Fleksibilitet

Hjemmearbejdet er på retur

14.9.2023

af

Foto af kvinde, der arbejder hjemme i sin stue

Foto: Seventyfour/Shutterstock

Vi er stort set tilbage på niveauet før corona, når det gælder hjemmearbejde. Den private sektor ligger dog klart højere end den offentlige, og det kan gøre det svært for de offentlige arbejdsgivere at beholde de mange medarbejdere, der ønsker sig fleksibilitet, påpeger Djøf.

Corona-pandemien gav et kolossalt gennembrud til hjemmearbejde på store dele af arbejdsmarkedet. Men nu er vi på vej tilbage til niveauet fra før pandemien.

Samlet set er der stadig lidt flere af os, der i et eller andet omfang arbejder hjemme, end der var i 2019. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik (DST). Men antallet af dage, vi er derhjemme, falder. Og andelen, der arbejder ’hyppigt’ hjemme – hvilket DST definerer som mere end halvdelen af arbejdsdagene – er således tilbage på niveauet før corona.

Der er store forskelle på, hvor ofte vi arbejder hjemmefra. På tværs af alle privatansatte arbejder hver femte hjemme over halvdelen af ugen. Det er dobbelt så meget som blandt offentligt ansatte.

Omvendt er der flest offentligt ansatte, som kun arbejder hjemme mindre end én dag om ugen – 51,2% mod 43,4% af de privatansatte.

Blandt de privatansatte er der dog også store forskelle på hjemmearbejdsdage alt efter branche. I informations- og kommunikationsbranchen er det mere end hver fjerde, der arbejder hyppigt hjemme, ligesom det også er pænt udbredt i finansierings- og forsikringsbranchen. Mens omfanget af hjemmearbejde på det meste af arbejdsmarkedet er tilbage på cirka samme niveau som i 2019, ligger førnævnte brancher stadig markant højere, end de gjorde inden pandemien.

Nyt jobkriterie

"Du har mulighed for to ugentlige hjemmearbejdsdage." Sådan lød det for nylig i en jobannonce på Djøfbladet.dk. I en anden stod der: "Fleksibilitet i forhold til ønsker om at arbejde hjemme."

Før Covid optrådte ordet hjemmearbejde yderst sjældent i jobannoncer. Det siger Kaare Danielsen, direktør for Jobindex. Men i dag er det bestemt ikke usædvanligt ifølge en søgning, Jobindex har lavet for Djøfbladet. Og står det ikke i jobopslaget, er det ofte, fordi arbejdsgiverne tager det som en selvfølge, at de ansatte skal have mulighed for at arbejde hjemme, siger han. Altså i de job, hvor det kan lade sig gøre, hvilket det kan i langt de fleste djøf-job.

Og ét er sikkert. Et meget stort flertal af djøferne vil gerne have muligheden for at arbejde hjemme. En del ønsker sig også flere dage, end de aktuelt får mulighed for. Det gælder især de offentligt ansatte, viser en undersøgelse, som Djøf gennemførte blandt sine medlemmer i 2022.

Djøf-undersøgelsen viser også, at privatansatte medlemmer oftere oplever, at deres ledere har et positivt syn på hjemmearbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Djøf: Arbejdsgivere har glemt corona-erfaringer

Når ordet hjemmearbejde optræder i en jobannonce slået op på Jobindex, er det da også i langt overvejende grad private arbejdsgivere, der er afsendere.

Johanne Nordmann, formand for Djøf Offentlig, hører ofte ønsket om større mulighed for hjemmearbejde fra de offentligt ansatte medlemmer.

”Jeg har hørt, at hvis du arbejder i et af departementerne, kan du ikke få lov til at arbejde hjemme fast. Det er vildt, at man ledelsesmæssigt mener, det er umuligt. For jeg er ikke i tvivl om, at det er en parameter i rekruttering og fastholdelse, at man kan få lov til at arbejde hjemme.”

Derfor undrer det hende, at mange offentligt ansatte ikke får muligheden og mange ikke i det omfang, de ønsker.

 ”Det er ikke alle, der gerne vil kunne arbejde hjemme – men det er rigtig mange. Så jeg håber virkelig, at nogle offentlige arbejdsgivere vågner og får gjort noget ved det. At kunne tilrettelægge arbejdet fleksibelt, ved fx at arbejde hjemme et par dage om ugen, vil for mange af vores medlemmer være ret afgørende for, hvor de gerne vil arbejde.”

Har I været i dialog med de offentlige arbejdsgivere om bedre muligheder for hjemmearbejde?

”De overordnede rammer for at arbejde hjemme er allerede aftalt med de offentlige arbejdsgivere – det kræver blot, at man lokalt fylder rammerne ud. Og det er lige præcis det, vores tillidsrepræsentanter prøver med gode argumenter og konstruktive forslag. Men nogle steder – og desværre typisk der, hvor arbejdspresset er størst – har man åbenbart glemt, hvor effektivt der blev arbejdet hjemme under corona.”

ANNONCE

Generelt fylder ønsket om at kunne tilrettelægge arbejdet fleksibelt meget hos vores medlemmer, siger Johanne Nordmann.

”Vi ser frem til at drøfte, hvordan arbejdet kan tilrettelægges fleksibelt med de offentlige arbejdsgivere ved de kommende overenskomstforhandlinger. Hjemmearbejde kunne være en af de ting, vi fik drøftet i den sammenhæng, men blot for at slå det fast, så er der altså absolut ingen formelle hindringer for, at man allerede i morgen kan lave gode lokale aftaler om hjemmearbejde. Jeg tror, nogle ledelser undervurderer den positive signalværdi, det ville have.”

Kaare Danielsen er overbevist om, at arbejde på distancen efter Covid er blevet et endnu vigtigere kort i jagten på nyere medarbejdere end nogensinde.

”Vi har lavet en undersøgelse blandt it-folk. De stiller hjemmearbejde som et krav. Hvis ikke de kan arbejde hjemme, er de ikke interesserede i jobbet.”

De har også selv mærket det internt hos Jobindex.

”Vi har en mødebooking-afdeling, hvor vi har haft lidt udfordringer med at tiltrække medarbejdere. Så der er vi begyndt at ansætte folk, der sidder 100% hjemme. Vi har lige ansat én i Randers – ham får vi ikke set meget til, men vi kan jo måle på, hvor meget han sælger.”

Kommentarer

Kasper Ørum Køhler Simonsen
7 mdr. siden
Jeg tror det er en myte at vi var supereffektive hjemme under corona. Vi nåede skal-opgaverne, men ikke "kan"-opgaverne. Jeg kan også bare konstatere at det er ødelæggende for et kontors sociale sammenhængskraft når hele enheder holder hjemmearbejdsdag samme dag.
Dan
7 mdr. siden
Min oplevelse er at de statslige arbejdspladser - primært i hovedstadsområdet - ikke gør opmærksom på, om der er muligheder for hjemmearbejde eller fleksibel arbejdsplanlægning, når de laver stillingsopslag. Formodentligt fordi der er ingen eller ringe mulighed for det. Hvis de skabte bedre muligheder for deres ansatte, så kunne de formodentlig bedre tiltrække kvalificerede medarbejdere og fastholde dem de har, men så skulle lederne afgive kontrol , og det er ikke deres stærke side.