Her er de fem undersøgere
Jørgen Grønnegård Christensen
Formand for Udredningsgruppen. Professor emeritus fra statskundskab på Aarhus Universitet. 76 år.
Stor kender af centraladministrationen. Brugt i kommissioner og ekspertudvalg. Når politikerne valgte Grønnegård, handler det om troværdighed, siger kilder. Regeringen tror på, at de borgerlige ikke kan bruge ham som lakaj for et usagligt stormløb mod sig. De borgerlige tror på, at regeringen ikke kan løbe om hjørner med ham. Han har en evne til at ramme begge sider af en sag med krabasken, lyder det. Han ved, hvad der er op og ned i de politiske og administrative forretningsgange i regeringskontorerne og kommer derfor ikke til at anstifte unødige ildebrande på grund af ukendskab til 'de faktiske forhold', som én siger. 'Han er en venligtsindet kommissær, der kan angribe systemet på dets egne præmisser, netop fordi han kender præmisserne,' siger en anden. Og så er han kendt for at levere. Til tiden.
Men, siger professor, dr.jur. på KU, Michael Gøtze, han anses også af mange som en Tordenskjolds soldat, der er blevet brugt så mange gange før, at man måske kan spørge, om han er helt uafhængig. Det er Grønnegård, der har indstillet de fire øvrige medlemmer af udredningsgruppen til politikerne. Nogle vurderer, at han har lagt vægt på at finde nogle, som ikke kan beskyldes for at have været ude i det offentlige rum og tage stilling på forhånd. Andre som Michael Gøtze mener, at der er gået lidt bridgeklub i den, i den forstand at Grønnegård har valgt nogle, som han ved, han ikke bliver uvenner med på de vigtige punkter, og at gruppen derfor ikke ud fra en objektiv målestok er et egentligt ekspertudvalg.
Dorte Gyrd-Hansen
Cand.oecon., professor, leder af Dansk Center for Sundhedsøkonomi på SDU. 55 år.
"Det er klart, at man må have én med stærke sundhedsøkonomiske kompetencer med. Man skal jo bl.a. have belyst beslutningsgrundlaget i forhold til påvirkningen af sundhedsvæsenets økonomi. Men også spørgsmål som værdien af liv," siger professor på Institut for Virksomhedsøkonomi og Ledelse på SDU og specialist i sundhedspolitik, Kjeld Møller Pedersen.
Lars Østergaard
Dr.med., klinisk professor fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, AUH. 57 år. En af Danmarks førende infektionsforskere. Er bl.a. AUH's tovholder på et nationalt samarbejde støttet af Innovationsfonden om kliniske Covid-19-forsøg. Gruppens sundhedsfaglige ekspert, fx på de skiftende teststrategier i foråret. Da han blev medlem af gruppen, glædede han sig over, at det handler om, hvad vi kan lære af det her, sagde han.
Helle Bødker Madsen
Dr.jur., professor. Juridisk Institut, Aarhus Universitet. 66 år.
Førende forsker inden for sundhedsret og patientsikkerhed. "Som gruppens eneste jurist skal hun ideelt set ud over det forvaltningsretlige i princippet dække hele flanken med retsstaten: Tiltog regeringen sig for mange beføjelser i forhold til menneskerettigheder, forsamlingsforbud, forfatningsret etc.," siger professor i forvaltningsret på KU, Michael Gøtze.
Jostein Askim
Dr.polit., professor, Institutt for statsvitenskap, Oslo Universitet. 44 år.
Er også medlem af et udvalg, som laver et serviceeftersyn af det norske Stortings kontrol med forvaltningen. Skal bl.a. sammenligne den norske og den danske Covid-19-håndtering. "Det, der kendetegner Josteins profil, er organisering, styring og beslutningsprocesser i den offentlige sektor. Det, han særligt bidrager med her, er jo blikket udefra," siger professor på VIVE, Kurt Houlberg.