Brevkasse

Hvordan får jeg fred til at holde ferie?

6.6.2023

af

Illustration, hvor en person løber ud af et mørkt kontor for at komme ud på en solbeskinnet strand.

Illustration: Doublecrookedpencils/Shutterstock

Jeg skal holde ferie alerede her i juni. Jeg fornemmer, at min chef forventer, at jeg både vil tjekke mail og have arbejdsmobilen åben. Hvordan håndterer jeg det uden at virke ufleksibel eller vrangvillig

Kære Djøf

Jeg har aftalt sommerferie med min chef allerede her i juni. Altså på et tidspunkt, hvor vi stadig kører på fuld kraft i vores virksomhed. Fra tidligere ved jeg – og jeg fornemmer det også allerede nu – at der er en forventning om, at jeg både vil tjekke mails og have arbejdsmobilen åben. Men hvad er mine rettigheder egentlig? Og hvordan håndterer jeg situationen uden at virke ufleksibel eller vrangvillig?

 

Kære medlem

Tak for et virkelig relevant og vigtigt spørgsmål, som jeg har talt med mange medlemmer om – desværre tit på bagkant, hvor det er svært at ændre på noget. Det her handler ikke kun om den enkelte medarbejder eller chef. Det handler også om det fleksible arbejdsliv, som ud over alle glæderne også indebærer nogle udfordringer. At vi kan arbejde hvor som helst og når som helst, kan være én af dem. Især når vi er på ferie. Og det bliver vi nødt til at tale om.

Men lad os tage reglerne først. Det formelle udgangspunkt er ferieloven, som giver os fem ugers ferie, der i al sin enkelhed er en arbejdsfri periode. Ferieloven er det, vi kalder præceptiv, dvs. ufravigelig. Du kan derfor ikke aftale dig til ikke at holde ferie. I Danmark er vi enige om, at vi har brug for at restituere og slappe af i minimum fem uger om året.

Hertil kommer, at påbegyndt ferie ikke kan afbrydes, medmindre der er virkelig tungtvejende grunde. Sker det alligevel, har du ret til erstatningsferie. Og her skal du vide, at ferie afvikles i hele dage, så hvis chefen blot har bedt dig arbejde en time eller to – ja, så er det en hel dag, du skal have på et andet tidspunkt.

Men denne snak, diskussion eller konflikt er der ingen af os, der ønsker midt i ferien. Så hvis du fornemmer en forventning om at være tilgængelig i din ferie, er det kun rimeligt og ansvarligt, at du på forkant forventningsafstemmer med din chef.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Jeg vil foreslå, at du forbereder dig sådan her til forventningsafstemningen:

1) Begynd med at booke din chef til ’Snak om ferie’, og formulér dit formål.

2) Hav et overblik klar. Hvad vil udestå, hvor er der behov for en backup, og hvordan kan det evt. løses i dit fravær?

3) Vær super-konkret. Jo mere overblik du har, desto bedre kan du tage snakken. Dels kan du være meget præcis med, hvad din leder skal forholde sig til, mens du er på ferie. Dels demonstrerer du, at du har styr på ’din butik’. Og endelig kan du komme med bud på løsninger. Kan frister skydes? Hvem kender også til området? Hvem kan være backup?

4) Det er også nu, du skal få det sagt: Gør det klart, at du ikke er tilgængelig, mens du er på ferie. Prøv evt. at sige det højt inden dit møde – bare så det hverken kommer til at lyde som en undskyldning eller en banken i bordet.

5) Hvad med nødsituationer? Hvad kan du være med til? Du kan fx aftale, at chefen i yderste nødsituation kan sende en sms, og at du kan ringe tilbage. Men at du ikke tager pc eller andre arbejdsredskaber med (også selv om du gør det).

Jeg håber, jeres snak gør, at du trygt kan tage på ferie uden at bekymre dig om dit arbejde.

Med venlig hilsen
Dorte Gotthjælp Nielsen, chefkonsulent, Djøf

Kommentarer

Emil
10 mdr. siden
Hahaha @Marie 😂 👍 Sikke mange hopla djøf forslår. Chefen skal bare holde sig fra at skrive/ringe/forvente en skid i ferien.
Marie
10 mdr. siden
Hvis din chef synes, det er ok bede dig om at være på arbejde i din ferie, så er her et godt råd: 1) Læg Brinkmann's nej-hat fra dig og sig tusind tak til din chef, for at du må arbejde i ferien 2) Tag Brinkmann's nej-hat på igen og tab telefonen i toilettet 3) Hold ferie med rigtig god samvittighed 4) Læg Brinkmann's nej-hat fra dig og sig undskyld til din chef, når du kommer hjem fra en veludhvilet ferie - hvilket du mener det selvfølgelig ikke mener, da du har lige så lidt respekt for din chef, som din chef har for dig