Arbejdstøj
19.5.2025
af
Matilde Sigersted
Foto: Michael M. Santiago/AFP/Ritzau Scanpix
Flere og flere fleece- og dunveste popper op ude i de danske kontorlandskaber – ofte hen over en nystrøget skjorte. Vi har undersøgt, hvor trenden kommer fra.
Nogle mener, det var finanskrisen, der satte gang i tendensen. Andre mener, at den kom sig af hjemmearbejdet under corona-pandemien, hvor alting blev en tand mere afslappet.
En tredje teori lyder på, at trenden er opstået af mere praktiske årsager – nemlig fordi man under energikrisen i 2022 frøs ude i kontorlandskaberne, efter at den danske regering opfordrede til, at både offentlige og private arbejdspladser sparede på energien.
Træder man ind på et af konsulent- eller finansbranchens store kontorer, skal man i hvert fald næppe lede ret længe, før man spotter en vest. Måske står der ’asset-management’ eller ’banking’ øverst på ryggen, og så smyger den sig som regel ud over en nystrøget skjorte.
Det er kontorvesten – eller finance bro-vesten, som den også bliver kaldt i daglig tale.
Trenden med at bære vest på jobbet har fået tusindvis af erhvervsfolk til at stryge ned i den lokale friluftsbutik i jagten på noget dun eller fleece fra Patagonia eller Arc’teryx.
Men hvor kommer modebølgen fra? Og hvad er egentlig årsagen til, at så mange erhvervsfolk i dag vælger fleece- eller dunvest frem for habitjakken?
Vi har spurgt Torsten Grunwald, som er uddannet cand.scient.pol., men i dag er ekspert i herremode. Og så har vi talt med topchefen i Spejdersport, der hverken personligt eller professionelt kan få nok af vesten.
Ledige stillinger
Vesten har været iblandt os i adskillige århundreder, påpeger modeekspert Torsten Grunwald.
Han tager os med helt tilbage til d. 8. oktober 1666, hvor jakkesættet blev et lovkrav.
”Det var den dag, Charles II af England indførte ved lov, at adelen skulle bære vest med deres frakke og benklæder. Altså et jakkesæt med en vest under.”
På den måde blev vesten etableret som en del af en arbejdsuniform, der prægede en lang række erhverv.
Dog har jakkesættet med vesten gennem tiden mødt bølger af modstand, fortæller Torsten Grunwald. Han kalder det en ’casualisering’, som bl.a. tog fart efter 2. Verdenskrig.
Fx i 1950’erne, hvor bl.a. jeans og kondisko begyndte at bryde med den traditionelle herremode. Og moden blev endnu mere afslappet ved hippiernes og senere punkernes kulturindtog.
I slutningen af 90’erne så man også, at tech-bølgen fra Silicon Valley satte sine spor i moden.
”De, der jo faktisk sad og styrede verden, altså programmørerne, gik i hoodies og sneaks – og det tog også modebilledet et skridt tættere på det mere casual look,” siger Torsten Grunwald.
For omkring 10 år siden tog business-casual-bølgen for alvor fat i finans- og konsulentbranchen, fortæller han. Her var vesten oplagt, fordi den netop ikke var fremmed for den traditionelle kontorbeklædning rent historisk. Den sender associationer til det tredelte outfit fra Charles II's tid, og på den måde er vesten uformel og afslappet, men stadig klassisk.
Selvfølgelig kan der have været praktiske årsager til, at kontor- og finansfolket har måttet tage ekstra beklædning i brug – men de vælger altså vesten, givetvis fordi de forstår den bedre end en hoodie, fortæller Torsten Grunwald.
Det er dog svært at sætte en finger på, hvor veste-trenden helt præcist opstod, mener Torsten Grunwald.
”Det handler ofte om timing. Sådan nogle modefænomener er sjældent tilfældige, men de er ret vilkårlige,” siger han og forklarer, at der ofte opstår et pludseligt fænomen, som folk grundet et samspil af omstændigheder bider på.
Og fordi mennesker orienterer sig mod andre mennesker, bliver trenden hurtigt forstærket i fællesskabet.
”Det skaber en identitet og korpsånd, og det er formentlig også det, der er sket ude på de mange finans- og konsulentkontorer,” siger Torsten Grunwald og tilføjer, at mange store virksomheder i de brancher er begyndt at opkøbe vestene i store partier med logo på som en slags uniform til deres medarbejdere.Hos Spejdersport har man på halvandet år fordoblet salget af veste, fortæller den administrerende direktør for friluftskæden, Thomas Vangsgaard.
”Vesten har i mange år været en undervurderet beklædningsgenstand. Netop fordi den både er casual, men også god til komfort,” fortæller Thomas Vangsgaard, som personligt ikke kan få nok af vesten.
Han forklarer, at den er god, fordi den varmer kroppens kerne op og på den måde hurtigt giver en passende temperatur, samtidig med at man stadig kan bevæge sig rimelig frit.
Thomas Vangsgaard har da også lagt mærke til kædens nye målgruppe:
”Fra at det udelukkende var outdoormennesker, der kom i vores butikker, er det i dag jo også helt almindelige kontormennesker. De kommer ind i en habit eller et jakkesæt og er måske lidt mere casual-smarte, end vi normalt ser,” siger Thomas Vangsgaard.
Han fortæller, at de ofte efterspørger mærkerne Patagonia og Arc’teryx – netop fordi de har hybriden: Designet er funktionelt, men også meget tjekket i udtrykket.
Direktøren for friluftskæden ser ikke salget af veste falde i den nærmeste fremtid – han tror, at trenden er kommet for at blive.
Og Torsten Grunwald er på samme side. Han ser ikke nogen tegn på, at vesten skulle forsvinde fra kontorlandskaberne.
”Vesten får nok bare endnu flere designmæssige udtryk,” mener han.
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER