Årets leder

”Det er jo ikke altid en popularitets-konkurrence at være leder”

28.5.2024

af

Portrætfoto af Iben Rohde

PR-foto: Totalkredit

Iben Rohde, direktionsmedlem i Totalkredit, har vundet Djøfs lederpris 2024. Her er otte nedslag, der skitserer hendes egen vej til ledelse – lidt på trods. Om hendes ambitioner som leder, om hvor hun fejlede, og om hvordan den nye generation har lært hende at være en bedre chef.

1) Bofællesskab og barndomslære

”Da jeg var barn, kunne jeg navnene på alle ministrene, mens de andre kunne navnene på spillerne på fodboldlandsholdet. Min mor arbejdede i Folketingets administration, og jeg er vokset op i et bofællesskab i Birkerød. Samfundet, samfundsdebatten og sammenhængskraften i samfundet har altid fyldt rigtig meget i mit barndomshjem.”

”Jeg tror, det har betydet rigtig meget for mig at vokse op i et bofællesskab. Jeg er vant til at indgå i fællesskaber og kunne snakke med alle. Når vi spiste aftensmad, var dem omkring bordet mellem nul og 70. Jeg tror, det har en betydning for, hvordan jeg går til folk. Jeg er ikke bange for folk med rang eller høje titler, for de er jo også bare mennesker, der spiser aftensmad og skal indgå i fællesskaber.”

2) Nærmest forelsket i Finansministeriet – og et breakup

”Faktisk var det lidt tilfældigt, at jeg fik studenterjob i Finansministeriet. Jeg søgte flere studiejobs. Men det har været meget definerende for mig og min karriere. Og for, at jeg nu arbejder i den finansielle sektor.”

”Som færdiguddannet startede jeg i Finansministeriet lige inden finanskrisen i 2008. Kort forinden havde finansmisteren sagt: 'Over tid ender det med, at vi ejer hele verden.' Men sådan gik det ikke, for pludselig var der fokus på bankpakker og opretning af dansk økonomi.”

”Jeg havde en fest i Finansministeriet. Det var en meget speciel arbejdsplads på den måde, at der stort set ikke var nogen medarbejdere over 30 år. Og vi løb. Altså, der var flere gange, hvor jeg kun lige nåede hjem i bad og så ind igen. Det var hele mit liv, og jeg elskede det. Jeg havde rigtig meget fart på min karriere og var en del af et talentprogram.”

”Jeg havde en meget høj arbejdskapacitet, som jeg var villig til at sætte i spil alle ugens dage. Men da jeg fik mit første barn og kom retur, skulle jeg på en eller anden måde genopfinde mig selv. For min primære arbejdsopfattelse havde jo været, at jeg altid kunne arbejde.”

”Du skal have en ret høj tro på dine egne evner, hvis du altid går hjem som den første. Miljøet i Finansministeriet var uændret, men det var jeg ikke. Så efter min anden barsel skiftede jeg job, fordi jeg havde brug for mere forudsigelige arbejdsdage.”

”Jeg døde groft sagt karrieremæssigt i det sekund, jeg sagde, jeg var gravid. Det var ikke enestående i Finansministeriet; jeg tror, det gælder for mange kvinder i forbindelse med graviditet og barsel. Pludselig er man ikke længere i spil til de spændende opgaver, fordi man skal en længere periode på barsel. Så er det alt andet nemmere med én, som ikke skal.”

”Vi har lige indført 26 ugers betalt barsel til mænd i Nykredit-koncernen. Jeg tror lidt groft sagt, at det har rigtig meget betydning, at mænd også i perioder er en ’mindre god’ arbejdskraft på lige fod med kvinder.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

3) De unge skal ledes på en ny måde

”Vi taler meget om ledelse i direktionen i Totalkredit. De unge medarbejdere er anderledes i dag. På den gode måde. Hvis du ansætter en kvinde eller en mand omkring de 30 år, vil der være en stor sandsynlighed for, at de tjekker ud i en periode. Ikke kun fordi de skal på barsel, men fordi de gerne vil have et afbræk.”

”De har en sundere og mere reflekteret tilgang til balancering i deres liv, end jeg havde. 'Hvad er egentlig vigtigt for mig – hvad er mine kerneværdier?' Det har taget meget længere tid for mig at få styr på det. Dengang løb jeg nok mere efter, hvad andre tænkte, jeg skulle gøre.”

”Det kalder på en helt anden måde at lede på – det er ikke længere nok med spændende opgaver og lidt anerkendelse her og der. Der er rigtig mange unge, som har lyst til at give den en ekstra skalle. Men hvis de bliver utålmodige, smutter de.”

”Derfor er det vigtigt, at vi skaber nogle veje, så de kan bygge på og bygge på, og at vi samtidig kommunikerer tydeligt. At vi kan sige til dem: 'Vi vil dig gerne. Det kan godt være, at du drømmer om at blive chef for 15 mand, inden du er fyldt 30. Det kan være svært at opfylde, men vi kan gøre det og det for at understøtte din udvikling.'”

4) Høj arbejdskapacitet

”Det kan godt være, at jeg på et tidspunkt havde en oplevelse af, at min spidskompetence var, at jeg kunne arbejde meget. Men i dag prøver jeg at minde mig selv om, at jeg har et sjette gear, jeg kan sætte i spil, når der er brug for det – jeg skal ikke være i sjette gear hele tiden.”

”Jeg arbejder ikke mindre end før. Men på en helt anden måde. Jeg kan meget bedre selv planlægge.”

”Når jeg tjekker ud for at være sammen med børnene, skal der noget, der ligner en brand, til, før jeg kigger på computeren eller telefonen. Men jeg arbejder, når de er lagt.”

”Jeg sender også mails om aftenen for at få ryddet op i min indbakke. Det har jeg haft mange drøftelser med mig selv om. Men jeg synes, at det ville være utroværdigt, hvis der så næsten hver morgen klokken otte dukker mails ind fra mig via udskudt levering i Outlook, når de godt ved, at jeg sidder og arbejder om aftenen. Jeg har dog ingen forventning om, at medarbejderne svarer mig samme aften, eller at de selv arbejder om aftenen.”

PR-foto: Totalkredit

5) Kendetegn: Uhøjtidelig og har svært ved middelmådighed

”Jeg udstiller gerne min egen sårbarhed og egne usikkerheder. Det tror jeg skal til, hvis du gerne vil skabe et miljø, hvor du kan udvikle dig – også ved at fejle, og hvor der er god energi. Jeg kan fx sige: 'Årh, jeg skal ind og holde en præsentation på engelsk lige om lidt, og det er altså ikke lige det, jeg er bedst til, så jeg er faktisk lidt nervøs.'”

”Jeg er rolig i modvind. Jeg er rimelig god til at få skabt ro, når der sker ændringer omkring os eller i omgivelserne.”

”Noget af det, der definerer mig i mit lederskab, er, at jeg er ambitiøs. På Totalkredits vegne, på mit teams vegne og på egne vegne. Jeg har det svært med middelmådigheder. Jeg tror på, at hvis du sigter lavt, rammer du lavt.”

”Jeg tror på ordentlighed. For mig som leder handler det om forudsigelighed. At du kan regne med, at det, jeg siger, også er det, jeg gør. At jeg får skabt et rum, hvor alle er trygge ved at komme med deres holdninger, og svesken kommer på disken.”

”Nogle gange kan det jo godt synes rarere i momentet at glide uden om de svære samtaler. Jeg kan jo bedst lide, at folk synes, jeg er en rar person. Men jeg har lært på den hårde måde, at det jo ikke altid er en popularitetskonkurrence at være leder.”

6) ”Har jeg været irriterende? Ja.”

”Der er helt sikkert nogle, der syntes, jeg var irriterende som ung leder. Af misforståede hensyn overtog jeg gerne en opgave for andre – for jeg sad jo alligevel ved computeren. Så jeg var ikke så god til at give folk den plads, de skulle have til at udfolde sig 100%.”

”Jeg er blevet klart mere opmærksom på mine egne bias. Men jeg laver stadig fejl.”

”Jeg har fået gode lederevalueringer og mindre gode.”

”Jeg tror også, du kan finde mange medarbejdere, der synes, jeg har gjort en forskel i forhold til deres karriere, og hvordan de kan udfolde sig. Og jeg tror også, du kan finde nogle, der synes, jeg har lidt høje kvalitetskrav og kan være irriterende.”

ANNONCE

7) Det svære

”Der er altid noget, der skal gøre lidt ondt i maven – især når éns veje skal skilles. I de situationer er jeg helt oppe på dupperne og forberedt til fingerspidserne. For er der noget, som skal gøres med den største respektfuldhed og mest mulig ordentlighed, er det afskedigelser.”

”Det, der kan holde mig vågen om natten, er organisatoriske ting, der ikke spiller. Eller noget, der ikke virker optimalt, og hvor jeg kan se, at vi skulle have gjort tingene anderledes.”

”Det kan også være svært at komme ind i en ny ledergruppe. Man skal ligesom gøre sig fortjent til de andre på holdets respekt. Da jeg som 35-årig blev chef i vores it-organisation, kom jeg ind i en ledergruppe, der havde stor erfaring med it. Jeg havde ingen.”

”Så jeg tænkte: 'Okay – det kan godt være, at I synes, jeg er en letvægter. Jeg ved godt, det kommer til at tage lidt tid, men jeg skal nok få jeres respekt for den faglighed, jeg har.' Og det synes jeg også, jeg lykkedes med.”

8) Tilfældig karriere

”Min mor er jurist, og min far er økonom. Så jeg landede på en eller anden oplagt måde midtimellem. Men jeg var da også i tvivl – var statskundskab noget for mig?”

”Det kan måske godt se ud til, at der har været en snorlige rød tråd i min karriere. Det har det ikke. Den er formet af sindssygt mange tilfældigheder. Held. Det at være på det rette sted på det rette tidspunkt.”

”En af mine største karrieremæssige succeser var, da jeg lavede transformationen fra embedsmand til dér, hvor jeg er nu. Men omstillingen fra centraladministrationen til Totalkredit og Nykredit har faktisk ikke været så stor – nok fordi vi er foreningsejet.”

”Mens jeg var i Nykredit, var jeg fx megaheldig at komme på et senior leadership talent program. Der havde vi en case-opgave med afsæt i Totalkredit, og derfor kom jeg i dialog med den administrerende direktør. Det førte så til, at jeg kom over i Totalkredit.”

”Jeg føler mig meget heldig at være i en organisation, hvor der er et stort fokus på dem, der vil, kan og gør det godt. Jeg er blevet prikket – men jeg har også talt åbent om mine ambitioner.”

Iben Rohde

2024- Direktør for forretningsudvikling i Totalkredit og en del af direktionen.

2020-24 Underdirektør i Totalkredit

2017-20 Afdelingsdirektør i Nykredit

2016-17 Chefanalytiker i Nykredit

2016 Chefkonsulent i Finansministeriet

2015-16 Souschef i Finansministeriet

2013-15 Souschef og konstitueret sekretariatschef i Finansministeriet

2008-12 Fuldmægtig og specialkonsulent i Finansministeriet

2008 Cand.scient.pol.

Bor sammen med sin mand og sine to sønner.

Derfor får Iben Rohde Djøfs lederpris 2024

Juryens motivation:

  • Du får lederprisen, fordi du har vist, at du kan skabe resultater, samtidig med, at du går op i, at der er et godt arbejdsmiljø med ordentlighed, fokus på at lykkes sammen, og at det er sjovt og giver energi at gå på arbejde.
  • Du er ambitiøs på både sagens, virksomhedens, teamets og egne vegne, sigter højt og har et tydeligt strategisk udsyn.
  • Den samfundsmæssige rolle, som Totalkredit, hvor du arbejder, spiller, er en central ledetråd for dig. Særligt at I bidrager til sammenhængskraften i vores samfund.
  • Du havde lysten og modet til at skifte sektor og rolle, og er lykkedes med det. Du gik fra embedsmand og sekretariatschef i staten til det digitale og forretningsudvikling i finanssektoren.
  • Du er eftertænksom omkring din egen ledelse og de balancer, der skal være på arbejdspladsen og for medarbejderne og i dit eget liv. Og du har et stort fokus på fortsat at udvikle dig i lederrollen.
  • Du vil gerne udvikle arbejdspladsen, så den afspejler samfundet og dermed også giver plads til mangfoldighed.

Du kan læse om juryen og om kriterierne, som ligger til grund for prisuddelingen, på Djøfs hjemmeside.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet