Podcast

Jacob Mark har lært, at det kan være en succes at holde fri

23.5.2023

af

Foto af Jacob Mark, der smilende læner sig tilbage på en grøn havetraktor

Foto: Mads Teglers

At komme sig over stress er som at bakke med en trailer: Gør det modsatte af, hvad du har lyst til. Det lærte folketingspolitiker Jacob Mark på den hårde måde, da han blev så syg af stress, at han var ved at miste synet.

For nylig satte Jacob Mark en hønsegård op. Den er faktisk blevet ”pisseflot”, synes han. Sammen med sin kæreste har folketingspolitikeren købt sig en gård, og det er der, hønsene skal bo.

Problemet er bare, at hønsegården ikke er nok. Der skal også plantes en æbleplantage. Og når det er gjort, er der en hektar skov, der skal anlægges.

Og sådan kunne møllen blive ved at dreje, hurtigere og hurtigere, til Jacob Mark kunne finde sig selv i sin seng, vågen om natten med panikangst i kroppen og stressen bankende i systemet.

Men sådan går det ikke.

I stedet sker der det, at Jacob Mark sætter sig ned og nyder sin succes: Hønsene har fået et sted at bo, om ganske kort tid skal han have sit første barn, og måske er det fint nok bare lige at dvæle ved det. Selvom det udfordrer en adfærd, som er blevet fintunet gennem den 31-årige politikers karriere.

Lige indtil han blev så syg af stress, at han var ved at miste synet.

”Én succes avlede følelsen af at skulle opnå en ny og gerne større succes. For ellers var jeg ikke en succes. Så var jeg jo bare være en fiasko, hvor folk kunne sige, at ’ham der, han var bare heldig,’” siger Jacob Mark i det nyeste afsnit af Djøfs podcast ’Masser af succes’.

På komfuret hjemme hos Jacob Mark og kæresten er der nogle hvide streger på kogepladerne. Dem kunne han ikke se, så han kunne ikke tænde det. Han kunne pludselig heller ikke køre bil, for han kunne ikke se skiltene. Men første gang han rigtig blev bange, var det hans kærestes øjne, han ikke kunne se, selvom de sad lige ved siden af hinanden.

Så han fik en akuttid hos øjenlægen, der fortalte, at han kun havde 25% af sit syn tilbage.

”De blodkar, der er i øjnene, var bristet, fordi jeg havde haft så meget stresshormon i blodet så længe, at der var gået hul på dem. Nu var det begyndt at sive ned i nervebanerne bag øjnene. Og hvis jeg ikke fik det væk, ville jeg blive blind af det,” siger han.

Den besked fik alvoren til at gå op for Jacob Mark, der i 2021 meldte sig syg fra Folketinget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Københavns Professionshøjskole, Campus Carlsberg
Job
Styrelsen for Patientsikkerhed
Job
GrønlandsBANKEN
Frist 1. mar. 2024
Job
Verisure
Frist 23. mar. 2024

Kæbespændinger og panikangst

Som kun 17-årig stillede Jacob Mark op til byrådet i Køge for SF og kom ind. Hurtigt fik han smag for den vilde følelse, det giver i kroppen, når man lykkes med at få politik igennem.

Planen var ikke at gå efter en karriere i toppolitik. Faktisk gik han efter at blive journalist. Men det ene tog det andet, og som 23-årig blev han valgt ind i Folketinget for SF. Året efter, i 2016, blev han gruppeformand og har bl.a. stået i spidsen for at få en politisk aftale om minimumsnormeringer i daginstitutionerne vedtaget.

Den ene succes afløste den anden i et arbejdsliv, men det gjorde hans krav til sig selv også. Minimumsnormeringerne skulle gerne afføde hjælp til en udsultet folkeskole, følte han. På den måde kunne det aldrig blive godt nok.

”SF lå på spærregrænsen, og jeg følte hele tiden, at jeg jo ikke var lige så dygtig som Johanne Schmidt, Lars Løkke og Inger Støjberg. Kombineret med, at jeg blev sat i en ledelsesrolle og skulle være med til at løfte SF igen,” fortæller Jacob Mark.

Så han arbejdede som besat. Men hver gang han fik et resultat igennem, fik han det dårligere af det.

”På et tidspunkt tidoblede jeg mit stemmetal og gik fra 3.000 til 23.000 stemmer. Og det første, jeg tænkte, var bare: ’Fuck, det er jo en forbandelse.’ Jeg kommer jo aldrig til at kunne leve op til det,” siger han.

Foto: Mads Teglers

I mange år levede Jacob Mark med stresssymptomer som kæbespændinger, dårlig søvn og dårlig mave. Det tog han ikke videre notits af, sådan var det bare. Men så begyndte den dårlige samvittighed at melde sig. Konstant oplevede han at føle sig som en dårlig ven, en dårlig søn og en dårlig kæreste. Han var ikke nok i pressen, og ville det overhovedet lykkes at genrejse SF?

Og så videre.

”Dengang forstod jeg ikke, at stress og bekymringer er hinandens følgesvende. Det var Alex Vanopslagh, der gjorde mig opmærksom på det, en aften vi var ude at spise. Han sagde: ’De der tanker, det er stress,’” siger Jacob Mark.

Kroppen slukkede

I dag øver han sig i at sige de tanker højt, som hans folketingskollega også rådede ham til den aften. Hvis Jacob Mark har brug for en pause fra arbejdet, men ikke føler, at han kan tillade sig det, fordi han er bange for at virke doven, siger han det højt til sine kolleger.

”Og fordi de er gode kolleger, siger de: ’Det er ikke rigtigt, og det er du jo åbenlyst ikke,’” siger Jacob Mark

Han vil gerne skubbe til normerne for, at mænd godt kan taler om deres følelser. Både på arbejdet, selvom man har et prestigefyldt topjob, og i sine relationer, hvor han gør sig umage for at prøve at sige højt, hvis han er bange for, at han ikke slår til.

For den slags bekymringer og dårlig samvittighed er et stresssymptom, som Jacob Mark overhørte i lang tid. Og så kom angsten.

”Hver gang jeg var ved at falde ned i den dybe søvn, vågnede jeg med kvælningsfornemmelser og kunne ikke få luft,” siger Jacob Mark.

ANNONCE

Når man har panikangst, som Jacob Mark oplevede, begynder hjertet at hamre, i takt med at man får svært ved at trække vejret. Og så kommer bekymringerne og frygten for at dø.

Han meldte sig syg med lungebetændelse. Men tre dage senere ringede de fra tv-programmet ’Debatten’. Så Jacob Mark droppede sygemeldingen og tog ind for at diskutere folkeskolereformen med panikangsten bankende i kroppen.

”Det blev et vilkår, og jeg lærte at tøjle det. Og så kunne jeg fungere. Det gik godt i ’Debatten’, jeg fik holdt gode 1. maj-taler, og jeg fik vilde stemmetal. I mit hoved kunne jeg ikke have det skidt, når det gik så godt,” siger Jacob Mark, der til sidst oplevede, at hans krop bare slukkede.

Han havde ikke længere lyst til at se sine venner, selvom noget af det, han er mest stolt af, er, at han har formået at holde fast i dem, selvom han har gjort karriere i politik. Men der var ikke mere tilbage.

Han prøvede at forklare det med, at han var ved at blive ældre, eller fordi det var ved at blive vinter. Og hans manglende lyst til politik handlede nok om, at han også havde været i gang i mange år.

”Det er sygdommens væsen at tage det hele fra dig. Men det ville jeg ikke anerkende. Så jeg tænkte, at jeg ville tage en pause efter nytår. Så snart, jeg havde sagt det til Pia (Olsen Dyhr, red.), så mistede jeg synet,” siger han.

Foto: Mads Teglers

’Ikke som i gamle dage’

I dag har han fået 80% af sit syn tilbage. Men der mangler lige de sidste laserbehandlinger. Og for Jacob Mark er det en påmindelse om, at han skal passe bedre på sig selv.

”Jeg har ikke i mit liv kunnet nyde succeserne. Jeg har altid været på vej videre eller været et andet sted,” siger politikeren, der for nylig udgav en bog om sine erfaringer.

Sygemeldingen varede et halvt år. I dag er han rask og tilbage i Folketinget. Selvom han øver sig, er det svært ikke at blive i den gamle adfærd.

Det mærkede han, da modtagelsen af hans bog gik over al forventning. Jacob Mark havde aftalt med sin kæreste, at han skulle slappe af. Det skulle ikke være ligesom ’i gamle dage’.

”Jeg sad derhjemme og slappede af. Og så fik jeg det enormt dårligt. For hvorfor skulle jeg sidde derhjemme og slappe af, når det gik godt? Jeg kunne da også skrive noget om noget andet, hvorfor skulle jeg stoppe nu, lige nu, hvor jeg havde været ude i alle medier og kunne udnytte det til at komme ud med noget fed politik,” fortæller han.

Nu genkender han de stresssymptomer, han har levet med så længe. Og derfor arbejder han for at gøre op med de normer på Christiansborg, der tilsiger, at man skal arbejde hele tiden.

Selvom han ikke altid føler det, har han lært, at man skal holde de der pauser og høste frugterne af sit arbejde, siger han.

”Enten bliver jeg den politiske leder, der rykker på normerne, eller også skal jeg ikke lave politik.”

Du kan lytte til hele interviewet med Jacob Mark i podcasten 'Masser af succes' her. 

Kommentarer

Mathias Vinzent
9 mdr. siden
Husk at nyde dine successer. Det er et godt råd, det er vi mange, der sikkert kan lære af (ikke fejre dem, bare nyde dem, det er noget andet - og mere simpelt)