nogle på 70 år og nogle på 20. De helt unge lever meget mere end mig i en -digital verden og er vant til at få svar på en mail inden for fire minutter. De venter ikke på den næste MUS-samtale – de vil hellere tage tingene hen ad vejen. De er i det hele taget mere dialogsøgende, og de kan nogle gange få sagt nogle ting, hvor vi andre nok ville holde lidt igen. Og så er de sindssygt ambitiøse og vant til at skifte scene hele tiden. Det er en spændende og givende gruppe at være leder for.”

Og hvad med de ældre medarbejdere?

”Jeg oplever flere, der stopper sent. Jeg har medarbejdere over 70 år, og dem passer jeg rigtig godt på, for de er rigtig gode rollemodeller – de er vant til at sætte sig ned og arbejde og gå hjem, når de er færdige. Deres ambition er i høj grad at gøre deres arbejde grundigt.”

Er der andre personlige kompetencer, du kan genkende en øget efterspørgsel efter?

”Forandringsparathed. Specielt når man er i staten, hvor man nærmest ikke ved, om man sidder på den samme stol i morgen. Jeg lever selv fint med det, men skal være opmærksom på, at jeg leder medarbejdere, som måske ikke er vant til eller særligt motiverede af at blive rykket rundt hele tiden.”

Hvad siger du til, at ’ressource-styringskompetencer’ er steget så meget for personaleledere?

”Det kan jeg godt genkende. Det er vigtigt, at man får sat det rigtige hold med de helt rigtige teammedlemmer for at nå en opgave. Man får nok aldrig sådan nogle ledere som os til at blive enestående coaches – men det er da helt klart en del af lederopgaven at coache, udvikle og motivere sine medarbejdere. Her er jeg til de klassiske værdier, hvor man behandler folk ordentligt og viser dem respekt og hele tiden sørger for, at de har en god fornemmelse af, hvor vi skal hen, og at det er noget, vi gør i fællesskab.”

Hvad med om 5-10 år – hvilke kompetencer skal du særligt have i spil?

”Her vil jeg igen pege på digitalisering. Som leder bliver du nødt til at være tryg ved sociale medier og kunne understøtte din egen forretning med it, og det kan du ikke bare overlade til it-folkene – du bliver nødt til at komme ind i kampen selv. Du skal også sørge for at gøre dine medarbejdere parate, så de ikke bliver forskrækkede, når der kommer et nyt it-system. Og det kan du jo kun, hvis du ikke selv er forskrækket.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet