Mobiliteten skal op

25.9.2012

af

Springet fra offentlig til privat skal gøres lettere.

"Mobiliteten er sandet til,” siger Lars Qvistgaard, formand for Djøfs Overenskomstforening.

”Der bliver ikke arbejdet systematisk med mobilitet i den offentlige sektor i dag, fordi turnusordningen desværre er afskaffet.”

Han opfordrer til, at man går i gang.

”Alle efterspørger innovation i det offentlige. Det kræver ny inspiration og nye ideer udefra. Samtidig kan vi skabe huller til de unge, hvis vi fx indfører orlovsordninger, som letter et spring fra offentlig til privat sektor eller et internationalt job.”

I staten vil Moderniseringsstyrelsens direktør Niels Gotfredsen dog kun sige så meget som, at mobilitet kan være et af elementerne i en kompetenceudviklingsplan, og at det er et lokalt anliggende hvordan.

”Det er altid vigtigt, at man – i samarbejde med sin leder – løbende er opmærksom på at styrke sine kompetencer, fx ved at arbejde med forskellige typer af opgaver,” siger han og tilføjer, at de i Finansministeriet selv drøfter eventuel rokering ved MUS-samtalen. 

Mangler rollemodeller

”Vi skal udfordre os selv på den måde, vi tænker karriere. Vi har selv en interesse i at gøre vores kompetencer så brede, så vi kan skifte til et job i det private,” siger Lars Qvistgaard.

Men der mangler rollemodeller. Også højere oppe i hierarkiet.

”Personligt synes jeg, at det er enormt vigtigt, at alle i det offentlige har snuset til andre sektorer. Både for vores egen skyld, men også af hensyn til kvaliteten og dynamikken i opgaveløsningen,” siger han.

Men hvis man ikke kan få orlov, er det sin sag i krisetider at udskifte sit gode, lange opsigelsesvarsel med tre måneders prøvetid i et nyt, privat job.

På det private djøf-arbejdsmarked er det dog noget, man kan forhandle om, og som Djøfs konsulenter vejleder om.

”Jeg kom med et ambitiøst lønudspil,” fortæller en djøfer, der for nylig skiftede fra ét job i det private til et andet.

”Efter en længere forhandling med indrømmelser på begge sider, spillede jeg ind med ingen prøvetid og tre måneders opsigelsesvarsel fra dag ét. Det sagde de ja til.”


Samme kompetencer på en ny måde

Søren Stauning, cand.scient.pol. fra 2004, skiftede for tre år siden fuldmægtigjobbet i Videnskabsministeriet ud med et job som Business Acceleration Manager i en nystartet, dansk gazelle-virksomhed.

”De bøvlede og besværlige administrative og juridiske opgaver vil alle gerne være fri for, og det er jo dem, vi djøfere er uddannet i at mestre. Jeg er med på, at man som djøfer specialiserer sig. Men vi er stadig langt mere alsidige end så mange andre,” siger han.

Gitte Ry Mathiasen, scient.pol. fra 2009, sad i et vikariat i Aarhus Kommune. Hun besluttede ikke at søge et offentligt job, da vikariatet udløb. Det endte med et job i Hummel, og nu er hun lige gået selvstændig med firmaet ’LEAD by Gitte Ry’.

”Du skal gå struktureret til værks. Det allerførste, du skal gøre, er at få styr på din egen drivkraft og dine værdier. Og så skal du vælge virksomheder ud efter det. Drop spredehaglene,” siger hun.

”Beskriv dine kompetencer i et sprog, som man kan forstå i den private sektor. Det er de samme kompetencer, du skal bruge derude, men du skal fortælle det på en ny måde. ’Fuldmægtig’ og ’borger’ duer ikke. Skriv ’konsulent’ og tal om kunder.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet