Sygemelding

Stressramte har svært ved at komme til at holde ferie

8.7.2025

af

Foto af et sommerklædt par, der sidder på en klippe og kigger ud mod solnedgangen ude over havet

Foto: Oleksandr Kotenko/Shutterstock

Selv om sygemeldte kan have stor glæde af at holde ferie, kan det være vanskeligt. Som sygemeldt kan man nemlig ikke afvikle ferie. Vi har spurgt Djøf, hvilke løsninger der er. Samtidig efterspørger jobcentre klarere regler.

Mona bestilte i februar en ferie til Bologna med familien. Ferien skulle afvikles i uge 29, og alt er betalt og tilrettelagt – fly, hotel og vandreture.

Men for nogle uger siden blev hun sygemeldt med stress, og nu kan hun ikke gennemskue, om hun overhovedet må tage af sted til Italien.

Mona er en fiktiv case. Men problematikken støder mange stressramte Djøf-medlemmer på op til de store ferieuger. Det fortæller Bella Lea Buono, som er chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter.

Det kan måske virke ulogisk, at stress-sygemeldte som Mona ikke kan få lov at gå på ferie og komme ned i gear. Men som udgangspunkt kan man ikke afvikle ferie, når man er sygemeldt – det gælder både fulde og delvise sygemeldinger.

Sygdom er simpelthen en feriehindring – og det er der rigtig mange, der ikke ved, fortæller Bella Lea Buono.

”Vi får mange henvendelser i rådgivningscentret hver eneste dag op til ferierne fra medlemmer, som bare gerne vil gøre det rigtige, men som er i tvivl om, hvordan reglerne hænger sammen,” siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Tre muligheder

Er du syg med stress og ønsker at tage på ferie i udlandet, har du ifølge Bella Lea Buono tre muligheder.

Den første mulighed er, at du aftaler med arbejdsgiver, at du raskmelder dig i den periode, hvor du ønsker at afvikle ferie, og sygemelder dig umiddelbart efter, hvis lægen stadig anbefaler det.

Den anden mulighed gælder, hvis du har været sygemeldt i mere end 30 dage. Den går ud på, at jobcenteret giver dig det, som man i Djøfs rådgivningscenter kalder en ’teknisk raskmelding’. Altså en raskmelding i den periode, du ønsker at afvikle ferie, hvorefter du bliver sygemeldt igen umiddelbart efter ferien.

Normalt betaler arbejdsgiveren selv den fulde løn de første 30 dage af medarbejderens sygdomsforløb, før jobcentret begynder at dække en del af medarbejderens løn via sygedagpengerefusion.

En ’teknisk raskmelding’ kan dog kun ske, hvis din læge vurderer, at ferien er i overensstemmelse med behandlingsforløbet, og at rejsen på ingen måder risikere at udsætte din reelle raskmelding.

Fordelen ved en ’teknisk raskmelding’ er, at du som medarbejder kan afvikle lovlig ferie, og din arbejdsgiver kan modtage sygedagpengefusion med det samme, du er tilbage og fortsætter din sygemelding.

Tredje mulighed er, at du tager din sygemelding med til udlandet uden at afvikle ferie. Det er i princippet tilladt at opholde sig i alle EU/EØS-landene, mens man er sygemeldt, så længe man står til rådighed for jobcentret til eventuelle møder.

Denne mulighed er oplagt, hvis du er for syg til at få gavn af din ferie og fx ligger for nedrullede gardiner, men stadig gerne vil være tæt på familien, siger Bella Lea Buono.

Vælger man denne løsning, skal man dog tænke sig nøje om:

”Man skal helt klart overveje signalværdien over for arbejdsgiver, hvis man fx poster billeder fra udlandsrejser, mens man er sygemeldt,” siger hun og anbefaler kraftigt, at man altid informerer arbejdsgiver inden ferien.

”Det er nøglen ved alle tre muligheder, at man er i tæt dialog med arbejdsgiveren og forsøger at bevarer den gode kommunikation,” fastslår hun.

Som sygemeldt har man to forpligtelser, påpeger Bella Lea Buono. Man skal først og fremmest gøre, hvad man kan for at blive rask og komme på arbejde igen – og så skal man samarbejde med jobcenteret.

Hun understreger, at Djøfs rådgivning altid ser positivt på, at stressramte kommer af sted på rejser med pårørende, hvis lægen kan sige god for det.

Hun tilføjer, at det som udgangspunkt er i arbejdsgivers interesse, at sygemeldte får brugt deres optjente ferie, så det ikke er en pukkel, der skal afvikles, når de kommer tilbage på arbejdspladsen fra sygdomsforløbet.

ANNONCE

Jobcentre strækker sig langt

Ude på jobcentrene er man tilsyneladende også positivt stemt over for ferieafvikling.

”Det bedste, man kan gøre for sig selv, hvis man er stresset, er at gøre noget, som gør én glad,” siger Miriam Baagøe Stæhr, der er afdelingsleder på jobcentret i Odense Kommune.

Hun genkender problematikken blandt kommunens borgere, men fortæller, at Odense Kommune gør alt, hvad der er muligt, for at give de sygemeldte en raskmelding til deres ferier:

”Vi undlader kun at godkende ferie, hvis ferien potentielt kunne stå i vejen for, at borgeren får det bedre. For stressramte kunne det fx være, hvis man har en læge- eller psykologtid, som ligger oven i ferien,” siger hun.

Samme udgangspunkt har Aarhus Kommune:

”Man bliver sjældent mere syg af at tage på ferie, så vi strækker os langt for at godkende ferie og give en ’pausering’ af sygedagpengeforløbet, hvis det kan passe ind i den sygemeldtes samlede forløb,” fortæller Anne-Mette Jason Nielsen, centerchef i Aarhus Kommunes jobcenter.

Hun påpeger dog problematikken i, at der i sygedagpengeloven ikke bliver taget stilling til ferieafvikling, og mener, at det ville være fint at få det præciseret i lovgivningen, hvis man ønsker en mere ensartet praksis på tværs af kommunerne.

Både i Odense og Aarhus råder jobcentrene også til, at man taler med arbejdsgiveren inden en midlertidig raskmelding.

I et skriftligt svar til Djøfbladet lyder det fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune, at det afhænger af den enkelte sag, om en stressramt borger kan få lov til at afholde ferie. Også her forudsætter ferieafviklingen, at den er forenelig med sygedagpengeforløbet.

Kommentarer

Christian
17 timer siden
Nu har jeg ikke været ramt af stress, men af langvarige senfølger efter en hjernerystelse, som har mange af de samme symptomer. Der var mit indtryk i 2019 IKKE, at jobcentret i Københavns Kommune havde fokus på mig, men mere om det passede ind i en kasse. Jeg var deltidssygemeldt. Jeg fik således ikke lov til at holde ferie, da det med jobcentrets ord kunne “gøre at jeg blev 3 uger senere rask”. Først et par dage inden min ferie skulle starte fik jeg medhold i en klage, hvor jeg havde bedt min læge om en lægeerklæring, samt min chef om et brev til jobcentret, hvoraf det fremgik, at de mente det ville være godt for mit helbred at holde ferie. Det var ikke en god måde at starte ferie, da senfølger efter hjernerystelse forværes af stress, og jobcentrets fornemste opgave dengang var at prøve at “stresse” mig tilbage på arbejdet - sådan virkede det i hvertfald. Jeg håber det er bedre i dag (hvor jeg er kommet tilbage på fuldtid), men jeg har desværre mange flere dårlige eksempler fra mit møde med jobcentret dengang.