Elite-studie
17.10.2024
af
Matilde Sigersted
Foto: Alexanderstock23/Shutterstock
I slut-00'erne oprettede CBS en særlig kandidat-linje, som skulle specialisere de studerende i økonomi og finansiering. I dag får kandidaterne derfra rekordhøje lønninger, og det er der en god forklaring på.
I årevis har aktuarerne og deres avancerede forsikringsmatematik været lønførende, når vi har opgjort lønnen på djøf-studierne.
Men ikke længere. En relativt ukendt økonomi-uddannelse på Copenhagen Business School (CBS) er ny nummer 1.
Vi skruer lige tiden 16 år tilbage for at få baggrunden med. Dengang var uddannelsesdebatten en lidt anden end i dag.
I 2008 blev der under Anders Fogh-regeringen sat en ekstra bevilling af til universiteterne med det formål, at der skulle oprettes 12 forskellige eliteuddannelser. Det udmøntede sig i en økonomi- og finansieringsuddannelse på CBS, som skulle talentudvikle de studerende til at blive særligt stærke på det teoretiske.
De første kandidater dimitterede i 2011, og da det tager 10 år at blive regnet med i statistikken fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, er det først nu, uddannelsen kan skrive sig ind som nummer 1 med en gennemsnitlig løn, der efter 10 år nærmer sig de 100.000 om måneden.
Men de kompetencer, de studerende tilegner sig på studiet, kommer bestemt ikke af sig selv.
”Der er nemmere måder at komme ud og tjene mange penge på,” som studievejleder på CBS Lars Aagaard Pedersen siger til Djøfbladet.
Vi har besøgt uddannelsen på CBS for at finde ud af, hvad den kræver, og hvorfor dimittenderne er så populære på arbejdsmarkedet.
Teoretisk intelligens i høj kurs
”Det særlige ved den her uddannelse er, at den går mere ind i matematikken, modellerne og teorierne bag,” siger Kristian Miltersen, som er professor ved Institut for Finansiering ved CBS og studieleder på uddannelsen.
Formålet med Advanced Economics and Finances, som uddannelsen hedder, er, at de studerende får en forståelse for, hvad der ligger bag de teorier, modeller og systemer, som man anvender til at udvikle virksomheder og økonomier.
De studerende på uddannelsen opnår en forståelse for den matematik, som ligger inde i maven på metoderne. På den måde kan de tilrettelægge metoderne til virkelighedens foranderlige forudsætninger og dermed også anvende dem i fremtiden. Og det er netop det, der har så høj værdi ude i virksomhederne lige nu, fortæller Kristian Miltersen.
”Markedet er effektivt, og de dybdegående teoretiske kompetencer kan være dyrebare i en omskiftelig virkelighed,” fortæller han.
Tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at kandidater med en MSc i Advanced Economics and Finance fra CBS efter 10 år på arbejdsmarkedet har en medianløn på intet mindre end 97.250 kr. Og det er altså den højeste indkomst blandt alle djøf-uddannelserne.
Startlønnen efter endt uddannelse ligger på 46.400 kr., og så er arbejdsløsheden nærmest usynlig.
Kristian Miltersen mener desuden, at man bør aflæse lønstatistikkerne med det forbehold, at rigtig mange af dimittenderne får job i udlandet, hvor lønnen typisk vil være højere. Derfor er de 97.250 kr. måske lavt sat i forhold til det fulde billede.
Ledige stillinger
Uddannelsens globale perspektiv viser sig ikke kun ved, at mange af dimittenderne får job i udlandet efter studiet. Hovedparten af de studerende på uddannelsen, som foregår på engelsk, har også en anden baggrund end dansk.
Uddannelsen scorer nemlig højt på internationale ranglister for økonomi- og finansieringsstudier, og det tiltrækker talentfulde udenlandske studerende, fortæller studievejleder Lars Aagaard Pedersen.
Ud af de omkring 300 ansøgere, der har uddannelsen som førsteprioritet hvert år, er ca. 30% af dem danske. Og der er normalt 12-16 forskellige nationaliteter blandt de 60 studerende på hver årgang.
Det er med til at skabe et fedt studiemiljø. Det mener Mikala Ann de Wet Bræmhøj, som går på uddannelsen.
”Der er mere diversitet. Du lærer en masse fra folk, som kommer fra helt forskellige baggrunde. Både akademisk, men også i livet. Det kan måske få dig til at tænke på tingene på en ny måde, end hvis du er i en lille dansker-boble,” fortæller Mikala Ann de Wet Bræmhøj og understreger, at alle har interessen for det teoretiske til fælles.
Mikala Ann de Wet Bræmhøj læste en bachelor i International Business and Politics på CBS, inden hun fortsatte på Advanced-kandidaten for at skaffe sig flere matematiske kompetencer.
Advanced Economics and Finance er en pose blandede bolcher, hvad angår de studerendes bachelor-baggrunde.
”Vi oplever, at rigtig mange har en utrolig stejl læringskurve fra start. Alle har et eller andet gap fra deres bachelor, som skal udfyldes, når de starter,” siger Lars Aagaard Pedersen.
Nogle er skolet mere i det matematiske, andre mere i det økonomiske. Første opgave er derfor at trække dem op hver især, så de lander på samme udgangspunkt, fortæller han.
Tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at de studerende på Advanced Economics and Finances i gennemsnit bruger ca. 43 timer om ugen på studiet og dertil 17 timer ekstra på et studierelevant job. Det er en del over det generelle gennemsnit.
Kristian Miltersen mener ikke, at man har flere forelæsninger på skemaet end studerende på de andre CBS-uddannelser. Der er heller ikke længere særlige midler, efter at den ekstra bevilling til elite-uddannelser blev udfaset i 2013, fortæller han.
Omvendt arbejder underviserne på uddannelsen efter den filosofi, at de studerende har bedst af at blive holdt i gang. Af samme grund får uddannelsens studerende tildelt en del flere opgaver, end man gør på CBS’s andre uddannelser.
Det kræver benhårdt arbejde at følge med, fortæller studievejleder Lars Aagaard Pedersen, som mener, at en stor interesse for fagligheden på uddannelsen er en forudsætning for at nå igennem.
”Hvis den blinkende høje løncheck for enden af studiet er den eneste motivation, kommer du ikke igennem alt det, du skal igennem. Du er nødt til at have en passion for at skulle igennem det i sig selv,” siger han.
Og uddannelsens høje faglige krav lader sig da også syne i læsesalene på Frederiksberg Campus, hvor uddannelsen holder til.
”Bibliotekets læsesal har døgnåbent, og hvis man kommer forbi en sen aften, så vil studerende fra Advanced Economics and Finance ofte være blandt de sidste, der sidder tilbage,” fortæller Lars Aagaard Pedersen.
”Vi er rigtig godt repræsenteret på ’biblo’,” bekræfter Mikala Ann de Wet Bræmhøj.
Hun synes, at det er dejligt at læse med så mange, som vil noget med det faglige – præcis ligesom hende selv.
Men arbejdsmoralen er også noget af det, som får kandidaternes lønninger til at stryge til tops inden for de første år på arbejdsmarkedet, mener Lars Aagaard Pedersen.
”De krav, som uddannelsen stiller, lærer de studerende at strukturere deres tid, og det giver dem et mindset og et drive for faget, som er godt at have med sig ude på arbejdsmarkedet,” siger han.
Hvert år dimitterer omkring 40 finansiering- og økonomiinteresserede studerende fra uddannelsen, og dimittendernes arbejdsløshed ligger på blot 1%.
Som kandidat fra uddannelsen træder man ud på arbejdsmarkedet med en teoretisk og metodisk værktøjskasse, der kan bruges til at analysere beslutninger inden for en bred økonomisk og forretningsmæssig kontekst. Samtidig lærer man at have øje for de samfundsmæssige konsekvenser, som beslutningerne kan have.
Kompetencerne kan bruges i en lang række sammenhænge, men det er særligt de større virksomheder i konsulentbranchen og i den finansielle sektor, som efterspørger cand.oecon.erne. Det gælder både herhjemme og i udlandet.
Novo Nordisk, Danske Bank, Nordea, Deloitte, BCG og McKinsey er bl.a. nogle af de virksomheder, som er villige til at betale den høje pris for advanced-dimittenderne.