Nyt job

Kønskonsulent og kagemester

Foto af Morten Wøldike, der står i et industrikøkken. På væggen bag ham er der skrevet en opskrift på en pound cake.

28.2.2024

af

En fritstilling sendte Morten Emmerik Wøldike ud i et karriereskift. Nu supplerer han sin konsulent-praksis med bagværk og madlavning. Kombinationen er dog ikke uden tvivl og udfordringer.

De seneste uger har Morten Emmerik Wøldike arbejdet en del med marengs. Det kan være en svær kunst, og nogle gange tænker han ’åårh, holder det nu?’, når han sætter marengsbunde i ovnen. Der er altid en vis risiko for, at de ikke kan bære sig selv og falder sammen.

Den følelse beskriver også Morten Emmerik Wøldikes forhold til sine to nyudklækkede virksomheder: Dels som konsulent med speciale i køn og ligestilling, og dels hans cateringvirksomhed, hvor marengsene hører hjemme.

For som de fleste andre startups er begyndelsen svær og usikker.

Ny retning

Efter mange år med akademisk arbejde forlod Morten Emmerik Wøldike i juni 2023 sit fuldtidsjob som teamleder for Køn og LGBT+ på Institut for Menneskerettigheder, og fritstillingen blev starten på et nyt arbejdsliv.

I december 2023 besluttede Morten Emmerik Wøldike sig nemlig i stedet at forene sine akademiske kompetencer med det sanselige og kreative ved at udleve drømmen som selvstændig mad- og kagemester i eget cateringfirma. Et firma, han kører parallelt med sin selvstændige konsulent-praksis, hvor han rådgiver og underviser inden for ligebehandling, diversitet, seksualitet og alt derimellem.

Det er dog ikke uden udfordringer at starte op som selvstændig og forlade trygheden ved et lønmodtager-job. Det er hårdt arbejde, og man skal vide, hvordan kagen skal skæres, for at få bund i økonomien.

Kage-konsulent-kombi

For Morten Emmerik Wøldike, som oprindeligt er uddannet i sociologi, gav den selvstændige konsulentdel hurtigt sig selv.

Der gik ikke lang tid efter fritstillingen, før han fik sin første konsulentopgave gennem sit netværk.

Opgaverne er dog ikke økonomisk og tidsmæssigt nok til at afløse hans tidligere fuldtidsstilling. Så opstod idéen til cateringfirmaet.

Morten Emmerik Wøldike var på Femø for at besøge nogle venner, der driver et regenerativt landbrug. De foreslog, at Morten skulle lave maden til en langbordsmiddag hos dem. Han gik ambitiøst til værks og lavede mad i hele to dage til arrangementet. Bagefter fik han ros fra middagens gæster.

Arrangementet gav ham blod på tanden, og succesen fik ham til at overveje, hvordan han kunne indlejre den gastronomiske passion i sit arbejdsliv.

”Jeg skal gøre noget, som gør mig glad, og som gør andre mennesker glade. Noget, som egentlig har været en passion i mange år,” fortæller han om de tanker, han gjorde sig.

Hans omgivelser var ikke overraskede. Både familie, venner og kollegaer ved, at konsulentens hjerte banker lige så meget for kager og kreativitet som for køn og ligestilling. Generelt oplever han også stor opbakning og positivitet omkring sit nye arbejdsliv. Netop denne respons er ud over det kreative og sanselige helt essentiel for Morten Emmerik Wøldike.

Foto: Mads Teglers

Et anderledes output

’Skal vi ikke være kærester?’

Sådan lød det fra en begejstret gæst til en julefrokost, efter at Morten Emmerik Wøldike havde præsenteret menuen.

”Det er en helt anden fundamental glæde, som man bidrager til, når man laver mad og kager. Det er så tilfredsstillende. Det er en anden type af feedback, man får, end når man løser en opgave på en arbejdsplads, hvor der er ledere og mange forskellige interesser at tage hensyn til,” fortæller Morten Emmerik Wøldike.

Samtidig banker hans akademiske hjerte for at gøre en forskel i samfundet, og han har efterhånden en lang historik med undervisning og rådgivning inden for køn, seksualitet, ligebehandling, diversitet og LGBT+. Af samme grund er visionen fortsat, at det ene fag ikke skal udelukke det andet.

”Jeg kan godt lide vekslingen, og at mine arbejdsuger ser forskellige ud. Jeg kunne godt tænke mig en hverdag, hvor det ligesom er blandet”, fastslår han.

ANNONCE

Tvivl om fremtiden

Der er altså allerede kunder i biksen, men desværre er der ikke helt opgaver nok endnu.

Der er meget at lære, når man skal tjene penge på at lave mad, og Morten Emmerik Wøldike er ikke uddannet kok. Usikkerheden har givet ham tanker om at sylte iværksætterdrømmen og i stedet tage lønmodtagerhatten på igen.

Lige nu nyder han dog, at han ikke er nødsaget til at hoppe på cyklen klokken 7.30 hver morgen for at møde ind på kontoret på et bestemt tidspunkt. Friheden og alsidigheden er en vigtig motor, og planen er fortsat at forsøge sig som selvstændig.

For ham vil det være ideelt med en 50/50-ordning, hvor begge fag fylder lige meget. Men om marengsbundene i konsulent-kagen holder, må tiden vise.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet