Brevkasse

Hvordan får jeg jobbet til at harmonere med min ADHD?

22.4.2025

af

Illustration, hvor en yngre kvinde sidder og tænker

Illustration: Vectorium/Shutterstock

"Pga. min ADHD trives jeg bedst med ro og struktur. Men en ny chef og nye kolleger gør, at jeg nu skal starte forfra med at forklare mine behov. Jeg vil ikke virke krævende – hvordan gør jeg bedst?"

Kære Djøf

Jeg har været i samme virksomhed i en del år. Min tidligere chef forstod, at jeg pga. min ADHD trives bedst med ro og struktur. Men en ny chef og nye kolleger gør, at jeg nu skal starte forfra med at forklare mine behov. Jeg ved, der skal dialog til, men jeg vil ikke virke krævende – hvordan gør jeg bedst?

 

Kære medlem

Når forandringer rammer os, er vi nødt til at forholde os til det og finde ud af, hvordan vi passer med det nye. Og som du selv er inde på, er det en balance: Vi skal sikre, at vi selv trives, at kollegerne omkring os trives, og at arbejdet bliver gjort.

Begynd med at fortælle din nye chef om dine behov. Tag et møde med hende, hvor du fortæller konkret, hvad du har brug for. Sørg for at koble dine behov til dine opgaver. Del dine gode erfaringer hidtil og de aftaler, du har haft med virksomheden, med hende. Og ja – hvordan de rammer netop har øget både din trivsel og din performance.

Vær konkret, fx ved at sige: ’Jeg har brug for dagsordner forud for vores møder. Jeg kan godt selv lave dem, hvis det er nemmere for dig.’ Eller: ’Jeg har på daglig basis brug for at kunne lukke døren for at få ro. Er det ok, hvis jeg booker kontor X eller Y, når behovet er der?’ Du skal med andre ord bygge bro mellem dine behov og virksomhedens og samtidig være hjælpsom med at pege på løsninger.

Når du har orienteret din chef om, hvordan dine rammer bør være, må du være nysgerrig på, hvordan hun møder dig. I bedste fald forstår hun og har vilje til at sikre gode rammer for dig – og bidrager i praksis konstruktivt til det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Erhvervsstyrelsen
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Røde Kors
Job
Politiets Efterretningstjeneste

Møder du modstand (i større eller mindre grad), så vær nysgerrig på, hvad dét handler om. Spørg ind til det, og følg op på det. Gentag dine behov, og peg eventuelt på alternative løsninger, som tager afsæt i kombinationen af virksomhedens behov og dine. Fx: ’Hvis ikke skriftlige dagsordner er en mulighed, kan vi så aftale, du giver mig en kort personlig briefing på forhånd, eller at jeg venter med at bidrage med mit input til efter mødet?’

På den måde er du konstruktiv og åben, samtidig med at du står solidt på, hvad der skal til, for at du kan trives. Sørg for, at dine kolleger er med. Også de skal kende dine behov og forstå, hvordan du arbejder bedst.

Prøv at starte i det små: Find naturlige ”små situationer”, hvor du kan kommunikere dine behov. Fx: ’Jeg sætter mig her i stillerummet, fordi det fungerer bedst for mig i dag. Så nu ved I, hvor jeg gemmer mig. Tag endelig fat i mig, hvis I har brug for det.’

Orientér dig bredt. Vær opmærksom på, at mange virksomheder har visioner for at inkludere diverse behov på arbejdspladsen. Tjek op på, hvad der gælder i din virksomhed.

Og oplever du, at kollegerne og chefen i din afdeling ikke lever op til det generelle niveau (visioner eller ej), så opsøg evt. HR og få støtte derfra. Har du en tillidsrepræsentant, er der altid hjælp, rådgivning og veje at finde der.

Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent, Djøf

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet