Gode råd

Sådan siger du op i dit studiejob på en god måde

23.5.2023

af

Illustration, hvor ung person vinker farvel til kolleger på vej ud fra et kontor

Illustration: GoodStudio/Shutterstock

Det kan føles som en sort plet på cv’et, hvis du er nødt til at sige op i dit studiejob efter kort tid. Men du kan hjælpe dig selv godt videre ved at bruge nogle helt simple greb.

Det kan være ubehageligt at sige dit studiejob op – især hvis du ikke har været i jobbet ret længe. Men hvis arbejdet allerede efter kort tid føles helt forkert i maven, kan det være uundgåeligt at sige farvel.

Det kan fx være, at arbejdsbeskrivelserne og opgaverne slet ikke stemmer overens med den oprindelige jobbeskrivelse, eller måske kan du slet ikke finde dig tilpas med kulturen på arbejdspladsen eller chefen.

Men uanset hvad årsagen er til at sige op, er det vigtigt at holde den positive tone og slutte af på en god måde, påpeger Frederik Iuel, der er chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv.

”Nogle gange er studiejobbet slet ikke, hvad du havde tænkt, og selv om du måske mest af alt har lyst til at sige din helt ærlige mening, er det vigtigt i første omgang at forsøge at tage det positive mindset på og fokusere på de ting, der trods alt har fungeret i jobbet, og hvad du har fået ud af at være der,” siger Frederik Iuel.

”Helt konkret kan du formulere det sådan, at det at arbejde hos dem har givet dig nogle brugbare kompetencer, men at du nu gerne vil søge videre for at prøve noget andet, som måske er mere studierelevant eller vil give dig nogle andre vigtige kompetencer og erfaring.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Konstruktiv feedback

Ifølge Frederik Iuel er det netop vigtigt at holde den gode tone, da det på ingen måde er karrierefremmende blot at smække med døren og brokke sig. I stedet er det oplagt at fortælle sin mening på en ordentlig måde, hvis arbejdsgiveren ved opsigelsen spørger ind til feedback.

”Det er vigtigt at have forberedt noget, så du på en nøgtern og professionel måde kan sige noget om, hvad der kunne have fået dig til at blive, eller hvad der kunne være blevet gjort anderledes,” siger Frederik Iuel og supplerer med, at det er fuldstændig legitimt at komme med input, når der bliver spurgt ind til det.

”Det er helt okay at sige, at der var noget med arbejdsforholdene eller ledelsen, der godt kunne have været bedre, eller at arbejdsopgaverne simpelthen gjorde, at du kedede dig.”

Igen understreger Frederik Iuel dog, at det er vigtigt hele tiden at være opmærksom på de konkrete formuleringer, så opsigelsen ender så positivt som muligt.

”Du skal sige til arbejdsgiveren, at du søger væk, fordi du skal noget andet nu. Du kan eventuelt formulere det sådan, at du har fundet noget andet, hvor du kan bruge dig selv og dine styrker på en vildt fed måde, og som kan gøre dig endnu gladere. Og at du kan udvikle dig endnu mere i forhold til det, du gerne vil med din karriere.”

ANNONCE

Den nye arbejdsgiver

Selv om opsigelsen er den helt rette beslutning, kan det alligevel føles som en sort plet på cv’et, hvis ansættelsen har været kort. Derfor kan det være nervepirrende at skulle til en ny jobsamtale, da det kan være, at arbejdsgiveren spørger ind til det.

Derfor er det ifølge Frederik Iuel ekstremt vigtigt, at man inden den nye jobsamtale reflekterer over den tidligere ansættelse og opsigelsen.

”Det er vigtigt at kigge lidt indad og tænke over, om der var noget, som du selv kunne have gjort anderledes. Det kunne være, at du tidligere kunne have rakt ud til din chef og bedt om flere arbejdsopgaver eller talt med nogle om arbejdsforholdene. Det er nogle svære snakke, men de er vigtige, og det er en virkelig god læring,” fortæller han.  

Selv om det overordnet burde være uinteressant for den nye arbejdsgiver, hvorfor du søger væk fra din tidligere arbejdsplads, er det alligevel vigtigt at være forberedt, hvis spørgsmålet kommer, understreger Frederik Iuel.

”Hvis de spørger ind til den korte ansættelse, skal du som udgangspunkt forklare situationen helt overordnet. Det er ikke nødvendigt med alle detaljerne, for de vedkommer dybest set kun dig og din tidligere arbejdsgiver. Du kan helt konkret sige, at det var noget med alsidigheden i opgaverne, eller at du kom til at sidde for meget alene med nogle opgaver, eller at jobbet måske ikke var så studierelevant, som du lige havde regnet med.”

Gennem hele samtalen er det vigtigt at holde bolden på egen banehalvdel, da det viser, at man er i stand til at være professionel og loyal over for en arbejdsgiver, fortæller Frederik Iuel.

”Det er helt okay at sætte lidt følelser på og sige, at du da er skuffet og ked af det over den korte ansættelse, men det er vigtigt at følge op med en sætning om, hvad du så har lært af det.”

”På den måde demonstrerer du over for den nye arbejdsgiver, at vedkommende kan være ret sikker på, at du i det nye job vil tage dit ansvar for at forventningsafstemme med din chef og dine kolleger, når vanskelige situationer opstår. Og at du naturligt søger mod de opgaver i jobbet, som du synes er motiverende og udviklende – og dermed, at du virkelig gerne vil det nye job,” siger Frederik Iuel.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet