Podcast
18.1.2024
af
André Kallehave Grendslev
Foto: Mads Teglers
Efter at hendes mor døde, flyttede krystaller, svedehytter og meditation for alvor ind i Sara Chengs liv. Hun bruger spiritualiteten som leder i en performance-virksomhed med benhård konkurrence.
På en typisk arbejdsdag står Sara Cheng relativt tidligt op. Klokken syv sætter hun sig altid ned på en kaffebar, hvor hun sidder for sig selv i halvanden time. Her tjekker hun dagens program og følger op på i går, imens hun hører noget ”rigtig god – for andre sikkert spirituel – musik.”
Hvis hun sommetider står ekstra tidligt op, sætter hun sig ned i en sauna på Islands Brygge for at meditere, inden alt det andet begynder. Hun har typisk også kastet en krystal i lommen på vej ud ad døren.
Hele den her morgenrutine kobler sig til det, Sara Cheng kalder sin største succes: Forholdet til sig selv. For når hun oplever, at det er velfungerende, er det for hende et stærkt afsæt til at skabe bedre relationer omkring sig – der er balance.
”Så har jeg ikke brug for et job, en bil, en kæreste eller en familie for at have det godt. Så kan jeg faktisk bare være sammen med mig selv, uanset om det er mig, der er ked af det og synes, det hele er svært, eller mig, der er superglad og lige har opnået nogle gode resultater,” fortæller hun til Djøfs podcast ‘Masser af succes’.
Man kan ifølge Sara Cheng nemt skabe en karikatur om spiritualitet. Altså at man så nødvendigvis må være en barfodet veganer, der mediterer fem timer om dagen. At så må hele éns væsen være skabt til en dunblød tilværelse. Men det er ikke tilfældet. understreger hun. For hun elsker konkurrence, præstation og forretning.
”Jeg kommer fra en ambitiøs og benhård performanceorienteret virksomhed, så selvfølgelig er der også rigtig mange parametre, både jeg og mine medarbejdere skal leve op til. Og de går jo ikke væk, bare fordi jeg er spirituel.”
I dag er Sara Cheng salgschef i Dell. Hun er desuden coach og bruger sin spiritualitet i måden, hun tænker ledelse ind i virksomheden, hvor der ifølge hende både skal være plads til åndeligheden og den benhårde sitrende konkurrencementalitet.
Ledige stillinger
”Den dag vi får nøglerne, siger jeg til ham, at jeg går fra ham.”
Sara Cheng havde lige købt en københavnerlejlighed på Islands Brygge med sin kæreste, som hun havde været sammen med i godt otte år. Hun var flyttet til byen for at starte i et job hos computervirksomheden Dell, og på den måde var livet umiddelbart på skinner her i 2014.
Men kort forinden havde hun mistet sin mor til et langvarigt sygdomsforløb. Det var en periode på syv år, der strakte sig igennem Saras 20'ere, og hvor hun følte, at hun skulle være alting på én gang. Hun skulle klare det godt på studiet, have job ved siden af, have en kæreste, rejse, være den gode veninde. Alt.
Samtidig oplevede hun, at voksen/barn-rollerne blev skiftet, da morens blodprop førte til en hjerneskade, og Sara derfor var tvunget til at være "være mere voksen", end hun var.
Så da hun stod med lejlighedsnøglerne i hånden kort efter morens død, blev hun nødt til at nulstille alt. Finde ud af, hvad det vil sige kun at være sig selv uden forpligtelser, pres og omverdenens vurdering af rigtigt og forkert.
I den tid sad hun så i en meget tom lejlighed med flyttekasser omkring sig, undertøj i køkkenskufferne og satte spørgsmålstegn ved alt. Hvorfor så hun de mennesker, hun gjorde? Hvorfor drak hun otte kopper kaffe om dagen og spiste kød?
Ved at skrælle alt af ville hun finde ’kernen’. En bevidsthed om sig selv. Og her kom spiritualiteten ind. Hun tog til Bali for at blive yoga-instruktør, Indonesien for at blive såkaldt ’reiki-healer’, tog på retreats og holdt nytår alene i en bjerghytte i Spanien. Fordi hun havde lyst.
Når Sara Cheng har en-til-en-samtaler med sine medarbejdere, insisterer hun på at spørge ’hvordan har du det?’, frem for hvordan det går.
”Nogle gange får jeg stadigvæk svaret: ’Det går ikke så godt med A, B eller C, men det skal vi jo ikke tale om.’ Jo, vi skal. Det handler om hele dig. For hvis du ikke trives i dit privatliv, trives du heller ikke på arbejdet, i mine øjne. For du er et helt menneske.”
Sara Cheng skelner ikke selv mellem, hvem hun er på arbejdet, og hvem hun er privat. Og derfor bruger hun også den spirituelle forståelse i sit arbejde. Hun understreger, at det ikke er noget, hun hiver ned over hovedet på folk, men mere bare er en del af hende.
Når hun arbejder med mennesker, bruger hun fx astrologi som et redskab på lige fod med andre personlighedsteorier. Hun ved, hvornår medarbejderne har fødselsdag, så hun kender deres såkaldte ’soltegn’ – altså stjernetegn. Dog er astrologi mere end det, så ved enkelte har hun spurgt om deres præcise fødselstidspunkt for at kende til ’månetegnet’.
Hun oplever kun, at folk går nysgerrigt og humoristiske til det, mens der er nogle, hun ikke vil gå i den retning med.
”Jeg ved jo nok også baseret på deres soltegn, om det er noget, de vil stå fuldstændig af på, og så lader jeg være.”
Kernen i Sara Chengs budskab er, at for at kunne leve op til den hårde konkurrence, som findes i den verden, hun arbejder i, er hun nødt til at have styr på sig selv. Få brugt yogaen, meditationen, de dybe vejrtrækninger og nogle lange ferier for sig selv. Ellers er der ikke den nødvendige balance.
På et tidspunkt for godt fire år siden ringer Sara Chengs far til hende fra Kina, hvor han bor. Ved siden af ham sidder en kinesisk buddhistisk munk, som på eller anden vis bare er mødt op i landsbyen, hvor faren bor.
De beder om at se hendes lejlighed over telefonen. Hun stiller på ingen måde spørgsmål ved det, men viser blot rundt. Da faren få måneder senere kommer på besøg, har han fået lavet en krystal formet som en slange – selv er Sara Cheng slange i de kinesiske stjernetegn.
Året her skulle nemlig vise sig at være ”et forfærdeligt år for slangen,” så det var vigtigt, at den kom til at stå forskellige steder i lejligheden. For hende symboliserer den også autenticitet, hvilket hun også forbinder sin far med.
Når Sara Cheng ser mod fremtiden, forestiller hun sig et hjem, et bofællesskab, hvor der er plads til en køkkenhave og en sauna. Et sted, hvor hun hendes kontor er fyldt med krystaller, og hvor hun med udkig til netop køkkenhaven kan være i den balance, der gør, at hun kan hvile i sig selv og lykkes i arbejdskonkurrencen.
Du kan lytte til hele samtalen med Sara Cheng i podcasten 'Masser af succes' her.
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER