Karriere
2.10.2024
af
Matilde Sigersted
foto: Privat
Lige ved målstregen opgav Jannick Lindeberg sin karrieredrøm til fordel for kærestens startup-virksomhed. Men selv om han endte i modebranchen, bruger han juraen hver eneste dag.
Allerede som barn traf Jannick Lindeberg et valg. Han ville være advokat og kom også ind på jurastudiet ved Aarhus Universitet.
Planen var, at han skulle have et relevant studiejob, men den udskød han flere gange. I stedet hjalp han kæresten Martin Lyne med at etablere Le Management, som parrets fælles modelbureau hedder.
Det var jo bare lige for en periode, mens virksomheden var under opstart. Han kunne altid tage et ’rigtigt’ job bagefter, tænkte han.
Men Aarhus-bureauet voksede hurtigere, end Jannick og Martin havde forventet. Først til København og senere til både Sverige, Norge og Tyskland.
Det begyndte så småt at ligge i kortene, at det var i Le Management, Jannick skulle gøre karriere, når han engang blev færdig med at læse jura. Men færdiggøre studiet ville han altså, og det holdt han fast i.
Lige indtil parrets tilværelse blev vendt på hovedet.
Ledige stillinger
”Altså, vi har lige fået tvillinger, og oven i det vil du arbejde både for mig og for dig og så skrive speciale ved siden af?” lød det fra Martin, der gik på barsel med pigerne.
Selvom Martin støttede Jannick i at færdiggøre studiet, gik puslespillet ikke længere op med den nye dimension, som børnene tilføjede.
Det gik jo ikke at skulle skrive specialet i weekender og ferier. Det kunne Jannick godt se. Men at kvitte juradrømmen lige på målstregen var alligevel en af de sværeste beslutninger i hans liv.
”Jeg vidste jo godt, at specialet ikke ville gøre mig til en bedre jurist – men det var alligevel svært, fordi det var sådan en identitets-ting,” fortæller Jannick.
Det tog en hel ’tænkeweekend’ at tage beslutningen om at droppe ud. Men Jannick er dog også sådan indrettet, at når han har taget en beslutning, er det bare sådan, det er. Videre.
Siden har han ikke savnet titlen. Og den juridiske måde at arbejde på lagde han aldrig på hylden. Snarere tværtimod.
Beslutningen var nødvendig for at få firmaet og familien til at hænge sammen, men den viste sig samtidig at åbne en dør til en verden, hvor Jannicks jura-kompetencer kunne komme til deres ret på en helt anden måde.
Hans juridiske tilgang til modeverdenen blev nemlig betydningsfuld, både for virksomheden og for resten af branchen.
Når man går ind på Le Managements treetages-adresse på Åboulevarden i Aarhus, træder man ind i kæmpestore hvide lokaler med stilrene og simple møbler samt et utal af iMacs, som møder charmen fra den gamle bygning.
Blot ved første øjekast er man ikke i tvivl om virksomhedens økonomiske succes. Alligevel er det sådan et sted, hvor ingen har skillevægge, og hvor alle kigger op og hilser pænt, når man træder ind ad døren.
Jannick Lindeberg selv er afslappet og enkelt klædt. Hans hurtige bevægelser afslører, at interviewet med Djøfbladet ikke er det eneste, han har på programmet i dag. Alligevel bliver man mødt med et solidt og ærligt håndtryk.
”Jeg er et stort konkurrencemenneske, men jeg har aldrig haft brug for at konkurrere med andre. Jeg havde rigeligt i at konkurrere med mig selv,” er noget af det første, 38-årige Jannick Lindeberg fortæller mig.
At finde sig selv og sit værd som homoseksuel i en lille indremissionsk fiskerby i Nordjylland var nemlig ikke supernemt.
Jannick har altid haft et stort behov for at bevise sig selv. Han havde store ambitioner på sine egne vegne, og lige fra barnsben var drømmen om at blive advokat og komme langt væk fra den nordjyske flække altoverskyggende.
Han havde i første omgang forestillet sig København eller måske endda noget endnu vildere. Men efter at han i 2005 mødte Martin på et datingsite, flyttede han til Aarhus, hvor Martin boede.
Foto: Privat
Det var til en start Martin, som havde en vision om at starte et modelbureau. Han har hele sit liv været meget kreativ og har bl.a. gået på fotografskole.
Jannick Lindeberg var i chok, da han først stiftede bekendtskab med modebranchen.
”Man kunne sidde med kæmpestore beløb, og så blev aftalerne bare lukket ved at sende en mail.”
Dengang parret begyndte i modebranchen, var der ingen bindende kontrakter over for modellerne og ingen aftaler over for kunderne. Jannick var til gengæld vant til altid at gå med livrem og seler, så i Le Management blev alting juridisk dokumenteret.
Han bruger juraen hver eneste gang, han åbner computeren eller træder ind på kontoret.
”Den juridiske tankegang er den største gave, man kan få, synes jeg. Det er en struktureret måde at tænke, perspektivere og argumentere på,” forklarer han.
I starten indførte bureauet bindinger på modellernes kontrakter, så de ikke umiddelbart kunne skifte til andre bureauer uden en tidshorisont. Og den tilgang bredte sig blandt konkurrenterne, bemærkede Jannick.
I dag har Le Management dog droppet bindingsparagraffen. De lagde en ny strategi, der hed, at de vil være så gode, at modellerne ikke har lyst til at skifte. Bureauet har fra start haft særligt fokus på modellernes trivsel. Det kræver nemlig professionalitet og et solidt bagland, når man turnerer verden rundt som model, fortæller Jannick.
”Det er lige meget, om agenten er taget fra kontoret, hvis en af vores modeller ringer og har det dårligt eller sidder fast i en lufthavn et eller andet sted ude i verden. Det er et 24/7-job.”
Om det er virksomhedens kontrakt-kultur eller menneskelige tilgang til deres modeller, der har sat fart på succesen, er svært at sige.
I hvert fald kan Le Management i dag med sine omkring 2.000 modeller kalde sig Nordens største modelbureau. Og med et team på 55 medarbejdere omsatte firmaet i 2023 for et trecifret millionbeløb.
Parret har også udvidet Le Management med virksomheder inden for branding og marketing, mode, hudpleje og visuel konceptualisering, hvor virksomhederne arbejder sammen med hinanden på tværs under holdingselskabet Brand Institute Group A/S.
For nylig blev det danske investeringsselskab MS2 Invest medejer af koncernen. Fusionen skal skabe økonomisk grundlag for international ekspansion, fortæller Jannick, der forbliver på posten som adm. direktør for Brand Institute.
Martin er god til det kreative og visuelle, Jannick til det akademiske. Men begge elsker de at udvikle og arbejde med mennesker.
”Vi er lidt ligesom Yin og Yang,” fortæller Jannick.
Men rollefordelingen har været klokkeklar helt fra start. Og det får deres hverdag til at spille. Martin skulle primært koncentrere sig om børnene og Jannick om virksomheden.
Det er Jannick, der hopper på flyveren, bl.a. når der er modeuge i Paris og New York. Men Martin sidder ligesom Jannick også med computeren på skødet og arbejder i sofaen om aftenen, når pigerne er gået i seng. Den balance er de enige om.
De vil det samme, og de ved, at når man er iværksætter, er arbejde fritid, og fritid arbejde. Til gengæld gør de meget ud af at prioritere pigerne uden for arbejdstiden, hvilket også betyder, at man sjældent ser parret til fester, premierer og andre events, som ellers er normen i modebranchen.
”Hvor der er valg, er der også fravalg,” fastslår Jannick.
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER