Brevkasse
21.12.2023
af
Dorte Gotthjælp Nielsen
Illustration: GoodStudio/Shutterstock
"Jeg har næsten lige skrevet under på et nyt job og skal begynde om et par uger. Men nu har jeg fået et tilbud fra et andet firma, som jeg måske hellere vil. Jeg er i syv sind."
Kære Djøf
Jeg står i en lidt speciel situation: Jeg har næsten lige skrevet under på et nyt job og skal begynde om et par uger. Jeg har glædet mig, for virksomheden virker cool. Men nu har jeg fået et tilbud fra et andet firma, som lyder endnu bedre, og som jeg måske hellere vil. Jeg er i syv sind – hvad gør jeg?
Kære medlem
Først og fremmest er det jo en ret så lykkelig situation, at flere arbejdsgivere er ude efter dig, og at du også er interesseret i begge.
Men jeg anerkender fuldt ud, at situationen også kan være svær. For du kommer nok til at skuffe nogen.
Du skal naturligvis være helt skarp på, hvilket job du helst vil have. Og det er ikke nødvendigvis åbenlyst. Hvis du er i tvivl, så få talt det godt igennem med venner og familie, book en karrieresamtale hos Djøf eller ring til os i Rådgivningen. Vi kommer ikke til at have svaret, men vi kan stille dig spørgsmål, som kan hjælpe dig med at afklare, hvad der er det rigtige for dig.
Derudover anbefaler jeg også at slå koldt vand i blodet. Du skal nemlig ikke gøre noget, før du har en ny underskrevet kontrakt fra arbejdsgiver nr. 2 i hånden, hvor alle de centrale vilkår er forhandlet på plads (og husk at sende den ind til Djøf til gennemgang).
I den forhandling kan du være helt åben om, at du jo ellers skal starte et andet sted, og at I derfor skal være fleksible på startdatoen. Det er nemlig dig, der har et problem, hvis du har lovet dig ud til to arbejdsgivere på samme tid. Så hvordan undgår du det?
Ledige stillinger
Du kan komme ud af din kontrakt med din første arbejdsgiver på to måder: Enten – og det gør langt de fleste – går du den tunge vej til arbejdsgiver nr. 1 inden din startdato og siger det, som det er. Nemlig at du desværre må trække dig fra jobbet, da du har fået en anden mulighed, som du har valgt at forfølge. Langt de fleste arbejdsgivere accepterer situationen, og så sker der ikke mere. Med denne model kan du godt nå at begynde hos arbejdsgiver 2 på samme startdato eller senere.
Men bemærk, hvad juraen siger om denne situation: Som vi i Djøf altid gør opmærksom på, kan arbejdsgiver 1 rent faktisk kræve to ugers løn samt eventuelle rekrutteringsomkostninger, fordi du springer i målet. Det er yderst sjældent, at arbejdsgiverne kræver sådanne penge ind. Men det sker.
Den anden model er, at du begynder i din nye stilling hos arbejdsgiver 1 og pga. prøvetid opsiger den med kort varsel. Det er typisk én dag eller 14 dage (tjek din kontrakt). Du skal arbejde i opsigelsesperioden, hvis arbejdsgiver ønsker det, men det giver sjældent mening. For dig betyder det, at du kan begynde hos arbejdsgiver 2, så snart opsigelsesperioden i prøvetiden er udløbet (eller tidligere, hvis du og arbejdsgiver 1 kan blive enige om, at du stopper tidligere).
Alt i alt tør jeg godt sige, at du selvfølgelig skal gå efter det jobtilbud, du tror mest på.
Med venlig hilsen
Dorte Gotthjælp Nielsen, chefkonsulent i Djøf
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER