Studierelevant arbejde

Alberte pendler 6 timer om ugen for sit studiejob

7.5.2025

af

Foto af Alberte Nilsson

Alberte Nilsson læser i Aarhus, men har studiearbejde i København. Den virkelighed er hun ikke alene om, for tal fra Djøf viser, at markant færre har studiejobs i de mindre studiebyer. Ifølge Alberte er der dog også fordele ved jobmanglen.

Hver tirsdag ringer vækkeuret kl. 04.45 hjemme hos Alberte Nilsson.

Så kan hun nemlig nå toget fra Aarhus kl. 05.15 og være på Københavns Hovedbanegård lidt over 8. Derfra er der kort til Christiansborg, hvor hun arbejder som studentermedhjælper for Venstre-politiker Heidi Bank. 

Jobbet fik hun lidt ved en tilfældighed. Ved kommunalvalget i 2021 var hun stemmeoptæller i Aarhus, hvor Heidi Bank, som på det tidspunkt sad i byrådet, var valgstyreformand ved samme valgsted. De faldt i snak, og da Alberte i foråret 2024 søgte nyt studiejob, kom relationen til Heidi Bank i brug. På daværende tidspunkt havde hun over et år tilbage af statskundskabsstudiet tilbage.

”Jeg har en masse familie i København, som jeg er privilegeret nok til tit at kunne overnatte hos, og jeg tænkte egentlig ikke, at det var så langt at pendle. Nu har jeg fuldstændig vænnet mig til det,” fortæller hun.

For Alberte Nilsson er afstanden derfor ikke noget problem. Hun har, som hun siger, ”jo selv valgt jobbet” – og hun ved godt, at det kan være nødvendigt at tænke kreativt, hvis man studerer uden for København, men gerne vil arbejde i visse institutioner eller organisationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Djøf
Job
Grønlands Selvstyre
Job
Grønlands Selvstyre
Frist 26. maj 2025
Job
Grønlands Selvstyre
Job
Finans Danmark

”Et kæmpe problem”

Tallene peger da også på, at det er landets hovedstad, man skal søge mod, hvis man gerne vil have et studiejob.

Ifølge Djøfs studielivsanalyse fra 2024 havde 72% af de studerende på Copenhagen Business School og 68% af de studerende fra Københavns Universitet et studierelevant job. Til sammenligning gjaldt det for 53% fra Roskilde Universitet, 52% fra Aarhus Universitet, 48% fra Syddansk Universitet og 44% fra Aalborg Universitet.

Tidligere forperson hos Djøf Studerende Anders Vile betragter det som en stor udfordring, set i lyset af hvor meget studiejobs betyder for de studerendes fremtidige karrieremuligheder:

”Det er et kæmpe problem, at der ikke er nok studiejobs. Det gælder især djøf-uddannelserne, fordi advokatkontorer, styrelser og store virksomheder som regel ligger i København.”

Pendling-løsningen har også været udbredt blandt hans medstuderende fra statskundskab i Odense:

”Omkring en fjerdedel af dem, jeg studerede med, pendlede til Odense, fordi de havde studiejob i København. Den anden fjerdedel boede i Odense, men pendlede til København, hvor de havde studiejob. Og så var der den sidste del, der ikke kunne få studiejob, fordi udbuddet ikke var der,” fortæller han.

Løsningen på den udfordring ligger i Anders Viles øjne i at tale mere med kommunerne, offentlige instanser og private virksomheder uden for hovedstadsområdet om det fordelagtige i at have studentermedhjælpere, der også kan blive til god arbejdskraft, når de er færdiguddannede.

Men Alberte Nilsson ser også gode sider ved, at jobmulighederne er færre.

ANNONCE

Et megafedt studiemiljø

Alberte Nilsson synes, at politik er ”det mest spændende i hele verden”, og hun har godt vidst, at København formentlig ville blive relevant på et tidspunkt, fordi størstedelen af ministerierne og interesseorganisationerne ligger der.

Selvom hun er lykkedes med at få et studiejob, som hun holder af, er det hendes oplevelse, at det kan være svært  at finde studiejobs i Aarhus.

Imidlertid er der i hendes øjne dog også en række fordele ved at studere, hvor hun gør:

”Vi har et megafedt studiemiljø i Aarhus, som jeg ikke fornemmer, man har på samme måde i København – og det tror jeg bl.a. skyldes, at fokus er på uddannelsen og ikke på studiejobbet. Det var først på fjerde semester og frem, at de fleste fra mit hold begyndte at søge studierelevante jobs. De studerende kender hinanden rigtig godt på min uddannelse, fordi vi prioriterer at tage til undervisning. Måske kan der også være noget i, at man i Aarhus kan komme længere på SU’en end i København.”

I Alberte Nilssons øjne er det bedste, man kan gøre som studerende jobsøgende, at søge uopfordret, tænke kreativt og gribe muligheden for at komme til at snakke med mennesker.

”Jeg tror, man kan komme langt med at forsøge at engagere sig på lidt alternative måder. Det var jo helt tilfældigt, at jeg selv fik det arbejde, jeg har i dag.”

Kommentarer

Balance i DK
4 dage siden
Manglen på studiejobs skyldes også den voldsomme centralisering, som stadig pågår. Når Djøf ikke vil, så bær Djøf Studerende arbejde for, at der bliver udflyttet en række institutioner og at de forbliver udflyttet. Derudover kan man kun få respekt for unge mennesker, som forfølger deres drøm, uanset omkostningerne.