Brevkasse

To firmaer vil have mig. Hvordan tackler jeg det?

13.5.2024

af

Illustration, hvor en person står på sti formet som en pil og er på vej til at klatre op ad en stige, der fører op til en anden lignende sti, som fører i en modsat retning

Illustration: Dmitri Kovalchuk/Shutterstock

"Jeg er så heldig, at jeg har landet mit første job. Vi underskrev kontrakten i sidste uge. Men nu er jeg blevet kontaktet af en anden virksomhed, som simpelthen tilbyder mig drømmejobbet."

Kære Djøf

Jeg bliver snart kandidat og er så heldig, at jeg allerede har landet mit første job. Vi underskrev kontrakten i sidste uge. Men nu er der sket dét, at jeg er blevet kontaktet af en anden virksomhed, som simpelthen tilbyder mig drømmejobbet. Hvad gør jeg?

 

Kære medlem

Først og fremmest stort tillykke med den snarlige kandidattitel og ikke mindst de to jobtilbud. Det er stærkt gået.

Jeg kan godt forstå, at du føler dig i en klemme.Da du allerede har underskrevet kontrakten med den første virksomhed, har du indgået en bindende aftale om at tiltræde stillingen. Rent juridisk er du dermed også retligt forpligtet til loyalt at tiltræde i overensstemmelse med kontrakten.

Du er derfor i princippet nødt til at møde op den første arbejdsdag for at kunne opsige stillingen med dit aftalte opsigelsesvarsel og herefter arbejde i opsigelsesperioden frem til fratrædelsesdagen.

Hvis du ikke tiltræder jobbet, vil arbejdsgiveren kunne kræve erstatning svarende til en halv månedsløn plus særlige omkostninger til fx rekruttering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Vores erfaring er, at man ofte (men ikke altid) kan tale sig til rette med arbejdsgiver om ikke at tiltræde, selvom man har underskrevet kontrakten.

Jeg vil anbefale at du kontakter arbejdsgiver hurtigst muligt og fortæller situationen, som den er. Gerne telefonisk, selvom det kræver lidt ekstra mod.

Vær ærlig, respektfuld og anerkend, at du sætter arbejdsgiver i en ubelejlig situation, da firmaet nu skal ud at rekruttere på ny. Tag ansvar ved at fortælle, hvad det andet job rummer af muligheder, som du ikke kan sige nej til. Hav fokus på dit tilvalg, og undgå endelig at tale den første arbejdsgiver ned. Langt de fleste vil anerkende din beslutning, men måske har de brug for at udtrykke ærgrelse eller skuffelse, og det må du være forberedt på at rumme.

Det hænder, at denne situation resulterer i, at den fravalgte arbejdsgiver overbyder den anden arbejdsgiver – og simpelthen genoptager forhandlingen om vilkår eller arbejdsopgaver. 

Du skal være forberedt på, at det kan ske, og overveje, hvad det vil betyde, hvis du bliver tilbudt en højere løn, bedre titel, mere ansvar mv. Er de oprigtige i deres tilbud? Pas på med at lade dig rive med, og husk på, hvorfor du valgte den anden arbejdsgiver.

Samtidig vil jeg anbefale, at du undlader at falde for fristelsen til at udnytte denne nyopståede, gunstige situation til at genforhandle lønvilkår med den første arbejdsgiver. Det er muligt, at de går med dig, men der er også en risiko for, at du kan blive opfattet som useriøs, ligesom det kan have en negativ indflydelse på din troværdighed, og relationen mellem jer kan lide skade.

Har du brug for yderligere sparring, så tøv ikke med at kontakte os.

Med venlig hilsen
Katja Heberg, chefkonsulent i Djøf

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet