Ramadan

Selvfølgelig påvirker det Fahad, når han faster

2.4.2024

af

Foto af Fahad Anjum

Foto: Privatfoto

Fahad Anjum knokler som fuldmægtig hos Kammeradvokaten. Også under ramadanen, hvor han i 30 dage ikke spiser i dagtimerne. Her fortæller han om at præstere på arbejdet, om at takke nej til at gå med kollegerne til frokost – og om, hvordan ledere bedst håndterer fastende medarbejdere.

”Jeg er jo ikke supermand, så selvfølgelig påvirker det mig, når jeg faster.”  

Sådan lyder det fra Fahad Anjum, fuldmægtig i Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten. Han har siden teenageårene fastet under ramadanen, som er måneden, hvor man som muslim har fokus på at dyrke og styrke sin tro og opnå selvindsigt. I 2024 startede ramadanen den 10. marts og slutter den 9. april.

For Fahad Anjum er ramadanen en måde at rense kroppen og sindet på. Det er en periode, hvor man husker at værdsætte sine medmennesker og alt det, man har. 

Under hele ramadanen står Fahad op omkring klokken 4.00 om morgenen for at spise, selv om han først møder ind på advokatjobbet et par timer senere. Han må nemlig ikke indtage hverken tørt eller vådt fra daggry til solnedgang.

På trods af at han har fastet i mange år, kan tørsten og sulten til tider slå hans energiniveau ud af kurs midt på dagen. Nogle gange bliver han også ramt af en hovedpine, som man efter reglerne ikke må slå ihjel med en Panodil under fasten.  

Men Fahad Anjum vil gerne undgå, at fasten påvirker hans arbejdsindsats som erhvervsjuridisk fuldmægtig. Han er bevidst om, at fasten er hans eget frie valg, og derfor gælder det om at få etableret nogle vaner, så han stadig kan levere, som han plejer. 

Af samme grund betyder arbejdspladsens rammer omkring fasten meget for ham.  

Nervøs for reaktionerne

Da Fahad Anjum for to et halvt år siden startede som fuldtidsmedarbejder på advokatkontoret, havde han mange tanker om, hvordan folk ville reagere.

”Jeg var ny i virksomheden og overvejede derfor, hvordan jeg skulle fortælle det, men det kom meget naturligt, da jeg på førstedagen for fasten måtte takke nej til at gå med til frokost,” forklarer Fahad Anjum. 

Han var nervøs for, om der ville komme mere fokus på ham, og om der kunne blive rejst tvivl om, at fasten påvirkede hans præstation på jobbet. Men reaktionerne var helt anderledes end forventet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset

”Min leder opdagede kun, at jeg fastede, fordi jeg sagde nej til at gå med til frokost. Han kunne ikke mærke det på min performance,” lyder det fra Fahad Anjum, som også følte sig grebet af sine kolleger. 

De spurgte nysgerrigt ind til, hvad ramadanen betyder og indebærer for ham. Og Fahad svarede gerne. Han har altid være åben om fasten, og det er vigtigt for ham, at kommunikationen går begge veje. 

”Åbenhed skaber forståelse, og vi mister en masse indbyrdes, hvis vi ikke kommunikerer,” fortæller Fahad Anjum og fortsætter: 

”Hvis man ikke tør spørge, er man nødt til at antage noget nogle gange, og de antagelser kan være baseret på noget helt forkert.”

Alle, der faster, er ikke i samme bås

Han mener selv, han har haft stor succes med at inkludere arbejdspladsen i, hvad ramadanen betyder for ham, og hvorfor han gør det. 

Fahad Anjum er klar over, at netværksmøder og det at spise sammen betyder meget i hans branche. Af samme grund forklarer han også, hvorfor han ikke spiser med, når han må sidde over til netværksmiddage med klienter og samarbejdspartnere. 

Det bliver ofte modtaget positivt, og han synes også, at snakken om fasten har åbnet for en større forståelse og fleksibilitet fra ledelsen. 

Under fasten vil Fahad Anjum til tider gerne tilrettelægge sine arbejdsdage, så hans timer ligger på de tidspunkter af døgnet, hvor han har mest fokus og energi til at udføre opgaverne, og det kan falde lidt skævt, når man faster i dagtimerne.

Det betyder derfor meget for Fahad Anjum, at hans nærmeste leder giver ham frihed til selv at tilrettelægge sin arbejdsdag.

”Det er frihed under ansvar, og der er meget tillid fra min leder til, at jeg får lavet det, jeg skal, men også at jeg stadig kan præstere på samme niveau – uden at det faktisk nødvendigvis er en forudsætning eller forventning,” fortæller han.

ANNONCE

På dage, hvor energiniveauet driller, er det en hjælp for Fahad Anjum at tilrettelægge de vigtige opgaver 'strategisk', så de bliver afviklet, når hans fokus er skarpest. 

Men man skal ikke forvente, at alle klarer det på samme måde.

”Jeg tror, at det er vigtigt, at ledelsen ikke sætter alle, der faster, i samme bås. Der kan være stor forskel på, hvordan man håndterer det,” fortæller han og opfordrer derfor ledere til at spørge den enkelte medarbejder. Han synes selv, det har en positiv effekt på ham, når hans kolleger ’tager temperaturen’ på ham en gang imellem og spørger, hvordan han har det. 

Fahad Anjum vil i det hele taget gerne slå et slag for dialogen, og derfor har han i samarbejde med Djøf Advokat arrangeret en ramadan-middag, også kaldet Iftar, den 3. april i København. Her kan Djøf-medlemmer komme og få stillet både sult og nysgerrighed. Der har været så stor tilslutning, at der nu er oprettet venteliste. 

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet