Kåring

13 talenter, der er værd at holde øje med

7.5.2025

af

Illustration, hvor en person ser i en kikkert. Personens øjne kan ses i glassene i den fjerne ende af kikkerten

Illustration: Mary Long/Shutterstock

Her er 13 djøf-talenter, som du ifølge Berlingske kommer til at høre mere til i de kommende år. Vi er dykket ned i avisens nyeste Talent100-liste – og har fundet et mønster, som flugter med ny forskning om, hvem der kommer til tops i Danmark.

For 21. gang har Berlingske udvalgt 100 talenter under 37 år, som ifølge avisen har viljen og evnerne til at drive det langt, og som bliver nogle af dem, som kommer til at rykke vores samfund de næste mange år.

De 100 er blevet udvalgt af et dommerpanel af redaktører og erhvervsjournalister på Berlingske blandt knap 400 indstillinger.

De er valgt ud på baggrund af faglige forudsætninger, resultater, cv og anbefalinger fra deres chefer, men der er også taget hensyn til diversitet i forhold til køn, uddannelse, faggrupper og virksomheder.

Som noget nyt har Berlingske i år fået alle 100 til at besvare et anonymt spørgeskema. Derfor kan avisen fortælle, at de 100 i gennemsnit arbejder 49 timer om ugen – og 3,9 timer i weekenden. Mere end en fjerdedel af dem er dog oppe på over 55 eller 60 timer om ugen.

Til gengæld er 37% af dem så også ’meget enige’ eller ’delvist enige’ i, at de frygter, at de på deres dødsleje vil føle, at de brugte for meget tid på deres arbejde.

Hver femte har løbet et maraton, lidt over halvdelen spiser ikke morgenmad i hverdagen, og 34 af dem fik ikke læst en skønlitterær bog i 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Job
Rytmisk musikkonservatorium

Eliteforsker: De business-uddannede fylder

Næsten alle 100 på Berlingskes liste har en universitetsuddannelse, og næsten halvdelen har taget den på Copenhagen Business School (CBS) eller Københavns Universitet.

Djøfbladet har pillet dem med en djøf-uddannelse ud i kategorierne Den Grønne, Ledelse og Det Offentlige (se listen lidt længere nede i artiklen), i alt 13.

Dén enkeltstående uddannelsesinstitution, som kan lægge navn til flest af de 13, er CBS.

Det flugter med en analyse fra en ny database, World Elite Database, som er udviklet af 70 samfundsforskere og dækker 16 landes eliter, heraf 150 danskere.

En af forskerne bag den nye database er magt- og eliteforsker Christoph Houmann Ellersgaard, som er lektor på CBS og en af drivkræfterne bag sitet Magtelite.dk.

Han kan fortælle, at Danmark skiller sig ud i den nye internationale database ved, at den danske elite er udpræget handelshøjskole- og økonompræget.

62% er i dag uddannet inden for business eller økonomi, mens kun hver femte er ingeniør. Hvad der kan blive problematisk for Danmark, fordi teknologiforståelse, ikke mindst inden for AI, bliver afgørende for vores konkurrencekraft, pointerer han.

Eliten gør karriere meget hurtigt

Kan du som magt- og eliteforsker bruge Berlingskes Talent100-liste til noget?

”Ikke i forskningsmæssig forstand, for Berlingskes liste er jo nok præget af, at det er personer – og ikke mindst de virksomheder og institutioner, som de er ansat i – som er meget bevidste om synlighed. De er de elitenetværk, som jeg selv kortlægger, ikke nødvendigvis,” siger Christoph Houmann Ellersgaard.

Men derfor tjekker han alligevel en liste som Berlingskes ud.

”Det er jo sjovt at se, hvem der er upcoming, selv om vi endnu ikke ved, om de rent faktisk ender med at blive en del af magteliten. Men mange af dem, som vi har med i vores elitekortlægning, har også gjort karriere meget hurtigt.”

ANNONCE

De 100 udvalgte på Berlingskes talentliste er opdelt i 10 kategorier med hver 10 personer inden for disse områder: Den Grønne, Det offentlige, Rådgivere, Forretningsudvikling, Iværksættere, Økonomi og Finans, Kommunikation og Public Affairs, Ledere, Salg og marketing samt Specialister.

Vi har fundet dem med en djøf-uddannelse i kategorierne Den Grønne, Ledere og Det Offentlige.

Den Grønne

Andreas Wenshøj Gaur, 28, master i Finance and Strategic Management fra CBS 2022

Bæredygtighedschef i Energi Danmark.

Kommunikationsdirektøren i Energi Danmark, Dorthe Rømer Frost, siger til Berlingske, at bæredygtighedschefer som regel er enten stærke forkæmpere for bæredygtighed, dygtige kommunikatører og netværkere, teknisk innovative eller stærke i strategi og økonomi.

”Andreas er det hele på én gang.”

 

Frederikke Lindbo Hennings, 33, cand.jur. fra KU 2016

Seniormanager og advokat i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), hvor hun arbejder med at etablere investeringsprodukter i milliardklassen inden for vedvarende energi.

”Hendes evne til at bevare roen, hendes faglige skarphed og villigheden til at gå den ekstra mil i et til tider presset leveranceforløb gjorde indtryk. Frederikkes engagement oversteg derfor klart forventningerne, og jeg vil glæde mig til at følge hendes videre udvikling i de kommende år,” siger Bo Foged, partner og økonomidirektør i CIP, til Berlingske.

 

Kristian Uldall, 31, master i Applied Economics and Finance fra CBS 2018

Øverste ansvarlig for bæredygtighed i GlobalConnect, der er førende nordisk leverandør af kritisk, digital infrastruktur såsom fiberkabler på havbunden.

”Han er et lysende fagligt talent, men det, der særligt skiller ham ud, er hans høje niveau på tværs af både det faglige, det kommercielle og ledelse,” lyder det fra kommunikationsdirektøren i GlobalConnect, Sofia Lisa Dinesen, til Berlingske.

 

Marie Louise Gammelgaard-Larsen, 35, kandidat i Europæiske Studier, International Business og Politik fra Aalborg Universitet 2014

Deputy Director i energirådgivningsvirksomheden Kaya Partners, hvor hun leder et team, som står rådgiver om EU’s politiske og regulatoriske rammer inden for bæredygtighed og grøn energi.

”Marie Louises evne til at bygge bro mellem aktører gør hende til en drivkraft i alt, hvad hun beskæftiger sig med – og til en inspiration for dem, der arbejder sammen med hende,” siger partner i Kaya Partners, historiker og tidligere embedsmand og chefredaktør for Politiken, Bo Lidegaard, til Berlingske.

Ledere

Casper Brix, 31, master i International Business Communication fra CBS 2020

Indkøbschef hos designforhandleren AndLight og i privat regi stifter af læringsuniverset Svært at vælge og AI-platformen First Book ai.

”Hans unikke evne til at kombinere praktisk erfaring med vedvarende selvudvikling samt hans arbejde med at hjælpe andre ledere med at træffe bedre beslutninger og skabe bæredygtig vækst gør ham til en leder, som ikke kun bidrager til virksomheder, men også til fremtidens ledelsesstandarder,” skriver finansdirektør i AndLight, Simon Holm, til Berlingske.

 

Frida Mia Klarlund, 35, kandidat i økonomi og business fra SDU 2013

Chef for Nordic Network Services og IT Infrastructure Operations i GlobalConnect, leverandør af kritisk, digital infrastruktur – og i privat regi Danmarks højest rangerede kvindelige fodbolddommer i de mandlige ligaer.

”Et helt ekstraordinært ledelsestalent. Frida leder et hold af lidt over 20 højtspecialiserede it-eksperter, alle mænd, der skal løse de mest komplekse netværksproblemer samt cyberangreb på nogle af landets største virksomheder og kritiske institutioner. Der er Frida ekstremt dygtig til at holde hovedet koldt, prioritere, eksekvere og sikre den nødvendige fremdrift,” skriver chef for netværksdriften i GlobalConnect, Allan Vig, til Berlingske.

 

Maria Anker Andersen, 31, master i erhvervsøkonomi og psykologi fra CBS 2019

CEO og stifter af Female Leadership Academy, medstifter af DiverseEksperter.dk.

”Maria er en fremragende leder, fordi hun konsekvent placerer diversitet, bæredygtighed og autentisk ledelse i centrum for alt, hvad hun gør – og inspirerer andre til at gøre det samme. Disse værdier er ikke blot floskler, men udgør hjertet i hendes arbejde og de organisationer, hun har stiftet,” skriver Kirstine Nystrøm, direktør i Devoteam, til Berlingske.

 

Mathias Lyngbæk, 35, master of Business Development fra CBS 2021

Chef for Business Insights hos Tivoli, hvor han leder data- og analysecenteret.

”Mathias har løftet niveauet for, hvordan Tivoli anvender data til at træffe beslutninger og arbejder med strategisk planlægning,” siger Tivolis HR-direktør, Esben Thykier, til Berlingske og suppleres af Tivolis topchef, Susanne Mørch Koch:

”Hans arbejde har en uvurderlig betydning for vores evne til at skabe unikke resultater for vores gæster. Mathias er en leder, der ikke kun leverer resultater, men også bygger relationer og skaber en stærk kultur.”

Det Offentlige

Clara Strandhøj, 30, BA i Political Sciences and International Relations fra University of Cambridge 2013, danske forældre og dobbelt dansk-britisk statsborgerskab

Ansat i den britiske udenrigstjeneste, netop vendt retur til London fra to år som generalkonsul i Punjab, Pakistan. Fra juli Head of Political External and Development Team ved den britiske ambassade i Riyadh i Saudi-Arabien.

”Hun er forud for sin tid og det ansvar, hun har og vil få,” siger den nordiske salgsdirektør i Oracle Finansiel Services, Søren Dan Nielsen, som har indstillet Clara, til Berlingske.

 

Iren Mirmojtahedi Hagen, 35, cand.jur. fra KU fra 2014

Vicestatsadvokat hos Rigsadvokaten, hvor hun leder en juridisk enhed med ansvar for bl.a. bandekriminalitet, tekniske beviser og udvisningsområdet.

”Siden hun blev cand.jur., har hun markeret sig som et enestående fagligt og ledelsesmæssigt talent,” siger personalejurist i Anklagemyndigheden Marie Cecilie Barfod Jensen til Berlingske. Og tilføjer, at Iren derudover er ”engageret, inddragende og med en smittende energi og humør” og en formidler, der formår at oversætte ”juraens kringlede verden til forståeligt dansk”.

 

Maria Samuelsen, 34, cand.scient.adm. fra RUC 2016

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets chefforhandler ved klimakonferencen COP 30 i Brasilien til efteråret.

”Først og fremmest – og særligt iøjnefaldende for en yngre medarbejder – udstråler Maria stor autoritet og evne til at stå fast, når det kræves, samtidig med at hun er yderst vellidt,” siger departementschef Lars Frelle-Petersen til Berlingske. Og tilføjer, at der er brug for et talent som hende til at navigere i internationalt farvand og opbygge relationer.

 

Mia Bjerring Birkebæk, 36, cand.jur. fra KU 2015

Afdelingschef for Legal, Acquisition and Contracting Land & Maritime med 55 medarbejdere og fem sektionschefer i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

”Når økonomi, jura, ønsker og behov skal gå op i en højere enhed, kræver det en leder med brede skuldre og et lyst og løsningsorienteret sind,” siger direktøren for FMI, Bolette Bisp Justesen, til Berlingske. Fhv. direktør i FMI Morten Wainø Greva supplerer: ”Hun besidder det, som kan være vanskeligt at beskrive, men som gør, at man ikke er i tvivl om, at hun er noget særligt.”

 

Victor Boysen, 32, cand.scient.pol. fra KU 2020

Pressechef i Udenrigsministeriet.

”Victor er første mand på broen, når udenrigsministeren skal kommunikere til danskerne. Det gælder både, når de gode historier skal bredes ud, og når besværlige sager rammer ministerens bord,” siger specialkonsulent Mette Juul Trepka på vegne af Udenrigsministeriets direktion til Berlingske. En af de skarpeste hjerner i Udenrigsministeriet, lyder det.

Kommentarer

Ældre forsker
i går
Mon det er med vilje, at der ikke er nogen kategori for yngre forskere/undervisere? Viser det blot endnu engang, at medlemmerne indenfor sektoren ikke er 'top-of-mind'?