Fordomme

Nye tal afliver 3 myter om ældre medarbejdere

26.3.2024

af

Portrætfoto af Iben Mosbæk Gravesen

Privatfoto

Uanset vores alder og rang foretrækker vi alle at få yngre kolleger frem for ældre. Men ifølge en ny undersøgelse ligger de ældste medarbejdere helt i top, når det gælder arbejdsindsats og trivsel.

Iben Gravesen Mosbæk fylder snart 66 og har lige skiftet job. For anden gang i løbet af seks måneder. Senest fra specialkonsulent i Skatteankestyrelsen til specialkonsulent i Minksekretariatet.

Da hun sagde op, fik hun endda at vide, at hun altid kan komme tilbage til Skatteankestyrelsen, hvis hun fortryder sit job i Minksekretariatet.

Som jurist blev hun grebet af de faglige muligheder, der ligger i Minksekretariatet.

Iben Gravesen Mosbæk spejler fint en undersøgelse fra Djøf, der viser, at de ældste erhvervsaktive medlemmer ligger helt i top på tre områder: De trives bedst, de er mindst stressede, og faktisk arbejder de også en smule mere end andre aldersgrupper.

Iben Gravesen Mosbæk har selv et bud på hvorfor.

”Jeg føler mig grounded. Jeg tror, der følger en ro med erfaring og alder. Jeg panikker ikke. Og der mener jeg, at jeg kan byde ind med noget i forhold til mine yngre kollegaer.”

Lige præcis, siger Lisbeth Elbek Tiljeset, kontorchefen, der har ansat hende. Minksekretariatet har ansat medarbejdere i hele aldersspektret, fortæller hun.

”Jeg synes, vi har rigtig god erfaring med, at medarbejdere kommer med noget forskelligt. Og jeg oplever, at ældre medarbejdere kommer med en livserfaring og en ro, som de unge kan læne sig ind i.”

Lisbeth Elbek Tiljeset siger, at det intet betyder for hende, hvad der står på en ansøgers dåbsattest – heller ikke da hun så Ibens.

”Hun har høj energi og vigtige erfaringer. Det er det, der tæller.”

Hvis du læser aviser, kan du måske ellers godt få opfattelsen af, at medarbejdere, der er grå i toppen, trækker deres arbejdsplads ned. Senest i Berlingske, hvor Bo Normann Rasmussen, adm. direktør i AP Pension, sagde, at vi er nødt til at tale åbent om, at vi med alderen taber værdi.

Det fik han på puklen for, og han har da også siden trukket i land på LinkedIn.

Men måske er der flere, der tænker som Bo Normann Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Vi foretrækker de yngre

En Djøf-undersøgelse fra 2022 viser, at vi alle – uanset alder og rang – fortrækker en yngre frem for en ældre som potentiel kollega.

Ledigheden blandt dem på 55+ er dog lavere end hos dem under 55 år. Til gengæld tager det længere tid for de ældste medarbejdere at få et job igen, hvis først de bliver ledige. Det viser tal fra Akademikernes A-kasse.

Sara Vergo, formand for Djøf, er én af dem, der er gået i rette med Bo Normann Rasmussen efter hans udtalelser i Berlingske Tidende. Og resultatet af Djøfs undersøgelse fra 2022 er bestemt ærgerligt, mener hun.

”Det er jo en stigmatisering af en meget stor gruppe. Vi er trods alt ret mange mennesker i Danmark over 50 år, og vi bliver så puttet i én stor kasse kaldet seniorer – hvilket jeg for øvrigt synes er et trælst begreb.”

Til gengæld kommer det ikke bag på hende, at dem over 50 faktisk trives bedst i jobbet og er mindst stressede.

”Vi er jo i vores bedste alder. Forstået som at vi stadig har en masse arbejdsår foran os. Samtidig med at vi har en masse erfaring. Vi kender vores eget værd og har forskellige dybe fagligheder. Vi har et stort netværk og kender til værdien af gode relationer.”

ANNONCE

Gråt guld? Ja, faktisk

Professor Lars Louis Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har i en årrække forsket i arbejdslivet for seniorer. Han mener, at det giver rigtig god mening, at dem på 50+ er i god trivsel.

”Jeg kan forestille mig, at det ikke hele tiden er jagten efter næste trin i karrieren, som tæller. Der er måske lidt mere ro i livet.”

Undersøgelsen fra Djøf bidrager også til at aflive myten om, at man med en stigende alder altid bliver nødt til at gå ned i tid for at kunne klare sit arbejde – i hvert fald når det gælder djøfere, der ikke typisk er fysisk nedslidte, siger Lars Louis Andersen.

Ud fra tallene i undersøgelsen er der heller ikke noget, der peger på, at en djøfer bliver mindre værd, når han eller hun når en vis alder, mener han.

”Så fra et arbejdsgiverperspektiv ser det meget positivt ud – man skal i hvert fald ikke være bange for at ansætte dem over 60 år.”

Og det er faktisk underligt, at vi ikke allerede generelt set har et mere positivt syn på dem med mange års erfaring. For vi har jo brug for dem, som Sara Vergo siger.

”Vi kommer til at ændre vores syn på, hvornår man er ved at være i slutningen af sit arbejdsliv. Men vi er desværre ikke nået dertil endnu. For mange steder hænger vi stadig fast i, at når man er sidst i 50’erne, er det lige oppe over – snart kan man kalde sig pensionist.”

Der er Iben Gravesen Mosbæk i hvert fald ikke.

Det kan sagtens være, at hun vender retur til Skatteankestyrelsen, når Minksekretariatet lukker ned. For hun var også rigtig glad for det job, hun forlod. Og så er hun slet ikke færdig med at arbejde. I hvert fald ikke som det er lige nu. Hun føler sig frisk og topmotiveret.

”Jeg har energien til det og kan rigtig godt lide at gå på arbejde – det har altid fyldt meget for mig,” som hun siger.

Kommentarer

Christine Raecke
26 dage siden
Nu taler man jo meget om generationsledelse og alt hvad der hører med til at betegne baby boomere, generation X, Y og Z - samtidig, og det er det jeg tror på, handler alder ikke så meget om det der står på dåbs/navneattesten, men i højere grad, om det der kendetegner det enkelte menneske som medarbejder/leder/kollega - du kan være ung og have et godt overblik, og en ro i dit liv der smitter af på dine omgivelser og din arbejdsplads. Man kan også være ældre og have mulet sig ind i "plejer" og så rokker vi ikke ved det! - det smitter også af på omgivelser og arbejdsplads. Jeg tænker at det handler om det enkelte menneskes mestring af erfaringer og levede liv - både det private såvel som arbejdslivet. Det handler om, hvordan man som ældre følger med og udvikler sig, forbliver nysgerrig og både accepterer og respekterer at de unge kan noget som de ældre ikke kan, der handler om hvilken tidsalder, teknologiske og historiske betingelser man er vokset op under. For der er klar forskel på at vokse op i 70'erne, 80'erne og så være født ind i en udpræget teknologisk kultur i 0'erne og senere. Og det er præcist det jeg tænker er en væsentlig faktor, for at indtænke alder på tværs på arbejdspladserne. Vi skal udelukkende tænke på kvalifikationer og personlige kompetencer og se fuldstændig bort fra alder - unge og ældre medarbejdere skal ansættes på lige vilkår og derefter sættes sammen på tværs i virksomhederne så de bidrager med hver deres spidskompetencer og personlige præferencer.
Jan Toft Rasmussen
29 dage siden
Med erfaring bliver det nemmere at gennemskue når organisationsændringer, nye services og arbejdsgange er spild af tid - desværre! Eller er det bare mig, som har den oplevelse? Selvfølgelig kommer der yngre kollegaer og ledere til som hverken har erfaringerne og i nogle tilfælde heller ikke kompetencerne. Når erfarne medarbejdere ikke bliver taget med på råd, resignerer de og det giver også en slags ro - som måske bliver misforstået som at de ældre har mistet gnisten.