I høj kurs

Nyuddannede djøfere får job i rekordfart

1.10.2024

af

Foto, hvor to unge kolleger taler om en arbejdsopgave, der er på den enes skærm

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Samfundsfaglige dimittender stryger fra uddannelse til job hurtigere end nogensinde. Og der er masser af opslåede job at søge.

Som nyuddannet er overgangen til arbejdsmarkedet ofte en nervepirrende proces. For hvad hvis arbejdsmarkedet ikke vil have én?

Meget tyder dog på, at samfundsfaglige dimittender godt kan sænke skuldrene lidt. Ifølge 2024-tal fra Djøf kommer nyuddannede medlemmer fortsat hurtigt i job efter studiet – faktisk lynende hurtigt, også sammenlignet med tidligere år.

Der går i snit kun 2,5 måneder, fra djøf-studerende dimitterer, til de starter første job som nyuddannede. Det er et fald fra 2020 og 2022, hvor den gennemsnitlige ledighedsperiode var henholdsvis 3,2 og 2,9 måneder.

Chefkonsulent i Djøf Thomas Kantsø glæder sig over tallene og påpeger, at de nye dimittender potentielt også kan se frem til at få større ansvarsområder, end de har fået tidligere år.

”Tallene viser tydeligt, at der er brug for de samfundsvidenskabsuddannede profiler. Og det er der, fordi det er nogle store opgaver, samfundet skal løse. Det betyder også, at mange virksomheder er begyndt at få øjnene op for at bruge de nyuddannede til at løse lidt større og mere krævende opgaver. Så man skal også være klar på, at det kan gå stærkt som dimittend.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Relevant studiejob gør en forskel

Mens undersøgelsen altså har gode nyheder til de djøf-uddannede, fortæller den også, at det ikke er ligegyldigt, hvad du har brugt din tid på ved siden af studiet. De dimittender, der har haft et studierelevant studiejob, starter nemlig i gennemsnit i deres første job 2,2 måneder efter dimission, modsat dem uden, der i snit starter i første job 4,4 måneder efter.

Og de nyuddannede selv mener da også, at studiejobbet har relevans: 55% vurderer, at erfaringer fra studiejobbet var det mest afgørende for, at de fik deres første job.

Dimittendernes vurdering bakkes op af Thomas Kantsø. Ifølge ham er det studierelevante studiejob ikke kun en indgang til at afprøve universitetets teori i praksis, men også en mulighed for at lære forskellige arbejdskulturer at kende.

”Du lærer, hvad det vil sige at være på en arbejdsplads, du arbejder sammen med færdiguddannede, og du får en unik mulighed for at afprøve forskellige retninger inden for dit fag. På den måde begynder du også tidligt at få en præference for det gode arbejdsliv. Og det mærker man tydeligt, når man sidder og interviewer en kandidat.”

ANNONCE

Kaffemødet på standby?

”Brug dit netværk.” Det er måske et af de hyppigste råd, du får, når du som nyuddannet skal søge job. Men faktisk viser Djøfs dimittendundersøgelse noget lidt andet. 59% af medlemmerne har nemlig fået deres job ved at søge en stilling fra en jobannonce. Kun 12% fik deres første job gennem deres netværk, mens 7% blev kontaktet af en arbejdsgiver eller headhunter.

Som joblandskabet ser ud nu, anbefaler Thomas Kantsø da også, at man som udgangspunkt søger de opslåede stillinger. Der er nemlig et historisk højt udbud af stillingsopslag:

”Når der har været færre jobs på markedet, har vi i højere grad rådgivet dimittenderne til at tage kaffemøder og netværksmøder, men når nu der er så mange opslåede stillinger, er det en god vej at gå, fordi der er klarlagt en proces for ansøgningen, og rammerne for arbejdet er fastsatte,” påpeger han.

Kommentarer

Kim Paulsen
10 dage siden
Ses denne tendens ligeledes for seniorer, når de mister jobbet i en høj alder fx 60+ ?