Rasmus Prehns 10-punktsplan for Fødevareministeriet
1. Ministeriets nye placering og organisering skal på plads inden årets udgang. Den nye departementschef skal ansættes hurtigst muligt i det nye år. Afklaring giver mere ro.
2. Der skal placeres en retschef helt tæt på ministeren. Alle sager skal tydeligt og øverst i dokumenterne mærkes med afklaring på centrale spørgsmål som fx lovhjemmel, økonomi, parlamentarisk situation og kommunikation.
3. Keep it simple! Alle sagers hovedpapir skal have klare indstillinger og må maksimalt være to sider – helst kun én.
4. Chefer skal have mindre ansvarsområder og færre medarbejdere under sig.
5. Tempoet i ministeriet skal sættes markant ned. Laver vi tingene rigtige første gang, når vi mere, end vi gør ved at stresse frem – kun for at måtte lave tingene om igen. Sager skal prioriteres i grøn, gul og rød ud fra væsentlighed samt hvor presserende og politisk følsomme de er: Tidsplanen for større projekter skal revideres, og projekter må udskydes, hvis det er nødvendigt.
6. Styrelsernes direktører og faglige fyrtårne skal bringes tættere på minister og departementschef.
7. Medarbejderne skal have en lige linje til minister og departementschef gennem en idéboks, på hyppige husmøder og gennem en whistleblowerordning.
8. Alle medarbejdere skal på skræddersyet kursus i "Hvad er god forvaltning anno 2020?" samt opfordres til at melde ind med ideer til forbedringer og med rapportering af fejl og ny læring.
9. Der skal skrues op for ministeriets virkekraft. En ny kultur, der skal løse problemer hurtigt og i dialog med borgerne. Ministeriet skal langt tættere på borgerne, ligesom partiernes ordførere skal holdes tættere på og inddrages mere.
10. Det skal være sjovt at gå på arbejde. Der skal være overskud til fordybelse, innovation og udvikling. Ikke kun overlevelse.
Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri