Et vigtigt brev

15-11-2011
2 min.

25.000 medlemmer af pensionskassens afdeling 1 har fået tilbud om at omtegne deres pension. Bestyrelsen anbefaler at omtegne.

Nogle breve er vigtigere end andre. Det brev, som vi i begyndelsen af november sendte ud til alle ca. 25.000 medlemmer i afdeling 1 – godt halvdelen af JØP’s medlemmer – bør man i egen interesse læse særdeles grundigt. Det handler for langt de fleste medlemmer om stigninger i den udbetalte pension på over 20 pct. og for mange om stigninger på over 30 og 40 pct.

Brevet viser med personlige tal, hvor meget pensionen stiger, hvis man vælger at omtegne. Tallene taler for langt de fleste et tydeligt sprog: Du får markant højere pension, hvis du omtegner.

Så hvorfor betænke sig, kunne man spørge? Tallene ser meget bedre ud, og bestyrelsen anbefaler at omtegne. Det er vel ligetil?

Så ligetil er det nu ikke. I brevet og den medfølgende folder understreger vi, at de højere tal har en pris. Omtegner man, giver man afkald på sin ydelsesgaranti. Vi er nødt til at love mindre for at kunne give mere. Desuden er det vigtigt at forstå, at tallene i brevet bl.a. bygger på vores og pensionsbranchens generelle forventninger til, hvordan afkast på obligationer og aktier vil udvikle sig fremover. Vi har naturligvis tillid til prognoserne, men prognoser er som bekendt ikke det samme som en garanti.

Brevet og hele omtegningen har været lang tid undervejs, det har været det vigtigste tema på de seneste generalforsamlinger. Vi har i pensionskassens bestyrelse været meget optaget af at finde den rette balance i vores kommunikation til medlemmerne. På den ene side vil vi ikke skjule, at man afgiver sin ydelsesgaranti – det er ikke uvæsentligt. På den anden side er vi også forpligtet til at beskrive den udvikling, vi ser, hvis man lader være med at omtegne.Pladsen tillader ikke en gennemgang af de udfordringer, som pensionskassens afdeling 1 står over for, og som vi har beskrevet indgående i årsrapporter og nyhedsbreve. Lad mig dog kort nævne, at det rekordlave renteniveau, den stigende levetid og EU’s stærkt forøgede kapitalkrav er hovedårsagerne til, at det i dag stort set kun er muligt at investere i obligationer og renteforsikringer. Vi kan dermed ikke opnå tilstrækkelig risikospredning i vores investeringer, og vi bliver for udsatte over for rentestigninger og inflation. Dette er ikke holdbart i det lange løb.

Medlemmerne i andre pensionskasser har byttet garantierne ud med pensioner, der bedre kan følge med lønninger og priser. I nogle kasser er medlemmerne ikke blevet spurgt. Den metode er vi ikke tilhænger af. JØP ejes af medlemmerne og derfor er det naturligt at lade medlemmerne vælge selv.

Uanset hvad man vælger, vil bestyrelsen arbejde ufortrødent på at skabe de højeste mulige pensioner for samtlige godt 46.000 medlemmer ud fra de vilkår, der nu engang gælder for den enkelte.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.