Gode råd

Sådan gør du eksamen til en god oplevelse

13.6.2023

af

Illustration, hvor en ung kvinde arbejder ved sin laptop, mens hun sidder på en stak bøger og har et timeglas stående bag sig

Illustration: Art Kovalenco/Shutterstock

At gå til eksamen er ofte forbundet med et vist ubehag. Heldigvis er der en række konkrete ting, du kan gøre for at afhjælpe det – både når du forbereder dig og under selve eksamen.

For mange af os udløser eksamener nervøsitet og måske endda angst. Det er helt naturligt, fordi det er et tidspunkt, hvor du kan opleve, at din faglighed for alvor bliver målt og vejet. Alligevel er det ofte muligt at forholde sig anderledes til de negative tanker og på den måde forsøge at gøre eksamen til en god oplevelse.

Det starter allerede i forberedelsen op til eksamen, fortæller Maria Bergström, som er psykolog og rådgiver hos Studenterrådgivningen.

”En god forberedelse kan ofte hænge sammen med, at eksamensoplevelsen bliver bedre, og et vigtigt redskab til en god forberedelse er at lave en plan. Planen skal give et overblik over, hvad der er vigtigt at forberede rent fagligt, men den skal også være realistisk og tage højde for, hvordan din hverdag faktisk ser ud, og hvad du har brug for ud over studiet som fx at se venner og slappe af,” siger hun.  

Netop at sætte tid af til andre ting end at studere giver ifølge Maria Bergström den nødvendige balance, som gør, at eksamensforberedelsen ikke tager overhånd.

Derfor er det også vigtigt at indtænke pauser, når du først sidder med hovedet begravet i bøgerne, og her kan Pomodoro-metoden ifølge Maria Bergström være et nyttigt værktøj. Metoden går helt konkret ud på at dele arbejdet op i intervaller, så der fx arbejdes fokuseret i 25 minutter, hvorefter der er en pause på fem minutter.

Samtidig fremhæver Maria Bergström, at det kan være givende på flere måder, hvis du forbereder dig sammen med andre.

”Ved at sidde med andre kan du selvfølgelig få en faglig sparring, men det bliver også muligt at tale om, hvad der er svært og udfordrende, hvilket er vigtigt at dele med nogle under en eksamensperiode.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Erhvervsstyrelsen
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Røde Kors
Job
Politiets Efterretningstjeneste

Vær i nuet

Maria Bergström understreger, at det i forbindelse med en eksamen er helt naturligt, at der er en frygt for at fejle, og at mange af éns tanker er på selve resultatet og karakteren frem for processen derhen.

”Der er ofte et pres og en optagethed af, hvordan det kommer til at gå, og mange har måske alt for høje forventninger til sig selv. Men en af forudsætningerne for at få en god eksamensoplevelse er at forsøge at være i nuet. Lige så snart du begynder at fokusere på resultatet, skal du i stedet forsøge at fokusere på det, du kan styre lige her og nu,” siger Maria Bergström.

I forbindelse med det fortæller Maria Bergström, at selv om det ikke altid er lige let op til eksamener, kan det være en idé at forsøge at fokusere på, hvad der egentlig motiverer dig ved uddannelsen.

”Når alle de negative tanker om eksamen kommer frem, kan det hjælpe at minde sig selv om, hvorfor man gerne vil tage sin uddannelse, og se eksamen som et skridt på vejen. Det flytter fokus til, hvad situationen er med til at give af positive ting, frem for hvad der er at tabe.”

Stå ved nervøsiteten

Alligevel er det helt normalt, at der opstår nervøsitet og til tider eksamensangst i forbindelse med eksamen. Selv om det for de fleste mennesker er et vilkår og en helt naturlig følgesvend, at der er et vist ubehag forbundet med situationer, hvor man skal præstere og bliver vurderet, findes der alligevel redskaber, som kan være gode at bruge, hvis nervøsiteten og angsten trænger sig på, fortæller Maria Bergström.

”Et af de mest oplagte og ligetil redskaber er din vejrtrækning. På hjemmesiden Mindhelper.dk findes der en vejrtrækningsøvelse, som hedder 4-7-8, som handler om, at du laver en indånding på fire sekunder, holder vejret i syv og laver en udånding på otte. Ved på den måde at sætte tempoet på vejrtrækningen ned sender du et signal til din krop og dit sind om, at der ikke er fare på færde lige nu.”

ANNONCE

Ifølge Maria Bergström er det altid en god idé at fortælle sin underviser og censor, hvis du er særligt nervøs. Det kan nemlig hjælpe underviseren med at forstå, hvorfor du reagerer på bestemte måder, samtidig med at det kan virke beroligende for dig selv at sige det højt.

”At vi står ved nervøsiteten og affinder os med, at den er der, kan ofte betyde, at den stille og roligt fylder mindre. Hvis vi forsøger at skjule nervøsiteten, kan den som regel vokse sig større, så derfor er det aldrig en god idé at forsøge at skjule, at du er meget nervøs.”

Desuden understreger Maria Bergström, at det kan være gavnligt at se underviser og censor som medhjælpere, som vil dig det bedste og ønsker, at du kommer godt igennem eksamen.

Samtidig kan det under mundtlige eksamener være en god idé at skifte fokus fra det indre til det ydre, hvis nervøsiteten pludselig rammer.

”Under en eksamen kan der opstå situationer, hvor du bliver meget fokuseret på dig selv, din krop og dine tanker – hvad underviser og censor mon tænker om dig, og om du nu siger det rigtige. Hvis det sker, kan du rette din opmærksomhed på omgivelserne omkring dig, fx ved at fokusere på det papir, du har i hånden. Det kan være med til at gøre, at du kommer ud af dine egne katastrofetanker og igen er til stede i situationen.”

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet