Stop politisk strid om topembedsmænd

18.12.2009

af

Politikerne blander sig uklædeligt i sager med topembedsmænd. Offentlige Chefer overvejer at rejse spørgsmålet direkte over for Folketingets Præsidium og statsministeren.

Da departementschefen var færdig med sin redegørelse til forsvarsordførerne om Forsvarsministeriets rolle i den prekære sag om den arabiske oversættelse af ’Jægerbogen’, bad en af ordførerne departementschefen om at gå udenfor ministerkontorets dør, fordi – som han sagde – vi jo også skal drøfte, om du kan blive i dit job.

Dette hændelsesforløb brugte Per Hansen, formand for DJØF Offentlige Chefer, på foreningens nylige repræsentantskabsmøde som et skræmmeeksempel på, når politikere tror, de bør blande sig i ansættelsesforholdene for ministrenes topembedsmænd. Det har der været flere spektakulære tilfælde af på det seneste, hvor ministre kaldes i samråd, og folketingspolitikere står i kø for at kommentere.

Det er værre end uklædeligt, fastslog Per Hansen. Skal en topembedsmand fjernes fra sin post, er det en personalesag i ministeriet. Hvis politikerne tror, at det er noget, de skal afgøre i en politisk rundbordssamtale, er det en grundlæggende fejlhåndtering af forholdet mellem politik og administration.

”Hvis en embedsmand gøres til genstand for en politisk strid, bliver det jo et spørgsmål om, hvorvidt der er politisk tillid til ham/hende. Dermed har man gjort embedsmanden til politiker.”

Og dermed underminerer man det danske system med neutrale og upartiske embedsmænd, som ikke skal skiftes ud, når den politiske farve skifter – og som der i dag er en meget bred opbakning til.

Hertil kommer, at embedsmænd ikke kan tage til genmæle og fremlægge deres side af sagen, når en højspændt sag kører i det politiske liv og i medierne.

”Den praksis, der har udfoldet sig med stigende styrke de senere år, betyder, at topembedsmændene kastes for en folkedomstol uden mulighed for at komme til orde.”

Vi ved ikke, om de aktuelle sager er udtryk for tilfældigheder, eller om de er udtryk for en egentlig tendens, sagde Per Hansen.

”Men hvis det skal være normen for behandlingen af topembedsmænd fremover, står vi over for et meget uhensigtsmæssigt paradigmeskift væk fra vores system med et neutralt embedsværk. Vi vil derfor i bestyrelsen drøfte, om vi skal rejse dette spørgsmål direkte over for Folketingets Præsidium og statsministeren.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet