Karriereskift

”Mig, en termokop og så ud under åben himmel”

25.7.2023

af

Foto af Mikkel Fredslund på golfbanen

Foto: Astrid Dalum

Mikkel Fredslund spiller ikke golf. Så hvad er det, der har fået den 46-årige jurist til at forlade skrivebordet, vinke farvel til høj løn og status og blive chef for plejen af en golfbane?

Hele byen sover bortset fra sjældne bilister og en buschauffør, som er på vej i bus til at indlede sin rute. Dagslyset er brudt frem, men klokken er kun fem på en mild forsommerdag.

En lille samling personer har for længst trukket i arbejdstøjet og sidder bøjet over kaffe i et rum, der tjener som mødelokale og frokoststue. Bygningen er en del af Kolding Golf Club, som ligger nær de store kædebutikker i det nordlige Kolding.

Mikkel Fredslund fordeler opgaverne, mens han skeler til en skærm på væggen, der fungerer som en detaljeret digital kalender – og også viser vejrudsigten, som aktuelt lover op til 20 grader: ”Du fortsætter med at køre nye linjer.” ”Du tjekker sprinklerhovederne.”

Kort efter er der opbrud. De fleste fortsætter ind i den tilstødende maskinlade for at hente græsklippere og andet udstyr, der sætter dem i stand til at passe golfbanen til glæde for de cirka 1.200 medlemmer. For det er greenkeeping, det handler om.

Foto: Astrid Dalum

46-årige Mikkel Fredslund er chefgreenkeeper – og en usædvanlig én af slagsen. Han er nemlig uddannet jurist og arbejdede som jurist og advokat frem til 2018, hvor han foretog et gigantisk karrierehop. Kontorer bag flader af glas og sager om at granske loven blev udskiftet med et arbejdsliv i den frie luft. Blazer og blanke sko blev erstattet af hættetrøje, bukser med sidelommer og arbejdsstøvler.

”Det fede er at kunne være i naturen og sammen med andre skabe en god oplevelse for brugerne,” siger Mikkel Fredslund, som bedyrer, at han ikke har svært ved at stå op, mens det stadig er nat.

Den tidlige mødetid skyldes ønsket om at løse mange opgaver på banen, inden spillerne dukker op.

Starten var en sommertjans

Karriereskiftet var en følge af, at han var flyttet fra Sjælland til trekantområdet, hans hjemegn, efter et brud med sin kæreste. Han havde en fratrædelsesordning fra det tidligere job med sig, så økonomien var i orden.

Fordi hans far arbejdede som greenkeeper i Kolding Golf Club, fik den daværende chef nys om Mikkel Fredslunds situation og tilbød ham en tjans som greenkeeper sommeren over.

Mikkel Fredslund kommer fra en gård mellem Kolding og Vejle, og han trivedes med landlivet under opvæksten.

”Vejret var godt. Jeg tænkte: 'Mig, en termokop og så ud under åben himmel for at køre maskiner og klippe græs.' Det virkede tiltrækkende at lave noget andet end at sidde bag skrivebordet,” siger han. Siden fulgte en læreplads som greenkeeper og ansættelsen som chefgreenkeeper.

Mikkel Fredslunds oprindelige interesse for jura opstod, da han efter HF skulle aftjene værnepligt og søgte ind hos militærpolitiet. Ud over at lære militære færdigheder stiftede han her bekendtskab med jura.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Job
Rytmisk musikkonservatorium

”Jeg så, at der var regler, men at de skulle tolkes. Hvad er mindst mulig magtanvendelse for eksempel? Det fandt jeg interessant. Samtidig havde jeg ambitioner om at prøve noget akademisk,” siger han.

Mikkel Fredslund gennemførte sit jurastudium på Aarhus Universitet, og han lægger ikke skjul på, at han kæmpede med at klare de første stopprøver. På overbygningen valgte han forsikringsret på grund af muligheden for at sammenholde paragraffer og praksis og skrev speciale om ulykkesforsikring.

Fra paragraf-skraldemand til græsnørd

Efter den juridiske kandidateksamen i 2006 fulgte en ret traditionel juridisk løbebane som jurist i flere forsikrings- og pensionsselskaber, Nykredit Forsikring, Nordea Liv & Pension (nu Velliv) og Sampension.

Ansættelserne var afbrudt af en uddannelse til advokat på et mellemstort advokatkontor med blandede opgaver. Formålet var at afsøge, om det var mere interessant at være generalist end specialist.

”Lad mig bare sige det ligeud: Nogle gange bliver man som jurist til en slags professionel skraldemand. Når et eller andet går i kage, tager folk fat i en jurist eller advokat og beder vedkommende om at gøre noget ved det,” sukker Mikkel Fredslund, som deponerede sin advokatbeskikkelse, da han skiftede til greenkeeperprofessionen.

Foto: Astrid Dalum

Greenkeeperuddannelsen er en vekselvirkning mellem teori og praksis. Hovedforløbet foregik for Mikkel Fredslunds vedkommende på en AMU-skole nær Tranum i Nordjylland. Det handler om græs, pleje og maskinel.

Uddannelsen afsluttes med en prøve, der indeholder dels en græsanalyse, dels mini-plejeopgaver om fx at omlægge en green.

”På greenkeeperuddannelsen var der en lykkelig blanding af unge og midaldrende, som havde meget forskellig uddannelse og erfaring. Jeg havde selvfølgelig nemmere ved at tilegne mig teorien end mange andre. Der var da også tidspunkter, hvor jeg kedede mig, men så forsøgte jeg at fordybe mig i græssets morfologi (form og struktur, red.),” siger Mikkel Fredslund, som fik sølvmedalje for sit svendestykke.

Chef for syv medarbejdere

Allerede inden han var færdig med uddannelsen, blev Mikkel Fredslund spurgt, om han ville være chefgreenkeeper i Kolding Golf Club, da den hidtidige chef var på vej væk.

Ud over det greenkeeperfaglige havde han analytiske kompetencer som jurist, og han havde ledelseserfaring fra tiden i militærpolitiet og hos Nykredit Forsikring.

Mikkel Fredslunds job spænder vidt. Han skal lave en årsplan for pleje med detaljer om timeforbrug og andre udgifter til de enkelte opgaver. Årsplanen er knyttet til det samlede budget for drift og vedligeholdelse af banen. Herunder også maskinparken samt frø, gødning og andre produkter til banen. Og så er der personaleledelse. Ud over ham selv er der en souschef, fire greenkeepere, en lærling og en mekaniker.

”Mange tror, at arbejdet ude på banerne kun består i at klippe græsset,” smiler Mikkel Fredslund.

Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

”Greens trækker sindssygt mange timer, fordi vi laver diverse specialbehandlinger. Vanding og dræning er to skjulte opgaver, som også fylder rigtig meget,” siger han.

Hertil kommer spredning af gødning samt anvendelse af sprøjtemidler, hvor der er endnu skrappere EU-regler på vej.

”Sprøjtemidler i traditionel forstand – det tror jeg ikke findes om fem år,” siger han.

Mikkel Fredslund udpeger klimaændringer som den helt store udfordring i fremtiden.

”Alt, hvad vi laver, er med respekt for, hvad der sker i naturen. Moder Natur vinder altid,” siger han og fremhæver overvejelserne om at etablere egne vandreservoirer.

Det samme egern, det samme træ

Mikkel Fredslund er det meste af tiden selv ude med maskinerne. Der findes klippere til græshøjder mellem fire og 88 millimeter. I dag klipper han rundt om fritstående træer.

Han holder sig så vidt muligt tæt på andre medarbejdere for at følge med i, ”om der bliver klippet rent”, hvilket understøtter græsvæksten. Han har også mulighed for at komme til undsætning, hvis det kræves. Alle har høretelefoner på og kan kommunikere indbyrdes.

"Mit bedste råd til andre, som har gået og tænkt over, om de måske kunne trives godt i et andet fag, er, at så skal de prøve det."

Mikkel Fredslund

Mikkel Fredslund stiger af klipperen for at skue ud over banen, som dækker et areal på 79 hektar. Kolding Golf Club blev stiftet i 1933, og den oprindelige bane blev udvidet til en standard 18-hullers-bane i 1978.

”Der er forskellige sæsoner, og det tiltaler mig at følge naturens gang. Det samme egern, der vender tilbage til samme træ. Jeg glæder mig hver dag til at komme ud at se, hvordan det udvikler sig,” siger Mikkel Fredslund.

Hvis det regner heftigt, dekreterer han afspadsering.

Om vinteren, hvor 18-hullers-banen er lukket, er medarbejderskaren reduceret. Blandt opgaverne er at opstamme og beskære træer. Banen er kategoriseret som en parkbane, så der skal være åbent under trækronerne.

ANNONCE

Løn og status er sekundært

”Det er et job, hvor man om sommeren skal være indstillet på at arbejde flere timer end på et normalt job, og der er jo også weekendarbejde. Men vi har en klar aftale om, at alle kan holde to ugers sommerferie,” siger Mikkel Fredslund, som også nyder godt af at kunne være hjemme en del af eftermiddagen. Han bor i Odense nu, og han har en ny kæreste og to bonusbørn foruden kontakt til sine to egne børn fra første forhold.

Han er fuldt opmærksom på, at hans løn og sociale status er lavere, end da han var erhvervsaktiv som jurist.

”Jeg har det sådan, at det ikke betyder så meget, hvor meget jeg tjener. Det handler om at indrette privatøkonomien efter det. Det er heller ikke så vigtigt for mig, hvilken titel jeg kan beklæde mig med. Jeg laver det her, fordi jeg brænder for det,” siger Mikkel Fredslund, som aldrig rigtig selv er kommet i gang med at spille golf. Hans sportslige interesse har gået i retning af gymnastik.

Det er stadig morgen, og klokken nærmer sig ni. Ude på gader og veje i Kolding er trafikken blevet tæt. Mange er på vej på arbejde. Der er formentlig også jurister og andet kontorfolk blandt dem. Mikkel Fredslunds tidligere fagfæller.

”Mit bedste råd til andre, som har gået og tænkt over, om de måske kunne trives godt i et andet fag, er, at så skal de prøve det,” siger han.

Foto: Astrid Dalum

Kommentarer

Mette Christensen
sidste år
Tak fordi du deler din inspirerende historie om dit job-/sporskifte, Mikkel. Og det glæder mig virkelig, at du atter har taget lederkasketten på - du er nemlig stadig den bedste chef, jeg endnu har haft fornøjelsen af at arbejde sammen med.
Charlotte Birch-Jessen
sidste år
Herlig historie, der på mange stræk ligner mit eget skifte. Jeg er uddannet antropolog og har siden 2006 arbejdet arbejdet som konsulent i det private og det offentlige, senest som specialkonsulent i en kommune. Men jeg var tiltagende træt af mit arbejde; pres, stres og pseudoarbejde, og så havde jeg svært ved at mærke, at mit arbejde gjorde en forskel for nogle mennesker af kød og blod. Jeg havde lyst til et helt andet og mere aktivt arbejdsliv, tættere på mennesker og tættere på naturen. Jeg fik en aftale om at gå på deltid og har uddannet mig til kostvejleder og personlig træner, og tog ved årsskiftet 22/23 springet ud som selvstændig - og har ikke fortrudt.