Her er de ændringer, Justitsministeriet vil lave
Justitsministeriet vil ændre retningslinjerne, så meddeleretten/ytringsfriheden om ikke-fortrolige oplysninger skal ’afhænge af en konkret afvejning af en række forskellige hensyn og omstændigheder.’
Den ansatte skal altså foretage en afvejning, før hun går ud med ikke-fortrolige oplysninger, som ikke handler om ulovlige eller andre alvorlige forhold.
De ansatte skal i denne konkrete afvejning lægge vægt på:
- Hvad er formålet med at give oplysningerne videre?
- Er der modstående hensyn – fx at det kan have negative konsekvenser for myndigheden og dens interne beslutningsproces?
- I hvilken form vil man udlevere oplysningerne – fx i dokumentform eller mundtligt?
Derudover skriver Justitsministeriet, at der skal gælde særlige spilleregler, hvis der er tale om oplysninger omfattet af såkaldt meroffentlighed i offentlighedsloven.
Det er normalt berettiget at videregive oplysninger, der kan kræves udleveret efter offentlighedsloven eller anden lovgivning. Og det er det fortsat i Justitsministeriets høringsforslag.
Men Justitsministeriet tilføjer i høringsforslaget:
- At hvis oplysningerne alene kan udleveres som led i såkaldt meroffentlighed – dvs. hvor myndigheden ikke har pligt til at udlevere oplysningerne, hvis nogen beder om dem, men kan vælge at udlevere dem – så vil denne afvejning kunne stille sig anderledes.
Det kritiserer offentlighedslovsrådgiver og forskningschef emeritus på Danmarks Journalisthøjskole, cand.jur. Olof Jørgensen, på aabenhedstinget.dk.
"Når offentlighedslovens undtagelser også bliver pejlemærker for begrænsninger i ytringsfriheden, vil ansatte risikere fyring, hvis de videregiver ikke-fortrolige oplysninger. Med sådanne ændringer vil chefer få ret til at foretage undersøgelser for at afsløre anonyme kilder," skriver han på sin aabenhedstinget.dk.
Når det gælder meddeleret om fortrolige oplysninger, har embedsmænd ret og pligt til at give eksterne parter oplysninger, hvis der er sket blinkende ulovlig forvaltning, eller der på anden måde er tale om uredelighed.
Ved videregivelse af fortrolige oplysninger skal man handle i berettiget varetagelse af åbenbar almen interesse eller af eget eller andres tarv, f.eks. konstaterede ulovligheder (jfr. straffelovens §152e).
Dette gælder i dag, og det vil fortsat gælde.
Læs hele Justitsministeriets forslag til ændringer her.