Masser af succes

Chefen tvivlede på Ninas idé. Nu lever hun af den

Portrætfoto af Nina Shini Andersen, CEO for Social Works

28.9.2023

af

Nina Shini Andersen insisterede på at se mulighederne i influencere, da alle fortalte hende, at sociale medier var en dille – og influencer endnu ikke var et ord. Det gjorde hende til iværksætter i en branche, der dengang knap fandtes, men nu er eksploderet

Forestil dig en tid, hvor en reklamevirksomhed ikke helt tror på sociale medier. Hvor Instagram bliver omtalt som en døgnflue, og ordet ’influencer’ kun bliver sagt, når folk med snottede næser prøver at forklare, hvad de fejler.

Det er et sted midt i den her 2013-verden, at Nina Shini Andersen som studerende i Aarhus begynder at få en fornemmelse af, at en ny type af sociale medier kan blive store inden for marketing. Men det er ganske få, der køber den idé.

Men selv om modstanden altså var markant, besluttede hun sig alligevel for at forfølge sin mavefornemmelse, fortæller hun til Djøfs podcast ’Masser af succes’.

Det er ikke sikkert, at du kender Nina Shini Andersens ansigt, men du kender måske de ansigter, hun repræsenterer – som Mathilde Gøhler, Remee og Uffe Buchard. Hun er CEO og stifter af virksomheden Social Works, som hjælper influencere med at lykkes på sociale medier og laver PR for store velkendte brands som Giorgio Armani og Nespresso.

Et arbejde, hun bl.a. har lukket dørene op til i DR-programmet ’Stories for millioner’.

Men da den introverte Nina Shini Andersen voksede i Aarhus, lå det bestemt ikke ligefor, at hun skulle ende i en verden af influencer-spotlys og en virksomhed, der i dag når ud til over 400 mio. følgere verden over.

Foto: Mads Teglers

MacBook eller fodboldturnering?

Der var én ting, Nina Shini Andersen vidste som barn, og det var, at hun ikke skulle være iværksætter. For når hun dengang kiggede på sin far, så hun, hvor meget han arbejdede. Hun så alle spekulationerne om, hvorvidt der nu var penge nok, og hun så stressen.

”Men man kan nok ikke løbe fra sine gener,” som hun siger.

Hun voksede op i et socialt boligbyggeri i Aarhus og mindes, at hun dengang syntes, at det var en smule pinligt. 

For når hun så på sin jævnaldrende kusine, som boede i en stor villa i det nordsjællandske med MacBooks i julegave, tænkte hun, at det måtte være essensen af det gode liv. Kusinen mente derimod, at det var omvendt.

”Hun sagde ’nej, for du har legekammerater overalt, du kan gå ud i opgangen, og så er der seks børn der og seks børn der. I kan jo lave fodboldturneringer’.” 

Nina Shini Andersen var fascineret af den mere materielle verden, og hun mindes at spørge sin far, hvad man kunne tjene ved det ene job frem for det andet. Men hun mindes også hans svar. At det handler om at lave noget, man er glad for, og så er det andet sådan set underordnet.

Og efterhånden fandt hun så også ud af, at der var noget, hun netop var særligt glad for – og god til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Job
Rytmisk musikkonservatorium

Forretning i skolegården

Da Nina Shini Andersen gik i folkeskole, viste det sig, at hun havde et stærkt købmandsgen.

Det startede i det små. Hun begyndte bl.a. at oprette Arto-profiler til sine venner for lidt af deres lommepenge i betaling den anden vej.

Det var den mentalitet, der sendte hende på handelsgymnasiet og Aarhus Erhvervsakademi, hvor hun fik arbejde hos et reklamebureau ved siden af. Og her begyndte hun at se et potentiale i Instagram, som var langt fra, hvad det er i dag.

”Jeg begyndte opdage, at nogle personer havde mange følgere på sociale medier. Og at det måtte have en vis værdi, hvis man måler på rækkevidde. Det vidste jeg jo fra reklamerne.”

Nina Shini Andersen så en forretningsmodel i såkaldt ’influencer marketing’. På det her tidspunkt var influencer et fremmedord. Det var, før det var en professionel forretning i sig selv. Ganske vist sendte forskellige virksomheder gratis produkter til personer med mange følgere, men der var ikke penge imellem.

Men Nina Shini Andersens chef på bureauet var ikke udtalt imponeret og så ikke en forretning i at tænke marketing og personer på Instagram sammen på den måde. Det endte i stedet med, at hun sammen med sin ven Mads tog sagen i egen hånd og kontaktede en række store virksomheder.

”Vi lavede en liste med 10 brands, vi gerne ville prøve at kontakte. Det var Coca-Cola, JYSK osv. Alle sagde ja til et møde og syntes, at det var spændende med Instagram. De havde selvfølgelig ikke nogen budgetter til det, når vi begyndte at tale økonomi.”

Det lykkedes alligevel de to venner at lande JYSK som den første store kunde – og ved siden af kontaktede de flere på Instagram og tilbød deres hjælp.

Derfra katapulterede det Nina Shini Andersen ind i en verden, som i hvert fald på overfladen er en modsætning til hende selv.

ANNONCE

Kontant afregning

Der er noget hårdt ved influencer-branchen, forklarer Nina Shini Andersen. Succesen er på en måde voldsomt målbar – og kontant. For det kan være, at der pludselig er færre likes, at man mister følgere, eller at man bliver chikaneret på sin profil. Som menneske bliver man målt og vejet, og det er vigtigt at have øje for, mener hun.

Og selvom man måske ikke skulle tro det, peger Nina Shini Andersen på, at mange store influencere er ret introverte af natur og kan have et ængsteligt forhold til ”den virkelige verden”. Men de er også enormt analytiske og kunstneriske mennesker, og det gør, at hun føler sig forbundet med den verden.

Nu er det ikke Nina Shini Andersens rolle at stå foran kameraet, men derimod at være den, der styrer virksomheden. Derfor ser hun nogle sider af influencerne, der normalt ikke er synlige på sociale medier, og hun vil gerne være med til at nuancere fortællingen om det perfekte liv.

”Jeg ser det hele indefra, så jeg har det privilegie at opdage, at de også bare er almindelige mennesker med dårlige dage. Jeg ser dem, når de laver kampagner, men jeg ser dem også, når de har fri og ikke er på,” siger Nina Shini Andersen.

Du kan lytte til hele samtalen med Nina Shini Andersen i podcasten 'Masser af succes' her.

Foto: Mads Teglers

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet