Karriereønsker

Se listen: Her vil unge jurister allerhelst arbejde

22.5.2024

af

Foto af en gruppe medarbejdere samlet til møde på et kontor

Foto: MBI/Shutterstock

Der er uvant store forskelle på, hvad mænd og kvinder lægger vægt på, når de vurderer en mulig arbejdsgiver. Det viser en ny undersøgelse blandt jurastuderende. Velkendte virksomheder topper listen over de foretrukne arbejdspladser.

Kvindelige og mandlige studerende har vidt forskellige prioriteter, når de skal søge job. Det viser nye danske tal fra det internationale employer branding-firma Universum.

Begge grupper har 'høj fremtidig løn' øverst på ønskesedlen. Men derefter er der stor variation.

For kvinderne vejer det tungt at have et venskabeligt og rart arbejdsmiljø, fleksible arbejdsbetingelser, balance mellem job og fritid, jobsikkerhed, høje etiske standarder og at arbejde for et inspirerende formål.

Mændene prioriterer derimod især prestige, konkurrencedygtig løn, udfordringer og muligheden for at avancere samt at have ledere, der støtter deres udvikling.

Ifølge ph.d. og seniorforsker ved VIVE Mette Verner, som er ekspert i ligestilling, køn og identitet, er der generelt en tendens til, at der er kønsforskelle på, hvilke arbejdsforhold vi vægter mest. Dog ser hun en særlig forklaring blandt de unge.

”De studerende er relativt unge, og på den måde er det måske ikke overraskende, at kvinderne i højere grad vælger jobmuligheder, der tilbyder work-life-balance og jobsikkerhed. Hvis man tænker, at man skal have børn på et tidspunkt, er det sådan nogle ting, kvinder i højere grad har præference for.”

Mette Verner peger på, at kønsforskellen i prioriteter særligt har konsekvenser for kvindernes arbejdsliv, som ofte fører til lavere indkomst og langsommere fremskridt i karrieren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Fokus på ligestilling fremhæver skævheder

Også når det gælder hjemmearbejde, er der forskelle på kvinder og mænd, viser Universum-undersøgelsen.

Blandt mænd ønsker 48% en eller to hjemmearbejdsdage, mens 17% ikke vil sidde derhjemme. Til sammenligning ønsker 59% af kvinderne en eller to hjemmearbejdsdage, mens kun 8% helst vil være fri for at arbejde hjemme.

Universum har aldrig registreret større kønsforskelle blandt de jurastuderende end i år. Det kan virke underligt i en tid, hvor der længe har været fokus på ligestilling mellem kønnene.

”Der er mere fokus på ligestilling, og det gør det samtidig mere klart, at der er skævheder. Der har været en del debat om mental load og balancering af familie og karriere, hvilket ikke er nemt,” siger Mette Verner.

Hun fortæller, at jurafaget er kendt for mange ugentlige arbejdstimer, og der kan være kommet en større bevidsthed blandt jurastuderende – især kvinderne – om, at de ikke vil arbejde under så pressede forhold.

Tænker du også, at det er derfor, man ser, at kvinder i større grad foretrækker hjemmearbejde end mænd?

”Ja, det tænker jeg. Det handler om at få tingene til at gå op i en travl hverdag.”

Fakta om undersøgelsen

  • Universums undersøgelse bygger på svar fra 1.080 jurastuderende.
  • Universums rangliste for jurastuderende omfatter 44 større juraarbejdspladser i Danmark.
  • Undersøgelsen er gennemført fra november 2023 til marts 2024.
  • De seneste tre års danske ranglister er tilgængelige på http://universumglobal.com/rankings/denmark/

Store ændringer

Selv om de jurastuderende altså igen i år ser ’høj fremtidig løn’ som det vigtigste kriterium, når de vurderer en kommende arbejdsgiver, er der ikke meget, der ligner sidste års liste.

Forhold som at arbejdsgiveren har prestige, markedssucces, tjener et inspirerende formål, følger høje etiske standarder og tilbyder sikkerhed i ansættelsen er blevet meget vigtigere for de studerende.

”Der er sket store ændringer i de studerendes præferencer, fordi de i højere grad end for et år siden frygter, om der venter et job til dem, når de er færdige med studiet. Derfor er de egenskaber, der handler om tryghed, steget markant siden sidste års undersøgelse,” lyder tolkningen fra Jesper Dansholm, direktør for Universum i Danmark, i en pressemeddelelse.

De studerende svarer også, at det er vigtigt at være et sted, der er en god reference på cv’et, og som har et rart og behageligt arbejdsklima. Til gengæld er work-life balance rykket et stykke ned ad listen siden 2023. Ifølge Jesper Dansholm er det en konsekvens af de studerendes bekymring for ikke at komme i job.

ANNONCE

Attraktive arbejdsgivere

Når vi ser på, hvor de jurastuderende gerne vil arbejde, er der ikke meget nyt under solen. På en førsteplads har vi Poul Schmidt/Kammeradvokaten – ligesom sidste år. Generelt er der kun sket mindre forskydninger i ranglistens top, hvor vi finder Bech-Bruun, Anklagemyndigheden og Gorrissen Federspiel.

De virksomheder, som har møvet sig markant opad på ranglisten, er Njord Law Firm, som har rykket sig 10 pladser opad, PwC er gået seks pladser frem, mens Moalem Weitemeyer er gået fra en 35.- til 30-plads.

I den lidt kedeligere ende finder vi advokatfirmaet Lundgren, som er gået 10 pladser tilbage, Ørsted med et fald på otte pladser samt Skatteministeriet, der er faldet syv pladser på ranglisten.

Kommentarer

Maria
sidste md.
Det er rigtig fint at belyse præferencer som jurastuderende. Som en der selv er uddannet jurist ændrer behovene sig (også for mændende), når de har en håndfuld års erfaring på arbejdsmarkedet og begynder at stifte familie. Jeg ser både mænd og kvinder forlade højtprofilerede advokatkontorer, hvis ikke der er fokus på work-life-balance, og især hvis deres partnere selv kører karriere. Spørg dem igen efter 5-10 år ude i marken. Det kunne være interessant.
Jacob
sidste md.
Unge jurister er tydeligvis ikke ret kloge. De skulle ind på jobindex og tjek diverse arbejdspladsers evalueringer. Der er en del der ikke bør være på listen, men måske er dem der er frasorteret så elendige at nogle af disse kunne komme på.