Efter startup

Charlotte lukkede sit it-firma og blev købmand

31.3.2025

af

Portrætfoto af Charlotte Horn i sin butik

Foto: Tobias Nicolai

Da Charlotte Horn forlod et klassisk djøf-job og startede egen virksomhed, var det for at få mere frihed og fleksibilitet. Til en start havde hun svært ved at finde sig til rette med sit valg. Men for nylig lærte hun noget om sig selv, der fik hendes karrierevej til at give mening.

Tingene står ikke på rad og række i Blas Kaffe & The i Odder.

”Jeg har lavet den butik, som jeg gerne selv vil gå ind i,” fortæller butiksejer Charlotte Horn, da vi midt i butikkens højsæson møder hende på vej ud ad døren med favnen fyldt af gavekurve, som skal leveres til byens kunder.

Blas Kaffe & The er sådan en delikatessebutik, hvor enhver form for hyldeplads er udnyttet. Brugskunst og delikatesser er placeret lettere tilfældigt, men med omhu. Det er vigtigst, at det virker hyggeligt og imødekommende, fortæller Charlotte Horn.

Og indretningen i butikken på Rosensgade i Odder afspejler på mange måder indehaver Charlotte Horns personlighed. Det kommer vi tilbage til.

Det er ikke første gang, Djøfbladet taler med Charlotte Horn. Tilbage i 2014 fortalte hun os om at have stiftet et firma, der lå ret langt fra kaffebønner og kvalitetschokolade. Dengang drev hun nemlig sin egen it-virksomhed, Webupdater, hvor hun hjalp andre virksomheder med at holde deres hjemmesider ved lige.

Hun havde forladt et klassisk djøf-job, hun ikke trivedes i, og drev derfor i stedet it-virksomheden fra sit hjemmekontor, hvor fleksibiliteten var større, og rutinearbejde fyldte mindre. Men med et ønske om flere kollegaer og et sceneskift i hverdagen lukkede Charlotte Horn i 2016 Webupdater.

Nu er hun købmand, og så har hun lært at værdsætte de personlighedstræk, som i sin tid fik hende til at forlade det faste og trygge, men meget ensformige job, hun var i, inden hun blev iværksætter.

Serie: Efter startup

Med jævne mellemrum bringer vi i Djøfbladet historier om iværksættere, deres ambitioner og de risici, de har taget for at lykkes.

Men én ting er at starte virksomheden, mens man er fuld af gejst og gode idéer. Noget andet er hverdagen, der venter bagefter. Den historie bliver sjældent fortalt.

Derfor vender vi i denne artikelserie tilbage til en håndfuld af de iværksættere, vi tidligere har interviewet, for at høre, hvordan det egentlig gik.

Diagnose fik kabalen til at gå op

Charlotte Horn har en kandidat i afsætning og økonomi, og før hendes iværksætter-kapitel havde hun et fast job som kommunikations- og eventmanager. Udefra set et solidt job – men alligevel et job, som Charlotte Horn ikke var tilpas i.

”Hver gang jeg kørte hjem fra job, tænkte jeg: ’Hold da op, der er lang tid til, at jeg skal på pension,’” siger Charlotte Horn.

Så da hun takkede nej til at gå fra deltid til fuldtid, blev hun opsagt – og det var til en start en stor kamel at sluge.

”Jeg havde utroligt svært ved at forlige mig med, at jeg ikke trivedes på et job, som på papiret ellers var godt,” fortæller hun.

Charlotte Horn har altid haft svært ved at koncentrere sig om noget, der ikke motiverede hende. Til gengæld kan hun løbe rigtig stærkt og giver sig gerne 110%, hvis det drejer sig om noget, der giver mening for hende.

Disse personlighedstræk gav pludselig rigtig god mening, da hun i en alder af 55 år blev diagnosticeret med ADHD. Siden da har det givet mening for Charlotte Horn, hvorfor hun endte som selvstændig.

Hun trives i en hverdag med uforudsigelighed, og så er hun god til at arbejde hårdt, når hun er motiveret. Og det er hun for delikatessebutikken og dens kunder.

Foto: Tobias Nicolai

Købmand i hjertet

”Livet kan slå mange snørklede spring, inden man finder lige det, man trives godt i. Men for mig er det, som om ringen er sluttet nu," siger Charlotte Horn og fortæller om, hvordan hun som barn altid legede købmand med legetøjsmad i forældrenes køkken.

Men at hun faktisk er endt som butiksejer, startede som en spøg.

”Hvis du nogensinde vil sælge din virksomhed, vil jeg gerne købe den,” havde Charlotte Horn sagt for sjov til sin chef i Blas Kaffe & The, efter at hun havde taget et deltidsjob i kaffe-biksen for at få en mere social hverdag.

Et par år senere blev det alvor. Og det eneste, hun i dag fortryder, er, at hun ikke valgte at bruge sine djøf-kompetencer til at blive købmand noget før. Hun laver ikke store forkromede markedsanalyser, men hun bruger i høj grad sin akademiske viden om salgs-psykologi.
ANNONCE

For Charlotte Horn betyder det ikke så meget, at månedslønnen er en smule mindre sammenlignet med et fast djøf-job. Delikatessebutikken kører rigtig godt, og hun er enormt stolt af den betydning, hun mærker, at forretningen har for beboerne i byen. Meget mere stolt, end hun nogensinde kunne blive i et almindeligt fast job, fortæller hun.

Dagen før vores interview har hun uddelt delikatesse-kurve til langt ud på aftenen. Og selv om glæden ved det selvstændige arbejdsliv er stor, kan driften mærkes både fysisk og mentalt, fortæller 57-årige Charlotte Horn.

Af samme grund kan hun ikke afvise, at hun på et tidspunkt må sælge biksen til fordel for et mere skånsomt, fast djøf-job. Det bliver dog ikke før, hun rammer de 60.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet