AI på studiet

Studerende efterlyser regler: Hvornår er ChatGPT snyd?

23.8.2023

af

Portrætfoto af Djøf Studerendes forperson, Anders Vile Michaelsen

PR-foto: Djøf

Flertallet af studerende bruger kunstig intelligens på studiet. Men kun hver tredje ved, hvad der er tilladt. Universiteterne er nødt til at lave tydelige regler, mener Djøf Studerende.

Normalt er der helt klare linjer for, hvornår du som studerende må bruge hjælpemidler i arbejdet på studiet og til eksamen. Men hvor går grænsen, hvis du får ChatGPT til at lave tekstreferater fra pensum – eller måske ligefrem bruger chatbotten til at disponere din opgave eller skrive tekstpassager?

Den slags spørgsmål kommer der kun til at blive flere af i fremtiden, for selvom det er mindre end et år siden, at vi stiftede bekendtskab med ChatGPT, er den slags teknologier kommet for at blive.

Men der mangler tydelige regler for, hvornår kunstig intelligens (KI) er i orden at bruge, mener Anders Vile Michaelsen, der er forperson for Djøf Studerende.

”Det, vi appellerer til nu, er, at universiteterne sammen med de studerende finder nogle klare retningslinjer. For det er klart, at hvis du læser statskundskab, vil det være på nogle andre eksamener, end hvis du læser sociologi eller økonomi. Så man kan ikke bare fastslå over en kam, at det altid er tilladt eller ikke tilladt,” siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Uklare regler

Ifølge Anders Vile Michaelsen er det ikke nødvendigvis et problem at bruge KI som et værktøj til sin eksamen eller i opgaver, hvis retningslinjerne fra universiteterne er klare og siger, hvornår man må bruge teknologien.

Det kniber det med mange steder. Mens 54% af de studerende har brugt kunstig intelligens som fx ChatGPT på studiet, står det langtfra klart for de studerende, hvad der egentlig er tilladt. Det viser en ny undersøgelse, som Djøf har lavet blandt mere end 1.000 studerende medlemmer.

Helt konkret svarer 30% af de studerende, at de ikke kender reglerne for kunstig intelligens på deres studie. Derudover angiver 28%, at der er regler for brug af kunstig intelligens, men at reglerne ikke er tydelige. Og det skal der altså gøres noget ved, mener Anders Vile Michaelsen.

”Undersøgelsen viser jo også, at de fleste bruger det ikke til at skrive hele tekstpassager eller opgaver. De bruger det som en form for avanceret Google. Og hvis det er tilfældet, ser jeg ikke noget problem i det,” siger han.

ANNONCE

Hvad er egentlig snyd?

Langt størstedelen af de studerende bruger KI som søgemaskine og til at finde inspiration, og her er der ikke den store forskel på hverdagen og eksamener. Mange bruger også KI-programmer til at lave referater af tekster.

Men det skal være klart for den enkelte, i hvilket omfang KI er i orden at bruge, ligesom der på enhver eksamen står, om man må bruge lommeregner, internet eller Google, peger Anders Vile Michaelsen på.

”Det er et værktøj, der er kommet for at blive. Derfor kan vi lige så godt have nogle retningslinjer fra start af, i stedet for at det er det vilde vesten de næste to år.”

Det er klart. Omvendt kan man jo sige, at de studerende er voksne mennesker, der også selv har et ansvar for ikke at bruge redskaber, der kan opfattes som snyd.

”Ja, det har du også fuldstændig ret i. Problemet er bare, at hvis man gerne må bruge det her værktøj, men man tror, at det er snyd og derfor ikke bruger det, så snyder vi jo egentlig os selv, fordi vi undlader at bruge et værktøj, der kunne hjælpe os i vores opgave. De fleste bruger det jo bare til at skrive nogle konkrete punkter fra lange tekster og korte det ned,” siger Anders Vile Michaelsen.

”Og jeg vil også sige, at jo-jo, sund fornuft spiller ind, men hvis du sidder til en økonomieksamen, får du også at vide, om du må bruge en lommeregner,” siger han.

Bruger du selv kunstig intelligens på dit studie?

”Jeg har brugt det før, ja. Men igen, jeg har også haft følelsen af, at når der ikke er nogle klare retningslinjer, som jeg heller ikke har kunnet finde, ved jeg ikke, om jeg føler, jeg snyder eller hvad. For jeg ved faktisk ikke, i hvilket omfang jeg må bruge det,” siger Anders Vile Michaelsen.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet