Karriere

Charlottes job er at hjælpe sine kolleger med at skifte job

2.4.2024

af

Foto af karriererådgiver Charlotte Køster Mikkelsen

PR-foto: Skattestyrelsen

På en af de største statslige arbejdspladser har man ansat en intern karrierevejleder. Hun skal vise medarbejderne, at de sagtens kan få nye udfordringer og blive ved med at udvikle sig uden at skifte arbejdsgiver.

Når du bliver ansat i Skattestyrelsen, bliver du allerede under onboarding-forløbet introduceret for, hvad du også kan arbejde med i organisationen.

Det virker måske lidt fjollet. Men Skattestyrelsen, der har over 5.300 medarbejdere, vil gerne gøre det tydeligt for medarbejderne, hvor mange muligheder de har internt. Derfor har styrelsen ansat en vejleder, der kan hjælpe med at gøre karrierevejene overskuelige, så flere har lyst til at blive i organisationen.

Sætter skub i drømmene

En af de mere end 100 medarbejdere, som har brugt karrierevejledningen, er erhvervsjurist Monica Hauge Johannesen. Hun blev introduceret for tilbuddet i forbindelse med et lederaspirant-forløb, hvor hun derefter bookede en en-til-en-samtale hos Charlotte Køster Mikkelsen, som karrierevejlederen hedder. Det blev starten på Monica Hauge Johannesens stilling som funktionsleder.

”Charlotte var meget personlig. Hun fik mig til at føle mig set og gav mig ro på. Jeg fik ikke bare stukket et link til noget, jeg kunne læse derhjemme,” fortæller hun og fortsætter:

”Hun forstår de forskellige karrieretyper og har et stort netværk. Hun er virkelig dygtig til at se mulighederne.”

Også jurist Maja Cecilie Jørgensen har haft glæde af rådgivningstilbuddet. Hun savnede udfordringer i sit job og søgte derfor hjælp hos karrierevejlederen.

”Vejledningen gjorde, at jeg fik taget en rigtig snak med min leder om, hvad jeg godt kunne tænke mig at udvikle mig henimod. Nu har jeg fået lov til at tage styringen på nogle projekter, og så skal jeg til at starte på projektlederuddannelsen.”

Maja Cecilie Jørgensen tror, at hun nok havde fundet sin vej uanset hvad, men uden vejledningen havde det været meget længere undervejs. Og hun føler ikke, at hun har det samme job i dag, som hun havde engang. Det er hun glad for, fordi det er afgørende for hende hele tiden at kunne udvikle sig.

Monica Hauge Johannesen har været i Skattestyrelsen siden 2018. Sidste år blev hun udnævnt til sit første chefjob med titlen funktionsleder.
Maja Cecilie Jørgensen er fuldmægtig i Skattestyrelsen og har været ansat siden 2020.

Brobygger

”Jeg er jo alles mand – ikke kun medarbejdernes, men også ledernes. Jeg er et supplement, som kan kvalificere dialogen mellem medarbejder og leder.”

Sådan lyder det på Charlotte Køster Mikkelsen. Hun blev i 2021 ansat som Skattestyrelsens første og stadig eneste interne karrierevejleder. Hun er uddannet cand.mag. samf. psyk. og har efterhånden mere end 20 års erfaring med karrierecoaching.

Hendes funktion i Skattestyrelsen er at være en slags brobygger. Dels vejleder hun medarbejderne i deres karriere internt i styrelsen, og dels hjælper hun lederne med at håndtere udviklingstørstige medarbejdere. Og formålet er både at slukke tørsten hos dem, hvor udviklingsbehovet er stort, og at give de øvrige medarbejdere indblik i deres karriere- og udviklingsmuligheder.

Gennem personlige samtaler inspirerer hun medarbejdere til at søge i retning af ledere og enheder, hun vurderer, der kunne være et eventuelt match. Samtidig klæder hun organisationens ledere på til at være forstående og åbne over for medarbejdere, som ønsker luftforandring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Mere mobilitet

Skattestyrelsen er en stor organisation, hvor man kan bevæge sig bredt rundt i stillinger på forskellige niveauer og med forskellige fagligheder, og det er med mange fordele for både den enkelte og for virksomheden.

Netop derfor gør man meget ud af at øge mobiliteten internt i virksomheden.

”Det er vigtigt, at de, der er ansat i Skattestyrelsen ved, at vi gerne vil strække os langt for, at de udvikler sig og kan se karrieremulighederne i organisationen. Vi vil gerne sørge for, at de får åbnet perspektiverne for, hvis de gerne vil prøve noget andet end det, de er ansat til, og at de samtidig udvikler sig fagligt og personligt undervejs.”

Det fortæller Charlotte Køster Mikkelsen, som i første omgang derfor altid vil prøve at finde en vej for den enkelte medarbejder internt i styrelsen.

Tilbuddet om karriererådgivning bliver introduceret for nye medarbejdere allerede helt fra start, da man i organisationen har erfaret, at medarbejdere i de første to år af ansættelsen er mindre fasttømret i deres stilling.

”De ledere, som er lidt ældre skolet, kan godt synes, at man liiige skal se tiden an, inden man skifter retning.”

Charlotte Køster Mikkelsen, karrierevejleder, Skattestyrelsen

Ikke et tabu

Idéen til den interne karrierevejledning kom nedefra. Det var en gruppe medarbejdere, som pegede på ønsket om karrierevejledning, og det ville organisationen gerne tilgodese.

I Skattestyrelsen vil man nemlig gerne nuancere synet på karriere.

”Karriere er individuelt og ændrer sig over tid. Det kan se meget forskelligt ud for hver og en, og det er forskelligt, hvad man er motiveret af,” siger Charlotte Køster Mikkelsen og understreger, at organisationen gør meget for, at karriereskift ikke skal være et tabu.

Derfor er der fx mulighed for at komme i ’praktik’ – altså blive udlånt til andre afdelinger for at prøve noget nyt af, hvis man gerne vil det.

ANNONCE

Generationsclash

”Vi har mange medarbejdere, som har både 25-, 30-, 40- og 50-års jubilæum, så mange har bevæget sig rundt i organisationen længe,” fortæller Charlotte Køster Mikkelsen, men fastslår samtidig, at det i dag går en del hurtigere end før i tiden.

Og det skyldes ikke kun, at hun er blevet ansat til at hjælpe mobiliteten på vej.

De unge medarbejdere vil udvikle sig, og de vægter karrieresikkerhed over jobsikkerhed. Det kan være bøvlet. Især når generation Z møder de ældre ledere.

”De ledere, som er lidt ældre skolet, kan godt synes, at man liiige skal se tiden an, inden man skifter retning.”

Sådan lyder det på Charlotte Køster Mikkelsen, som dog aldrig har oplevet, at hendes virke har skabt konflikter.

Hun er enig med den ældre generation i, at det kan være godt med nogle kilometer i benene, inden man skifter spor. Men tempoet er et vilkår, og derfor gør hun meget ud af at tale med lederne om, hvordan de håndterer det.

De unge har behov for at kunne gennemskue, hvor de er på vej hen, og de har brug for en dialog om deres mål. Derfor er broen mellem generationerne vigtig.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet