Dilemma

To jobtilbud på én gang? Sådan vælger du

30.4.2025

af

Foto af Jonas Bennetsen

Hvad stiller man op, hvis man som nyuddannet får flere jobtilbud samtidig? For Jonas Bennetsen var det fremtidsmulighederne, der fik ham til at bytte udsigten til et arbejde som advokatfuldmægtig på et stort kontor ud med et ministerium.

Det er måske nok en privilegeret situation. Men det gør det ikke nødvendigvis lettere, når man skal træffe sit valg. For lige så sjovt det er at blive tilbudt det første job som nyuddannet, lige så stor en hovedpine kan det være, hvis man bliver tilbudt to.

Det oplever mere end hver tredje nyuddannede, viser en Djøf-undersøgelse fra sidste år. Og en af dem, der har prøvet det, er Jonas Bennetsen, som færdiggør sit studie til sommer.

Som jurastuderende havde han arbejdet tre et halvt år på et advokatkontor som studentermedhjælper, da han i november blev kaldt til en intern ansøgningsrunde på advokatkontoret – med henblik på en ansættelse som fuldmægtig efter jurastudiet.

Han takkede ja til at gå til samtalen, men vidste med sig selv, at han også overvejede andre muligheder.

”Af den grund havde jeg meget fokus på at være så ærlig som muligt til samtalen. Jeg blev bl.a. spurgt, hvor jeg ser mig selv om 10 år, og der svarede jeg faktisk, at jeg godt kunne tænke mig at komme til domstolene. Det er ikke lige det, som arbejdet her typisk fører til. Men det tog de rigtig pænt imod.”

Faktisk så pænt, at firmaet efter samtalen tilbød ham jobbet. Jonas takkede ja, men i januar besluttede han sig for også at søge en stilling hos Justitsministeriet. Hans veninde arbejdede derinde, og efter at have talt med hende var han blevet endnu mere interesseret i opgaverne og karrieremulighederne.

Da han i slutningen af februar fik tilbudt jobbet, sagde han ja uden tøven – for på det tidspunkt havde han allerede truffet det vanskeligste valg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Erhvervsstyrelsen
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Røde Kors
Job
Politiets Efterretningstjeneste

”Lidt ondt i maven”

For Jonas Bennetsen var det sværeste nemlig at beslutte sig for, om han overhovedet skulle søge et andet sted hen.

”Jeg var virkelig meget i tvivl, før jeg sendte ansøgningen, fordi der er fordele og ulemper ved begge stillinger. Jeg synes, at det er svært, at man ikke rigtig kan snakke med sine kolleger og dele sine overvejelser om det, fordi det er omgivet af fortrolighed på så mange måder. Så det er lige med at finde nogle få personer, som står uden for det, men også kender lidt til arbejdslivet.”

Fordi processen i lang tid var usikker, havde Jonas Bennetsen besluttet, at han ville vente med at fortælle noget til sine kolleger, før han havde meldt noget ud til sin arbejdsgiver. Og man kan godt ”få lidt ondt i maven i det mellemstadie,” fortæller han.

”Selv om jeg følte, at jeg har min samvittighed på det rene, var det også lidt, som om jeg gik bag om ryggen på mine kolleger.”

Da dagen oprandt, og alle detaljerne var kommet på plads, valgte Jonas Bennetsen at tage en mundtlig samtale med HR-medarbejderen, som havde været med til at ansætte ham.

”Jeg tænkte, at det var mere personligt end bare at sende en mail. Så kunne vi tage formaliteterne bagefter, også i forhold til opsigelsesvarsel. Heldigvis tog de rigtig godt imod min beslutning og var meget forstående. De lagde vægt på, at det er vigtigt at prioritere sine egne valg højt, også når man er i starten af sin karriere.”

"Dit første job kommer ikke til at tegne resten af din karriere, og du bliver ikke blacklistet, hvis du fortryder, at du har fået sagt ja til et job."

Thomas Kantsø, chefkonsulent, Djøf

Mere mavefornemmelse, mindre chef

Men hvilke parametre skal man generelt have med i sine overvejelser, når man skal træffe valget om at sige ja til den ene arbejdsplads og nej til den anden?

Ifølge chefkonsulent i Djøf Thomas Kantsø er ”det ældste Onkel Morfar-råd” stadig gangbart: Gå efter din mavefornemmelse.

”Man skal kigge på virksomhedens kultur og spørge sig selv, om den matcher éns personlighed. Det vil jeg påstå, man godt kan mærke efter jobsamtalen – men det er altid en fordel at søge konkret rådgivning eller søge sig frem på LinkedIn, om man kender nogen, der arbejder i virksomheden.”

Derudover er der selvfølgelig en række andre pejlemærker, som det kan være en god idé at forholde sig til: Arbejdstid, løn, mulighed for at avancere og mulighed for faglig udvikling generelt.

Generelt påpeger han, at man som nyuddannet skal huske, at det er svært for alle mennesker at skulle træffe et valg, og at det er okay, hvis du finder ud af, at du har truffet det forkerte:

”Dit første job kommer ikke til at tegne resten af din karriere, og du bliver ikke blacklistet, hvis du fortryder, at du har fået sagt ja til et job. Så skal du bare sørge for at komme så godt ud af det som muligt med virksomheden.”

Hvordan gør man det?

”Min erfaring viser, at man kommer længst med ærlighed. Så gå tilbage til personen, der har tilbudt dig jobbet, og sig: ’Tusind tak for muligheden, men jeg er blevet tilbudt et andet job, og jeg kan mærke i min mave, at det er det rigtige for mig at gøre.’ Og indikér måske, at du gerne vil holde dialogen, og at det har været en god oplevelse at møde dem,” siger han og tilføjer:

”Man skal også huske på, at folk på den anden side af bordet har en forståelse for, at man er i starten af sin karriere, og derfor kan det her ske. Indimellem kan det faktisk være en fordel, at man har vist den ærlighed, fordi det måske kan åbne for en ny dialog.”

Imidlertid skal man være opmærksom på et enkelt juridisk forhold, understreger Djøfs rådgivningschef Mette Knudsen:

”Hvis man springer fra og ikke tiltræder et job på funktionærvilkår, er der en mulighed for, at arbejdsgiveren kan kræve erstatning svarende til en halv måneds løn. I praksis er det dog aldrig noget, vi ser. Og alternativet er jo, at du møder op første dag og siger ’nej tak, ikke alligevel’. Det er jo langt mere besværligt for arbejdsgiveren, så oftest vil det være bedst for alle parter at melde ud så hurtigt som muligt, at man har fået en anden stilling,” siger hun og tilføjer, at hvis nogen har hjulpet en til at få jobbet, er det også en god idé at sikre sig, at man har givet dem en ordentlig forklaring på, hvorfor man nu må springe fra.

ANNONCE

Opslugt af jobsamtalen

I dag er Jonas Bennetsen bevidst om, at det kan være en hjælp at have is i maven og huske sig selv på, at det er helt legitimt at søge et nyt job – og at det er en naturlig del af processen, at man er nødt til at holde kortene lidt tæt til kroppen, før det hele er faldet på plads.

Alligevel er han glad for, at han på forhånd havde tænkt situationen godt igennem, inden han søgte jobbet i Justitsministeriet. For i hans øjne kan man nemt komme til at blive ”opslugt”, når først man er taget til jobsamtalen:

”Mange har den tilgang, at man jo altid kan tage til interviewet og så finde ud af, hvad man vil bagefter. Men det er min oplevelse, at man tit bliver ret betaget af det job, man er til samtale hos, for virksomheden sælger jo selvfølgelig sig selv så godt som muligt.”

Jonas Bennetsen ser frem til at starte et nyt kapitel – og til at opleve nye sider af juraen:

”Nu kommer jeg til at prøve at arbejde i det offentlige i tillæg til at have prøvet at arbejde i det private. Det tror jeg er rigtig sundt: At se nogle forskellige sider af den karriereverden, man befinder sig i.”

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet